Meną paverčia tiltu į visuomenę („Metų kaunietės“ rinkimai)

  • Teksto dydis:

Dvi kandidatės į „Metų kaunietės“ titulą, kurias pristatysime šiandien, pasirinko labai sunkią, bet prasmingą misiją – socialinę atskirtį patiriančių kauniečių integraciją į visuomenę. Tam abi pasirinko meną.

04 Ilona Papečkytė – Lietuvos muzikos terapijos asociacijos narė, menų ir specialioji pedagogė-ekspertė, specialiųjų poreikių ugdytinių muzikos orkestro "Skambančios spalvos" vadovė, dainuojamosios poezijos kūrėja ir atlikėja, kurios misija – vidutinę, sunkią ir visišką negalią turinčių ugdytinių integracija į visuomenę.

Ši kandidatė į „Metų kaunietės“ titulą buvo pasiūlyta dėl ilgamečio, pasiaukojančio ir kūrybingo darbo su neįgaliais vaikais ir paaugliais taikant autorinę, meno ir muzikos terapiją. Ji taip pat yra dainuojamosios poezijos kūrėja ir atlikėja, rengia autorinius vakarus, dalyvauja įvairiuose renginiuose.

Visas jos kaip specialiosios pedagogės kelias prasidėjo auginant dukrą, kuriai reikėjo specialios pagalbos. "Gyvenimas mane pats įtraukė į šią veiklą. Vis sulaukdavau kvietimų padėti kitiems, tad į šią pusę pasukau visą savo veiklą", – kalbėjo I.Papečkytė, šioje srityje besitobulinusi ir Lietuvoje, ir užsienyje.

Ji apgailestavo, kad specialią pagalbą gaunantiems vaikams, besikeičiant vadovams, valdžioms, neužtikrinamas tokios pagalbos tęstinumas, nors jos rezultatai yra labai reikšmingi, be to, nemaža dalis vaikų yra labai gabūs.

I.Papečkytė negaili savo laiko ir kaip dainų autorė bei atlikėja. Jos pasirodymai, kaip pati įvardijo, yra su terapijos prieskoniu. Kaunietė džiaugiasi turėdama galimybę į kuo daugiau žmonių gyvenimus įnešti poezijos, muzikos, pakylėti juos virš kasdienybės, suteikti dvasinio katarsio.

06 Ingrida Veliutė – Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) mokslininkė, greta visos kitos savo veiklos kartu su bendraminčiais inicijavusi ir įgyvendinusi meno projektų, kurie turėjo reikšmingos pozityvios įtakos socialinę atskirtį patiriantiems kauniečiams, tarp kurių – ir Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriaus-pataisos namų auklėtiniai.

"Pasirinkdami akademines veiklas suprantame, kad gyvenimą paskirsime kitiems, kaip gydytojai, mokytojai ar dvasininkai. Neturiu teisės sulėtinti tempo, nes studijuoti ateinančios Y, Z kartos diktuoja savo poreikius. Kai buvę studentai įvertinami už realizuotas kūrybines užmačias ir prisideda prie gerovės skatinimo, širdyje suspurda džiaugsmas, kad esu prie to prisidėjusi", – teigė I.Veliutė.

Ji vardijo, kad pastaraisiais metais kartu su Kauno menininkais sukosi socialaus meno projektuose, kuriuose neįgalieji ir jaunimas iš pataisos namų paskatino įveikti dar keletą vidinių baimių ir barjerų. "Šios patirtys leido padaryti svarbesnius atradimus nei mokslinių traktatų skaitymas. Kita vertus, turimos žinios padeda duoti atsakymus jų ieškančiam jaunimui. Net konsultuodama žmones dėl paveldo išsaugojimo, tai yra tikroji mano specialybė, visada rekomenduoju eiti ne lengviausiu, o teisingiausiu keliu", – atkreipė dėmesį moteris.

Prieš 20 metų Kauną ji pasirinko kaip laikiną stotelę studijoms. Anot jos, VDU suteikė ne tik išsilavinimą, bet ir padėjo išsigryninti gyvenimo kryptį, susikurti pozityvią asmeninę ir profesinę aplinką, kuri skatina imtis vis naujų veiklų.

"Tikrieji kauniečiai yra išskirtiniai ir orūs žmonės. Per daug metų supratau, jog tam, kad pakliūtum tarp jų, privalai neapsimetinėti. Tuomet atsiveria senų ir įdomių istorinių pasakojimų durys, atspindinčios ir neatrastą Lietuvos praeitį", – dalijosi I.Veliutė, išsiskirianti ir nemažai ištvermės reikalaujančiu laisvalaikio pomėgiu.

Ji pasakojo, kad, pavyzdžiui, kopdama į Elbrusą turėjo nemažai laiko apmąstymams. "Rodos, likimą turime stumtelėti mums reikiama kryptimi. Džiaugiuosi, kad bendrauju su kūrybiškais meno ir kultūros žmonėmis, kad laisvalaikio minutes aktyviai leidžiame su Narsuolių bendruomene, jog palaiko vaikai, artimieji, o dabar – ir kauniečiai", – džiaugėsi moteris.


BALSUOTI GALITE:

DIENRAŠTIS

Iš dienraščio išsikirpkite bei užpildykite lapelį ir siųskite adresu: Metų kaunietė, "Kauno dienos" redakcija, I.Kanto g. 18, 44296, Kaunas;

arba atneškite ir įmeskite į specialias dėžes redakcijos skyriuje, I.Kanto g.18, Kaunas.

Vienas kuponas prilygsta dešimčiai balsų.

SMS ŽINUTĖS

Balsuoti galite SMS žinutėmis.

Siųskite SMS žinutę (Lietuvoje) tel. 1398 su tekstu MKN XX.

XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio.

SMS kaina – 1 euras.

SMS žinutė prilygsta dešimčiai balsų.

PORTALAS

Portale kauno.diena.lt, rubrikoje "Metų kaunietė". Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tresida

Tresida portretas
Ingrida, sveikinu Jus už Jūsų pasiekimus. Jūs verta šio vardo!

Danutė Jasevicienė

Danutė Jasevicienė portretas
Ilona Papečkytė-šaunuolė

Nuostabiai

Nuostabiai portretas
Visi, kas yra sutikę Ingridą, matyt žino, kokia ji nepaprasta! Palaikom Metų kaunietės rinkimuose!
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių