Miesto raktas perduotas Kalėdų senelio pirmtakui – Šv. Mikalojui

Kaune pradedama nauja tradicija: pagrindinė miesto eglė įžiebiama miesto globėjo Šv. Mikalojaus dieną. Šis šventasis vadinamas Kalėdų senelio pirmtaku. Pašventina Šv. Mikalojaus statulėlė bus dar vienu miesto simboliu.

Sekmadienio vidurdienį Kauno arkikatedroje bazilikoje buvo laikomos šventinės mišios už Kauną ir kauniečius, pašventinta Šv. Mikalojaus skulptūra. Nuo šiol ji kiekvienais metais bus atnešama į miesto Rotušę skelbiant mieste kalėdinių renginių pradžią. Likusį laiką meno kūrinys, kurio autorius – skulptorius Adolfas Teresius, bus Šv. Mikalojaus bažnyčioje.

Iškilminga procesija nuo arkikatedros pajudėjo link miesto rotušės. Čia miesto meras Andrius Kupčinskas perdavė miesto raktą Šv. Mikalojaus drabužiais persirengusiam aktoriui Egidijui Stancikui.

„Padėkite vieni kitiems ir patirsite stebuklą, lydės sėkmė ir teisybė“, – kauniečiams palinkėjo Šv. Mikalojus. Prekybą, verslą, labdarą globojančio Šv. Mikalojaus diena minima gruodžio 6 dieną, tačiau iškilmingą ceremoniją norėta surengti savaitgalį.

Prie Rotušės, į grindinyje eksponuojamą XV a. vaško lydymo krosnį, kauniečiai ir svečiai meta monetas. Miesto ceremonimeistras Kęstutis Ignatavičius pranešė, kad per pastaruosius metus buvo surinkta 817 litų. Kaip ir pernai, simbolinė labdara drobiniuose maišeliuose išdalinta Senamiesčio organizacijoms, gelbstinčioms nepasiturinčiuosius.

Rotušę pakviesti aplankyti miestiečiai gavo atvirutę su Šv. Mikalojaus atvaizdu, kuri čia pat buvo pažymėta Suolininkų antspaudu. Parsinešti namo netradicinį suvenyrą pageidavo daugybė kauniečių. Rotušės aikštėje pradėjo būriuotis miestiečiai, laukiantys po kelių valandų prasidėsiančios smaragdinės Kalėdų eglutės įžiebimo šventės.

Apie Šv. Mikalojų:

270 – 346 metais Miros mieste gyvenęs vyskupas garsėjo gerais darbais ir buvo vadinamas Mikalojumi Stebukladariu, paskelbtas šventuoju. Šv. Mikalojų globėju pasirinko įvairios valstybės, miestai ir bendruomenės. Jis globoja Amsterdamą (Olandija), Barį (Italija), eilę Vokietijos, Lenkijos ir Rusijos miestų. Šis šventasis globoja pirklius, žvejus, jūrininkus, studentus, vaikus ir netekėjusias mergeles. Pasakojama, kad jis išgelbėjo iš gręsiančios vergovės tris nusigyvenusio pirklio dukras, slapta įmetęs joms per langą į namus tris pinigų maišus. Simboliniai Šv. Mikalojaus ženklai – trys maišeliai arba trys rutuliai (dovanos neturtingiesiems), laivas ir vyskupo apranga. Kituose kraštuose Mikalojaus vardas skamba įvairiai: Nikolaos, Nikolas, Klasas, Klausas ir kitaip. Patvirtinta, kad XIX a. atsiradusio Kalėdų senelio – Santa Klauso prototipas ir yra dovanas slapčiai teikdavęs Šv. Mikalojus. Prie vandens kelių įsikūrusiam stambiam prekybos centrui – Kaunui Šv. Mikalojus buvo svarbus simbolis. Šiandien Šv. Mikalojaus atributai – trys rutuliai – puošia Didįjį Kauno miesto herbą ir mero antspaudą.


Šiame straipsnyje: Kalėdosžiema 2011

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kupcinskai

Kupcinskai portretas
kiek virsvalandziu uzsirasei?

Vilkutis

Vilkutis portretas
Dieve kiek vakar Vilniuje žmonių buvo ir kiek šiandien Kaune:((((((((((((((((

Vilkuciui

Vilkuciui portretas
Tai tu palauk vakaro,egles iziebimo tada rasyk!
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių