Miestas pulsavo „Kauno naktų“ ritmu

Jau ketvirtą kartą miestui miegoti neleido kultūrinis renginys „Kauno naktys: kultūra ir aš“. Naktinės pramogos truko iki paryčių.

Tapo tradicija

Organizatoriai kvietė į daugiau nei 70 renginių įvairiose Kauno erdvėse. Kauniečiai turėjo galimybę pasiklausyti įvairios muzikos, pasimokyti šokti, apsilankyti menininkų dirbtuvėse, apžiūrėti naktinę parodą, pasidomėti muziejų ekspozicijomis, dalyvauti įvairiuose performansuose, gėrėtis kovos menų pasirodymais.

Iniciatyva gaivinti naktinį kultūrinį Kauno gyvenimą startavo nuo 2009 metų. Šiuose renginiuose kasmet apsilanko apie 50 tūkstančių miesto gyventojų ir svečių, apie 300 menininkų iš įvairiausių Lietuvos miestų ar net užsienio.

Atgijo sutemus

Dar gerokai prieš oficialų „Kauno naktų“ startą aštuntą valandą vakaro, Laisvės alėjos pradžioje, prie M.Žilinsko galerijos atsidarė jaunimo organizacijos „A.C.Patria“ blusturgis, kuri iškart apspito žmonės. Nuo įvairių žvakučių, nebenaudojamų paveikslų rėmelių iki antikvarinių lagaminų – toks buvo šio savanoriškos jaunimo organizacijos siūlomų prekių asortimentas.

„Be blusų turgaus turime rankdarbių stalą, keramikos dirbtuvėles ir „dviračių kliniką“. Ji skirta žmonėms, į Kauno naktis atvykstantiems su dviračiais. Jie čia juos tiesiog gali palikti saugojimui. Jei reikia, galime atlikti ir smulkų techninį remontą. Ši paslauga – už tiek, kiek kas gali paaukoti. Jei pinigų žmogus neturi... ką padarysi. Surinkti pinigai bus skiriami labdarai“, – socialinė darbuotoja Kristina Mačiulytė.

Artėjant 21 valandai Laisvės alėja atgijo – kai kuriose vietose praeiviams tapo sunku prasilenkti.

Prie fontano savo perfomansą pradėjo Brigita Bublytė. Nor kiek ir vėluodama, universali menininkė atliko „Gitos spektaklį sukurtą Elvyros Kriaučiūnaitės vėduoklėms“. Keturios flamenko vėduokles simbolizavo kvapą, raudonus batus, sapną ir šventę.

Ispaniškos eilės, šokio elementai nukėlė žiūrovus į Sevilijos miestą Ispanijoje. Menininkė pasakojo, kad šį pasirodymą sukurti ją įkvėpė aplankyta vėduoklių paroda.

„Kai užėjau ir pamačiau vėduokles – pasijutau savo namuose. Kai perskaičiau ir parodos pavadinimą – „Flamenko“, pasijutau tarsi savo antruose namuose – Sevilijoje“, – sakė menininkė, kurios ispaniškos dainos nepajėgė užgožti nei fontano ūžesys, nei iš šalia perpildytų barų sklindanti tranki roko muzika.

Nakties šešėliai ir bugivugis

Netoli Kauno dramos teatro visi norinys galėjo išbandyti šešėlių teatrą „Šilti nakties šešėliai“. Užėjus už baltos apšviestos širmos buvo galima pasitreniruoti pirštų judesiais mėgdžiojant gyvūnų siluetus. Čia pat kabėjo instrukcijos, kaip pavaizduoti drugelį, kiškį bei kitus gyvūnus.

Senamiestis, kaip jau įprasta, šurmuliavo, nors čia daug pasirodymų nebuvo. Požeminėje perėjoje mėtėsi gausybė susprogdintų balionų – čia savo pasirodymą ką tik buvo baigęs Jaras Ramūnas. Menininkas demonstravo performansą „Oro sulaikymas“.

Prie Centrinio knygyno didelio susidomėjimo susilaukė lindyhopo šokėjai. Lindyhopas − afroamerikiečių šokis, pasirodęs Niujorke XX amžiaus 3 dešimtmečio pabaigoje. Po II pasaulinio karo lindyhopas, džiterbagas ir bugivugis buvo svingo šokio sinonimai.

Žvarbus oras ginė į kavines

Artėjant vidurnakčiui, Laisvės alėjoje žmonių gerokai sumažėjo – atvėsęs oras daug ką sukvietė į iki ryto dirbančias kavines, kepyklėles bei barus. Nors toks oras nesutrukdė nemažam būriui žmonių stebėti prancūziškų trumpametražinių filmų lauke, prie kavinės „Vero Cafe“.

Visų norinčių išbandyti rankos miklumą laukė fechtavimosi klubo „Floretė“ pasirodymas. Netoli A.Mickevičiaus gatvės, Laisvės alėjoje, skambėjo špagos, profesionalūs fechtuotojai demonstravo savo įgūdžius ir specialią aprangą.

„Siūlome išbandyti kovas tiek su špaga, tiek su kardu. Čia rodome sceninį fechtavimą, kuris naudojamas kino pramonėje bei sportinį fechtavimą. Mūsų klubas atviras visiems norintiems ne tik išmokti fechtavimo paslapčių, bet ir susipažinti su šia puikia sporto šaka“, – pasakojo trenerė Rasa Rimgailienė.

Susidomėjusiai merginai trenerė parodė, kaip per akimirką technišku ir netikėtu judesiu priešininkui galima išmušti špagą iš rankų.

Energijos pliūpsnis

Apie vidurnaktį prie M.Žilinsko galerijos aidint rytietiškai muzikai pilvo šokį demonstravo šokių mokyklos „Kairo žvaigždė“ auklėtinės. Nepaisydamos vėsaus oro, kukliais rūbais pasidabinusios merginos sulaukė didelių vyriškos auditorijos simpatijų. Vėliau čia pasirodė ir fakyrai.

Vidurnaktį prie Laisvės alėjos fontano apsnūdusius miestiečius žadino merginų grupė „Smile“. Anglų kalba dainuojančios merginos „Kaunas talent" konkurse laimėjo 1-ąją vietą, o Rygoje vykusiame konkurse „Baltic talents 2012“ taip pat buvo pirmos.

„Patinka. Teko dalyvauti panašiuose naktiniuose renginiuose savo šalyje, bet ir čia pamačiau daug įdomių dalykų. Kartais reikia tiek nedaug, kad sukurtum kažką magiško“, – sakė airis Deividas.

Tiek dalyviai, tiek renginio lankytojai sutartinai minėjo, kad toks renginys – tikrai šauni idėja. Pasak kauniečio Mariaus, „lietuviai ir taip per daug sėdi namuose“.

Iki paryčių kauniečius kvietė užsukti įvairūs koncertai, vykę  „Fluxus ministerijoje“, „Kanklių“ kino teatre.



NAUJAUSI KOMENTARAI

glikas

glikas portretas
Viskas šaunu,bet gal publiką velniai apsėdo....šiaip naktis-poilsio metas,bet matyt aš senas ir durnas:))))

Gedas

Gedas portretas
Tikiuosi tradicija neprapuls, kol sunai paaugs :)

nerka

nerka portretas
Man visai nepatiko pilna zmoniu ir masiniu,o tolko jokio
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių