„Merkurijaus“ aikštelės privatizavimas: painiava ar slaptas planas?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kauno valdininkai per mėnesį nesugebėjo iš privatizuojamų objektų sąrašo išbraukti automobilių stovėjimo aikštelės prie "Merkurijaus", nors to reikalavo politikai. Šiandien miesto tarybai vis tik nusprendė – aikštelė nebus privatizuojama.

Kauno valdininkai per mėnesį nesugebėjo iš privatizuojamų objektų sąrašo išbraukti automobilių stovėjimo aikštelės prie "Merkurijaus", nors to reikalavo politikai. Šiandien miesto tarybai vis tik nusprendė – aikštelė nebus privatizuojama.

Išbraukti trys objektai

"Administracija neįsiklauso į protokolinius pavedimus, skyriai nebendrauja ir nebendradarbiauja, Antanas Slušnys (Turto skyriaus vedėjas – aut. pastaba) gudrauja, todėl siūlau klausimą arba išbraukti, arba atidėti“, – sakė meras Andrius Kupčinskas.

Tarybos nariai šiandien nubalsavo, kad iš privatizuoti siūlomų objektų sąrašo būtų išbraukti trys objektai. Tai buvusio „Merkurijaus“ automobilių stovėjimo aikštelė K.Donelaičio g., buvusių sandėlių ir dirbtuvių komplektas S.Dariaus ir S.Girėno g. 29a bei pastatas Senamiestyje A.Mapu g. 20.

Šiame pastate šeimininkauja viešoji įstaiga „Artkomas“, rengianti įvairius meno ir kultūros projektus. Savivaldybė skiria finansavimą šio pastato sutvarkymui, tad kai kurie politikai nustebo, kodėl ir kas nori baigiamą tvarkyti objektą privatizuoti.

Labiausiai objektų išbraukimui priešinosi tarybos narys socialdemokratas Židrūnas Garšva, pats vadovaujantis Privatizavimo komisijai. „Kodėl reikia išbraukti tris objektus? Nesuprantu, kodėl siūlote atidėti?“ – net kelis kartus piktinosi politikas, tačiau jo balsas nebuvo išgirstas.

Yra ir nėra?

Internete viešai skelbiamuose tarybos sprendimuose aiškiai matyti, kad automobilių stovėjimo aikštelė K.Donelaičio g. prie buvusio "Merkurijaus" iki šiandieninio tarybos posėdžio niekur nebuvo dingusi iš privatizuojamų objektų sąrašo, nors praėjusiame posėdyje politikai ir sutarė, kad ši aikštelė reikalinga savivaldybei ir jos negalima parduoti.

"Jos nėra sąraše", – pareiškė savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis, tačiau netruko apsižiūrėti, kad klysta, ir suskubo aiškintis su Privatizavimo skyriaus specialistais.

"Sąraše ji yra, bet svarstant tarybos komitetuose pristatoma, kad ji nebus privatizuojama. Juk po praėjusios tarybos posėdžio buvo protokolinis pavedimas, kad šita aikštelė neturi būti privatizuojama", – netrukus bandė aiškinti D.Ratkelis.

Kodėl beveik per mėnesį privatizuoti teikiamų objektų sąrašas nebuvo pakoreguotas, taip ir liko neaišku.

Administracija blaškosi

"Kauno diena" rašė, kad sausio pabaigoje Kauno miesto taryba nusprendė, jog automobilių stovėjimo aikštelė K.Donelaičio g. prie buvusio "Merkurijaus" negali būti privatizuojama ir apmokestino automobilių stovėjimą joje. Kaip tik tuomet politikai atidėjo klausimo svarstymą ir nepatvirtino aukcionui planuojamų teikti objektų sąrašo, kuriame buvo ir ši aikštelė.

Miesto tarybos nariams tuomet užkliuvo, kad savivaldybės administracija jiems pateikė du vienas kitam prieštaraujančius sprendimo projektus. Viename teigta, kad aikštelė prie buvusio "Merkurijaus" nereikalinga savivaldybės funkcijoms vykdyti ir nėra kliūčių ją parduoti. Privatizavimo skyriaus specialistai nurodė, kad likutinė aikštelės vertė yra šiek tiek daugiau nei 1 tūkst. eurų.

Tam pačiam posėdžiui Transporto ir eismo organizavimo skyrius pateikė sprendimo projektą, siūlydama apmokestinti automobilių stovėjimą aikštelėje prie buvusio "Merkurijaus". Tarybos nariai tokiam siūlymui pritarė be ginčų.

Pernai gruodžio pabaigoje Kultūros ir turizmo plėtros skyrius taip pat tvirtino, kad ši aikštelė reikalinga kino teatro "Romuva" poreikiams. Dėl to nebuvo pratęsta aikštelės nuomos sutartis su bendrove "Homburg Merkurijus", kuri iki šiol aikštelę naudojo kaip privažiavimo kelią prie statybvietės ir statybinių medžiagų sandėliavimo vietą.
Ir šįkart tarybai teikiamo sprendimo projekto aiškinamajame rašte tvirtinama, kad sąrašo projekte įrašytas nekilnojamasis turtas nereikalingas savivaldybės reikmėms.

Už centus žada neparduoti

Privatizuojamų objektų sąrašas kelia ir daugiau klausimų. Parduoti buvo siūloma visą pastatų kompleksą S.Dariaus ir S.Girėno g. 29a, kur prieš metus Lietuvos istorinių transporto priemonių išsaugojimo asociacija "Retromobile" atidarė istorinių, karinių transporto priemonių ekspoziciją. Pasiteiravus, kodėl šias patalpas ketinama privatizuoti, D.Ratkelis bandė aiškinti: "Jiems patalpos suteiktos pagal panaudos sutartį. Nebent tarybos nariai nuspręstų kitaip."

Vis tik politikai taryboje nutarė išbraukti šį objektą iš privatizuojamų objektų sąrašo.

Tarp siūlomų privatizuoti objektų – ir apleisti sandėliukai, ir butai arba pastatai patraukliose miesto vietose – Laisvės al., Senamiestyje. Dažnai nurodoma, kad šie objektai yra avarinės būklės arba fiziškai pažeisti, tačiau nurodoma jų likutinė vertė glumina: vieni jų verti kelių dešimčių eurų, kiti – vos keliasdešimties euro centų, tačiau yra ir tokių, kurių vertė – nulis. Negi juos galima įsigyti pusvelčiui ar net visai už ačiū?

"Tai buhalteriniuose dokumentuose fiksuota likutinė vertė. Už tiek niekas neparduos. Nepriklausomi ekspertai įvertins ir pateiks aukcionui pradinę kainą, o paskui viską nulems rinka", – tikino savivaldybės administracijos vadovas.

Pasak D.Ratkelio, paprastai savivaldybei priklausantį apleistą pastatą įsigijęs naujasis savininkas prie pastato suformuotą sklypą turi teisę nuomoti iš valstybės. "Teisę išsipirkti žemę jis irgi turi, bet čia jau klausimas Nacionalinei žemės tarnybai", – į komentarus nesileido savivaldybės administracijos direktorius.

Ilgametė prekė

Stoties turgaus akcijas savivaldybė bando parduoti jau daugiau kaip dešimt metų, tačiau vis nesėkmingai. Objektas Kauno centre vilioja, tačiau pirkėją rasti sunku dėl to, kad 51 proc. akcijų paketas jokių reikšmingų galių valdant įmonę nesuteikia. Bendrovės įstatuose nurodyta, kad sprendimus valdyboje galima priimti tik tuo atveju, jei jiems pritaria du trečdaliai valdybos narių.

Miesto vadovai pernai jau buvo užsiminę, kad ieškoma būdų, kaip išspręsti šį klausimą, dabar svarstymai vėl pritilo, o Stoties turgaus akcijų pardavimas Privatizavimo fondo sąmatoje tradiciškai sudaro liūto dalį.

"Vėl užsakėme Stoties turgaus akcijų vertinimą, nes jis galioja tik tam tikrą laiką. Viską lems rinka. Manau, kad atsiras ryžtingų verslininkų", – svarstė D.Ratkelis.
Pernai už 1,5 mln. litų buvo parduotos savivaldybės kontroliuojamos Kauno profilaktinės dezinfekcijos stoties akcijos. Tai brangiausiai 2014 m. parduotas objektas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nepavyko

Nepavyko portretas
Patiliukais kai visi uzsieme rinkimais patogu tyliai prastumti kazkam naudingus projektelius. Ar me Zydriukas suinteresuotas tik...

katvora

katvora  portretas
gal tvora galima kazkaip sumazint nes issikisa i laisves aleja

ert

ert portretas
dar ir kauną išeidamas nugriaus, koncervų raugas. Nesusitvarko po stogu, ką jau kalbėt apie tvarką miesto padangėje, eik poilsio, kupčinskai
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių