Miesto teršėjų negąsdina nei baudos, nei nerangūs valdininkai

Noras pasireklamuoti neleistinoje vietoje, pavyzdžiui, ant stulpo užklijuoti savo skelbimą, jo autoriui gali kainuoti ne vieną tūkstantį litų. Tačiau tai Kauno miesto teršėjų negąsdina, juolab kad valdininkai juos gaudydami nesineria iš kailio.

Tai parodė pavyzdys Kauno senamiestyje, kur beveik savaitę kabėjo vieną renginį reklamuojantis plakatas su nepadoriu pusnuogės moters vaizdu ir dar nešvankesniu anglišku užrašu. Juo Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos tarnyba susidomėjo tik tuomet, kai šis pagaliau buvo nuplėštas.

„Atšilus orui, labai smagu pasivaikščioti lauke. Tačiau išėjus su pradinių klasių moksleiviu, jis pradeda klausinėti ne tik apie balandžius. Vaikui štai įdomu visame Kauno senamiestyje didingai iškabinti plakatai su iškalbinga nuotrauka ir dar iškalbingesniu pavadinimu. Ką atsakyti 10-mečiui sūnui, kai šio amžius toks, jog daug žino, bet dar ne viską... Noriu paklausti: ar dera ir galima kabinėti tokias vaizdinės medžiagos priemones viešose gausiai vaikų, suaugusių, pagyvenusių žmonių lankomose vietose?“, – stebėjosi kaunietė Rita. Ji plakatą aptiko Vilniaus gatvėje.

„Ši reklama tikrai neturi leidimo“, – tvirtino Kauno miesto savivaldybės Licencijų ir paslaugų skyriaus vedėjos pavaduotoja Sonata Šėlienė. Visos mieste kabinamos reklamos turi būti derinamos su savivaldybės atstovais, atitikti tam tikrus reikalavimus ir kabinamos tam tikrose specialiai įrengtose vietose.

Kauno miesto išorinės vaizdinės reklamos įrengimo taisyklėse teigiama, kad reklama yra daudžiama, jeigu yra nepadori, neteisinga ir aiškiai neatpažįstama, pažeidžia visuomenės moralės principus, daro žalingą moralinį ir fizinį poveikį vaikams. Būtent tokio pobūdžio reklama laiku neužkliuvo Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos tarnybai.

Kaip teigė Viešosios tvarkos tarnybos vedėjas Rimas Sidera, specialistai reguliariai tikrina tik reklamai skirtus stendus. Kitur savavališkai pakabinti skelbimai, plakatai dėmesio dažniausiai sulaukia tik tuomet, kai apie juos praneša seniūnijų darbuotojai arba praeiviai.

Kaunietės Ritos pasipiktinimo sulaukę plakatai buvo išklijuoti ant sienų bent dviejose gerai matomose vietose Vilniaus gatvėje. Greta su gausybe kitų plakatų jie kabėjo beveik savaitę ir savivaldybės specialistams akių nebadė.

R.Sidera žadėjo, kad šis atvejis bus užregistruotas ir bus aiškinamasi su renginio organizatoriais. Pasitvirtinus skundui, reklamos autoriai būna įgalioti ne tik sumokėti baudą, bet ir pašalinti plakatus. Tiesa, šiuo atveju plakatų jau nebeliko, gal dėl kilusio šurmulio. O savivaldybės atstovai tyrimo ėmėsi tik tuomet, kai galima žala dėl nelegalios reklamos ir jos netinkamo turinio jau buvo padaryta.

„Plakatų ten išvis neturėtų būti. Negirdėjau, kad savivaldybė ten būtų ką nors įrengusi, – dėstė R.Sidera.

Tačiau faktas neginčytinas – ten plakatai klijuojami nuolat. Ar tai rodo, kad atsakingi asmenys neskuba bausti nelegalios reklamos autorių?

„Raštelius ant elektros stulpų ir patys arba seniūnijų darbuotojai nulupinėjam. Ką darysi? Kiekvienu atveju įvairiai reaguojam“, – teisinosi R.Sidera.

Jo teigimu, savavališkai kabinamų plakatų pasitaiko palyginti retai, didesnių bėdų kyla, kai mieste masiškai klijuojami skelbimai apie paslaugas.

Savivaldybės atstovai negalėjo pasakyti, kiek dėl savavališkos reklamos pernai Kaune nubausta asmenų. Už savavališkas reklamas yra numatyta bauda iki 2 tūkstančių litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių