Metų Kauno menininkas J.Zalensas žada nesustoti

„Pavasarį vėl rengsiu parodą savo sode“, – atsiimdamas jam skirtą „Kauno dienos“ ir Kauno miesto savivaldybės prizą žadėjo Metų Kauno menininkas Jūratis Zalensas.

Metų Kauno menininku tapytojas, skulptorius išrinktas "Kauno dienos“ meno priedo „Santaka“ skelbtuose rinkimuose. Juose dalyvavo 10 kauniečių ir vienas visuomeniniu judėjimu tapęs reiškinys. Už jiems labiausiai patikusį menininką portalo www.kaunodiena.lt lankytojai balsavo visą gruodžio mėnesį. Ilgą laiką rinkimuose pirmavusį elektroninės muzikos kūrėją, prodiuserį Mario Basanov galiausiai ženklia persvara aplenkė J.Zalensas. Tarp kandidatų į Metų Kauno menininko titulą 58-erių metų dailininkas pateko už vasarą savo sode surengtą parodą, ženklinusią jo sugrįžimą į tapybą.

Laureatui atiteko metinė „Kauno dienos“ prenumerata, Kauno miesto meras Abdrius Kupčinskas įteikė savivaldybės prizą – 3 tūkst. litų čekį tapybos reikmenims įsigyti.

Prieš šešerius metus patirta sudėtinga širdies kraujagyslių operacija, ją lydėjęs insultas ir trys mėnesiai komos prikaustė dailininką prie neįgaliųjų vežimėlio. Nuo to laiko J.Zalensas beveik neiškelia kojos iš namų Eigulių mikrorajone, kur gyvena su jį prižiūrinčia solidaus amžiaus uošve Elena Palšauskiene.

Kelerius metus po insulto dailininkas visiškai netapė – iš dalies paralyžuotam dailininkui iš pradžių buvo sunku net teptuką rankose nulaikyti. Prie tapybos J.Zalensas sugrįžo tik nuolatos raginamas kolegų dailininkų.

Šį pusmetį J.Zalensas buvo kaip niekad aktyvus, daug tapė. Tačiau paprašytas parodyti naujausias drobes, dailininkas prisipažįsta daugelį jų išdalinęs: buvo šventės, užsuko draugų. Ir rodo daugiausiai vasariškų motyvų drobes, kuriose dominuoja šviesios spalvos ir gėlės. „Kolorito, Jūrati, nepraradai“, – tikino kolegos dailininkai, pastebėję, kad pernai J.Zalenso kūryba labai pasikeitė – jis grįžo prie ankstesniojo, menotyrininkų pripažinto savo kūrybos stiliaus.

Mintyse J.Zalensas jau ruošiasi pavasariui: tuomet jis vėl galės išvažiuoti į sodą, tapyti gryname ore. Gegužę jis tikina sode surengsiantis ir naujausių savo darbų parodą.

Daugiau apie tai skaitykite šeštadienio, sausio 15 d., „Kauno dienoje“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Elvyra

Elvyra portretas
Sveikinu Zalensa tapus " Metu Kauno menininku" linkiu sveikatos ir neblestancio kurybinio ikvepimo! "Kauno dienos" noreciau paklausti kiek kainuoja ju prenumerata metams laiko!? Nejaugi tik toks "vertingas prizas" galejo buti paskirtas geriausiam Kauno metu menininkui. "Kauno dienai" turetu buti GEDA! ,( o del ko man atrodo nereiketu aiskinti-viskas ir taip aisku...)

Domantas

Domantas portretas
Laureatui atiteko metinė „Kauno dienos“ prenumerata, Kauno miesto meras Abdrius Kupčinskas įteikė savivaldybės prizą – 3 tūkst. litų čekį tapybos reikmenims įsigyti. Kupčinskas pasikeitė vardą?

Robkė

Robkė portretas
nuo kada Žalpys tapo dailes ekspertu tegul skolas grazina d.s ir gali but laisvas
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių