Mirė pogrindinės spaustuvės įkūrėjas V. Andziulis

Eidamas 88-uosius metus, kovo 16-ąją, mirė pasipriešinimo sovietinės okupacijos režimui veikėjas, ab pogrindinės spaustuvės įkūrėjas Vytautas Andziulis, Eltai pranešė artimieji.

V. Andziulis gimė 1930 m. lapkričio 4 d. Šėtoje. 1948 m. įsigijo spaustuvininko specialybę. 1948-1974 m. dirbo spaustuvėse Kaune, Kupiškyje, Troškūnuose, vėliau - technologijos technikume Kaune.

Nuo 1954 m. kaupė šriftą ir spausdinimo mašinos detales. Salių kaime prie Kauno, po savo gyvenamuoju namu, 1978-1981 m. įrengė nelegalią spaustuvę-leidyklą. Joje 1981-1990 m. išspausdino 39 religinius, istorinius ir kitokio pobūdžio leidinius. Jie žadino Lietuvos gyventojų tautinį sąmoningumą. Spaustuvę įrengti padėjo Juozas Bacevičius, todėl raidės „ab“ prie pavadinimo kilo iš steigėjų pavardžių pirmųjų raidžių. Į spaustuvės 12 kvadratinių metrų, o vėliau - 22 kv. m ploto patalpas įėjimas buvo iš šiltnamio, po slankiojančiu vandens baseinu.

Nuo 1997 m. V. Andziulis buvo Vytauto Didžiojo karo muziejaus vyresnysis muziejininkas. 1998 m. apdovanotas Gedimino 3 laipsnio ordinu.

***************

V. Andziulis bus laidojamas sekmadienį, kovo 18 d. Urna iš Domeikavos bažnyčios į Romainių kapines išnešama 14 val.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Girdėjau

Girdėjau portretas
kad toje spaustuvėje buvo spausdinama ir garsioji "Bažnyčios Kronika", kurios taip uoliai ieškojo ir nesusekė kgb... Ilsėkitės ramybėje, garbusis Lietuvos patriote, ir Amžinoji Šviesa Jums tešviečia...

senas spaustuvininkas

senas spaustuvininkas portretas
Amžinąją atilsį duok jam Viešpatie...... Geras, doras buvo kolega Vytautas, malonu buvo su juo dirbti ir bendrauti. Ilsėkis ramybėje daug nuveikęs Lietuvos labui
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių