- Virginija Skučaitė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Miesto šurmulį iškeitė į kaimo kasdienybę
-
Miesto šurmulį iškeitė į kaimo kasdienybę
-
Miesto šurmulį iškeitė į kaimo kasdienybę
-
Miesto šurmulį iškeitė į kaimo kasdienybę
-
Miesto šurmulį iškeitė į kaimo kasdienybę
-
Miesto šurmulį iškeitė į kaimo kasdienybę
-
Miesto šurmulį iškeitė į kaimo kasdienybę
-
Miesto šurmulį iškeitė į kaimo kasdienybę
-
Miesto šurmulį iškeitė į kaimo kasdienybę
-
Miesto šurmulį iškeitė į kaimo kasdienybę
-
Miesto šurmulį iškeitė į kaimo kasdienybę
-
Miesto šurmulį iškeitė į kaimo kasdienybę
-
Miesto šurmulį iškeitė į kaimo kasdienybę
-
Miesto šurmulį iškeitė į kaimo kasdienybę
-
Miesto šurmulį iškeitė į kaimo kasdienybę
-
Miesto šurmulį iškeitė į kaimo kasdienybę
-
Miesto šurmulį iškeitė į kaimo kasdienybę
Natūraliai ūkininkaujančios Irenos Samoškienės pieno produktai, ypač sūriai, visuomet išperkami mobiliajame ūkininkų turgelyje, nes kauniečiai, priešingai nei kaimo gyventojai, labai vertina sveiką maistą.
Atsikraustė pas mamą
Ūkininkės Irenos Samoškienės sodyba įsikūrusi Mauručių gyvenvietės nuošalėje – atvira visiems: nei tvorų, nei vartų. Žodžiu, svečiai čia visada laukiami, tik jų retai pasitaiko. Ir ne vien todėl, kad visa šeimyna darbuose ar moksluose paskendusi – tiesiog neturi laiko burnai aušinti. Vietos gyventojai, pardavę savo gyvulius, o kai kas – net ir naminius paukščius, pasijuto miestiečiais – tenkinasi prekybos centre nusipirktais mėsos ir pieno produktais, kiaušiniais, nesidomi Irenos ūkio natūraliais maisto produktais.
„Gyvenome anksčiau Kaune, bet, susirgus čia gyvenusiai mamai, dažnai reikėdavo ją pavaduoti – nudirbti ūkio darbus. Pagaliau atsikrausčiau su visa šeima, nes vienas iš sūnų buvo alergiškas kai kuriems mieste perkamiems maisto produktams. Išplėtėme mamos įkurtą ūkį – primelžtą pieną iš pradžių veždavau į pieninę, vėliau – į geležinkelio stoties turgų. Dabar, kai atsirado mobiliųjų ūkininkų turgelių, pienu ir jo produktais prekiauju penktadieniais Kaune, prie „Akropolio“, – pasakojo Irena, glostydama tvarte įspūdingo dydžio karvę Fėją.
Tvarte – tvarka
Šalia ne mažiau 700 kg sveriančios ir kasdien duodančią apie 37 l pieno Lietuvos juodmargių ir Holšteinų veislės mišrūnės Fėjos stovėjo Lietuvos juodmargės Šėta ir Šelma, Švedijos žalmargė Rubė ir pusės metų telyčaitė Šukė. Pastebėjusios tvarte nepažįstamų žmonių, jos išsigando – akimirksniu iškepė po „tortą“. Irena mikliai su šake juos pakėlė nuo tvarto grindinio ir švystelėjo į tam skirtą laikiną krūvą. „Kai tvarką palaikai visą dieną, vakare būna mažiau darbo“, – paaiškino šeimininkė.
Priešingoje tvarto pusėje, aptvare, kriuksėjo nenusakomo dydžio paršas. „Gyvena jis paskutines savaites – pjausime prieš Velykas. Gaspadorius puikiai atlieka šitą darbą, o aš labai laukiu tos dienos dėl jukos – vien pagalvojus apie tai, kad ją virsiu, seilės renkasi, o kur dar karka, virta su prieskoniais“, – atsiduso Irena.
Stebuklinga sūrinė
Ūkininkė pasakojo, kad jai sunkiausios savaitės dienos – trečiadienis ir ketvirtadienis, nes gamina sūrius parduoti.
„Visas žinias, kurias perėmiau iš mamos ir kolegės Vilytės, gyvenančios Kazlų Rūdoje, pritaikiau savo sūrinėje. Spaudžiu gal šešių rūšių sūrius: iš saldaus pieno varškės, iš saldaus ir rauginto pieno varškės. Kitus sūrius gaminu, pavyzdžiui, su įvairiomis žolelėmis. Beje, ir vadinamąjį indišką sūrį moku pagaminti. Juk tai paprasčiausias kaimo bobučių receptas, tik nežinau, kodėl toks sūris vadinasi indišku. Jokio stebuklo čia nėra – tereikia saldaus pieno ir raugintų išrūgų", – neslėpė recepto Irena.
Anot Irenos, iš varškės sūrio galima pagaminti įvairių patiekalų. Paprasčiausias būdas – supjaustyti gabaliukais ir, pamirkius juos blynų tešloje, apkepti. "Beje, kad ir kokių sūrių nuvežčiau į turgelį, visus išperka. Taigi – iš pieno ūkio pragyventi Lietuvoje galima“, – įsitikinusi Irena.
Salotos su sūriu
Irena savo natūraliame ūkyje užsiaugina ir grūdų, ir daržovių, o keturias karves melžia rankomis. Sūrius gamina be jokių sintetinių priedų sūrinėje, kurios krosnyje pleška tikros malkos. Suprantama, turi ūkininkė ir didelį šaldytuvą primelžtam pienui, ir šaldytuvus pagamintai produkcijai laikyti, nes jai, kaip ir stambiems ūkininkams, privalomi visi reikalavimai.
Beje, Irenos varškės sūrio su jos pačios užaugintais prieskoniais gabalėliai labai tiks ant šventinio Velykų stalo derinyje su suplėšytais žalių salotų lapeliais. Žinoma, tokias salotas reikia paskaninti kitais mėgstamais prieskoniais, pašlakstyti citrinų sultimis, alyvuogių aliejumi.
Skanus triušienos patiekalas
Kieme, už tvarto, vaikštinėjo aštuonios muskusinės antys, pulkelis vietinių veislių ir čekų juodųjų vištų, dedančių rudus kiaušinius. Irena Velykoms ruošė antienos. Šeimininkė iš anksto pašlakstė antieną citrinų sultimis, pabarstė smulkintais kvepiančiais pipirais, česnakais, kmynais, druska ir pamarinavo. Kitą dieną marinuotą antieną įkišo į kepimo rankovę ir – į orkaitę 2,5–3 valandoms. Anot Irenos, gaila pjauti antį – juk jos kiaušiniai maždaug pusantro karto didesni nei vištų, tačiau muskusinės antys yra mėsinės. Tad jų likimas nulemtas iš anksto.
Yra ūkyje ir daugybė įvairiausių spalvų, dydžių ir veislių triušių. Juos prižiūri ir parduoda sūnus Povilas. Irena Velykų stalui pateikia ir skanios triušienos. Ūkininkė pataria triušieną supjaustyti gabaliukais – porcijomis, sudėti į kepimo skardelę, aklinai užkloti plonai pjaustytomis obuoliu skiltelėmis, ant viršaus užpilti su prieskoniais apkeptų tarkuotų morkų ir saldžios grietinėlės mišiniu ir viską uždengti kepimo folija. Kepti apie dvi valandas.
Džiaugiasi vaikais
Anot Irenos, ji didžiuojasi savo šeima – vaikai darbštūs, netingi mokytis. „Štai vyriausias sūnus Gintaras studijuoja Mastaičių kolegijos Kraštotvarkos fakultete. Už gerą mokymąsi gauna pažangumo stipendiją, o vasarą noriai talkina šeimininkui visuose ūkio darbuose. Be to, moka skaniai gaminti. Dukra Alma mokosi Veiveirių A.Kučingio meno mokyklos akordeono klasėje ir jau yra laimėjusi ne viename tarptautiniame akordeonistų konkurse. Su Alma dažysime margučius augalais, vašku, naudosime dekupažo techniką, kurios ji mane išmokė", – džiaugėsi Irena.
Pašnekovė tvirtino laukianti tikros pavasariškos šilumos, kai galės išeiti į savo daržą. Tiesa, daržoves jame prižiūri mama, bet visus daigelius užaugina Irena. Ūkininkė džiaugiasi savo mamos judrumu ir darbštumu. Dar neseniai ji pati vaismedžius genėdavo – niekam nepatikėdama šito darbo. Dabar jau perdavė šių darbų estafetę vyriausiam anūkui Gintarui.
Žuvingas tvenkinys
Čia pat, prie namo, – didžiulis, net šešių metrų gylio tvenkinys, kuriame gyvena eršketai, plačiakakčiai, lynai, ešeriai, karpiai, šamai. Anot Irenos sūnaus Povilo, šeima dar nevalgė savo žuvų – gaila gaudyti. „Tegul auga – dar suspėsime“, – vyriškai trumpai paaiškino Povilas.
Nepagailėjo Irena dar vieno savo recepto šventiniam stalui. „Aš mėgstu upėtakius. Nesuprantu, kodėl žmonės sako, kad tai sausa žuvis. Manau, kad tai priklauso nuo paruošimo būdo. Jei ruošite taip, kaip aš, garantuoju, kad upėtakiai bus sultingi, pikantiško skonio“, – tikino Irena.
Upėtakis pagal Ireną
Ūkininkė siūlo iš vakaro įtrinti išvalytą, bet su galva upėtakį žuvų prieskoniais, druska ir būtinai įpjauti žuvį iš abiejų pusių taip, tarsi ją iš anksto suskirstytume porcijomis. Kitą dieną apvirti ryžius, sumaišyti su apkeptais svogūnais ir tarkuotomis morkomis, maltais kvepiančiaisiais pipirais, druska ir tokiu mišiniu prikimšti upėtakį. Tuomet įvynioti jį į kepimo foliją ir, įdėjus į kepimo formą, kepti orkaitėje maždaug 40 minučių – geras skonis ir sultingumas garantuotas.
Anot Irenos, be šeimos paramos ir supratimo būtu sunku ūkininkauti. Irenos šeima dalijasi darbus ne tik prie puodų, ir ūkyje, bet ir Velykų vaišes ruoš visi drauge.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Liūčių tvindomame Dubajuje esantis lietuvis: nustėrau pamatęs apsemtą aštuntą viešbučio aukštą14
„Dvi dienos, atrodytų, iškrito iš gyvenimo“, – atviravo darbo reikalais į audrų ir liūčių pastaruoju metu talžomą Dubajų atvykęs kaunietis Donatas. Vyras neslėpė – miestas nepasiruošęs tokioms nelaimėm...
-
Kraipo galvas dėl „Megos“ ryklių: kaip visi galėjo nugaišti per vieną mėnesį?13
Kaunas neteko ryklių – tokią žinią pranešė prekybos centras, kurio akvariume trys rykliai gyveno bene du dešimtmečius. Akvariumo prižiūrėtojai sako, kad rykliai tiesiog paseno, tačiau lankytojai, atvažiavę ryklių pasiži...
-
Mugė Laisvės alėjoje – dar gausesnė14
Trim dienom nuo penktadienio į Kauną susirinks ūkininkai, tautodailininkai, amatininkai ir susiveš įdomiausio, skaniausio, gražiausio, ką turi. „Kauno mugė. Pavasaris 2024“ žada įspūdžių, reginių, unikalių dirbinių, gaminių i...
-
Į vasarą – naujais laiptais: iki remonto pabaigos liko nedaug13
Pernai rudenį prasidėjęs Aušros laiptų remontas įpusėjo. Nors Žaliakalnio gyventojai ir turistai vis dar kabarojasi laikinai įrengtais mediniais laiptais, vasarą remontas bus baigtas. ...
-
Incidentas Kauno oro uoste: lėktuvas negalėjo pakilti3
Kauno oro uoste, viename iš orlaivių išsiskleidus avarinei išlipimo čiuožyklai, buvo atidėtas skrydis į Londoną. ...
-
Ugdė vaikų meilę vandeniui1
Ketverius metus, nuo 2020 m. rusėjo iki 2024 m. sausio, trijų Kauno miesto pradinių mokyklų antrokai dalyvavo Sporto rėmimo fondo finansuojamame projekte „Pamilk vandenį“. Apie 800 antrokų vieną kūno kultūros pamoką praleido baseine, mok...
-
Kariuomenė: pratybų metu Kaune gali būti įvesta komendanto valanda – detalės neatskleidžiamos97
Lietuvos kariuomenė surengė spaudos konferenciją, kurios metu viešai nurodė, kad vykstat didžiausioms NATO pratyboms, tam tikrose Kauno ir Vilniaus teritorijose gali būti įvesta komendanto valanda. Paprašius detalizuoti, kokie pratybų vei...
-
Studentų akcija „Pavasario pasibeldimas“: savaitgalis, kai durys atveriamos knygoms ir aukai
Balandžio 20–21 d. Vilniuje ir Kaune vyks labdaros akcija „Pavasario pasibeldimas“, kurią jau ne pirmus metus asmenine iniciatyva organizuoja šalies studentai. Didmiesčių gyventojus namų duris atverti ir įsigyti knygų bus kvie...
-
„Mega“ pranešė liūdną žinią: neteko ilgaamžių ryklių18
Ne vienus metus prekybos ir laisvalaikio centras „Mega“ buvo vienintelė vieta Lietuvoje, kurioje buvo galima apžiūrėti ryklius. Rykliai kartu su daugiau nei dviem šimtais per 40 skirtingų rūšių iš Atlanto, Indijos ir Ram...
-
300 kg sveriantis kaunietis problemos šaknis surado vaikystės traumose: buvo sunku17
31-erių kaunietis Tomas Maročka neslepia, kad jo kūnas iš dalies tapo kalėjimu. Vyras sveria daugiau nei 300 kg. Neseniai T. Maročka ryžosi ryžtingiems pokyčiams ir chirurginei intervencijai. Jis papasakojo nuo ko atsirado problemos su svoriu. A...