Medžiai Kaune: pjauti ar pasigailėti?

  • Teksto dydis:

Kaune tvarkomi šaligatviai ir sykiu pjaunami medžiai kauniečius padalijo į dvi stovyklas – vieni pyksta, kiti džiaugiasi. Lietuvos želdintojų ir dekoratyvinių augalų augintojų asociacijos vykdančioji direktorė Ingrida Vainauskienė tvirtina, kad pokyčiai yra būtini. Esą tai ne tik pakeis estetinį miesto vaizdą, bet dar svarbiau – suteiks daugiau saugumo gatvėse žmonėms bei jų turtui.

„Keisti medį ar ne, dažniausiai sprendžia ekspertų komisija. Tai tikrai nėra vienašališka nuomonė ar kažkam kilusi mintis pjauti medžius. Taip niekada nevyksta. Sprendimas yra priimamas visapusiškai apsvarsčius ir tam yra pasitelkiami įvairių sričių specialistai – biologai, dendrologai, želdynų inžinieriai. Tik tuomet sprendžiama, ką daryti“, – tvirtino specialistė I. Vainauskienė.

Antai A. Mickevičiaus gatvėje suvešėję seni medžiai, anot jos, visų pirma, yra netvarkingai nugenėti, neteisingai nuaugę ir jau dabar kelia pavojų aplinkiniams: „Šiuos medžius galima vadinti palmėmis. Tai darko miesto estetiką. Jeigu įvyks kokia nelaimė, kas prisiims atsakomybę? Tuomet mes visi susirūpiname ir pradedame ieškoti kaltų.“

Pašnekovė įsitikinusi, kad suaktyvėję medžių pjovimo ir sodinimo darbai išeis tik į gerą. 

„Vykstant bet kokiai gatvės rekonstrukcijai, labai sudėtinga apsaugoti medžių šaknis, kurios iškilnoja grindinio plyteles ir pažeidžia komunikacijas. Keisdami senus medžius naujais, pasitelkiant specialias technologijas, sutvarkoma ir požeminė šaknų sistema. Čia remiamasi tikrai nemaža europine patirtimi, kuomet dar prieš sodinimą atliekama labai daug darbo, kuris plika akimi daug kam tiesiog nematomas. Kiekvienam naujam medžiui iškasama didelė duobė, padaroma tranšėja šaknų sistemai, kad augalas ilgai gyvuotų. Seniems ir daugiausia ligotiems medžiams viso to atlikti nebėra jokių galimybių“, – kalbėjo I. Vainauskienė.

Savivaldybė skelbia, kad artimiausiu metu A. Mickevičiaus gatvėje sergantys ir pavojų aplinkiniams keliantys medžiai, atliekant šaligatvių rekonstrukciją, bus pakeisti naujomis liepomis. Jos taip pat sužaliuos Vytauto ir Europos prospektuose, Miško, Zanavykų gatvėse ir Smetonos alėjoje, vos tik ten pasibaigs šaligatvių remontas.

Miesto sąlygoms augti specialiai pritaikytos liepos šį pavasarį pasodintos Šiaurės, V. Krėvės ir Pramonės prospektuose, taip pat Birštono ir Maironio gatvėse. Iki 2017 metų pabaigos Kaune planuojama pasodinti apie pusantro tūkstančio naujų medžių.

Tuo tarpu iniciatyvūs kauniečiai stoja į kovą prieš aplinkai daromą žalą. Mieste masiškai naikinant žaliąjį rūbą, daug žmonių piktinasi, kad iš pažiūros sveiki, gražiai nuaugę medžiai negailestingai šalinami, o miesto gatvės paverčiamos autostradomis be gyvybės.

„Manome, kad savivaldybė neturi plano, kaip tvarkytis su miesto želdiniais ir į visas puses dalija leidimus kirsti medžius", – kalbėjo protestą organizuojančios bendrijos „Atgaja" pirmininkas Saulius Vytas Pikšrys.

Protestas vyks rugpjūčio 16 d. 17 val. Miško gatvėje, kur taip pat neliko ilgaamžių medžių.


Šiame straipsnyje: medžiaiKauno gatvės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Teisybė, Vainauskiene,

Teisybė, Vainauskiene, portretas
estetinį miesto vaizdą tai JAU pakeitė... Tiek kad pirmą kartą ėmė norėtis emigruoti...

Būkime gamtos lobijistais

Būkime gamtos lobijistais portretas
https://www.peticijos.com/pilieciu_peticija_del_kauno_medziu

Kauniete

Kauniete portretas
"Specailiste " i.vainauskiene yra suinteresuota asaba, zmogum negaliu jos pavadint, nes tokie beprociai kaip ji del nesimanymo, o greciau del piniginio intereso, nes sodinukus is jos pirks, kalba absolicia nesamone. Noreciau,kad ta kabutese specialiste ateitu ryt i mickeviciuas gatve ir konkreciai man parodytu, kusri medis anot jos kelia pavoju aplinkiniams. Ponia , lauksiu jusu ryt Mickeviciaus gatveje, galite atsivesti del drasos ir kitus komisijos narius, labia noreciua pamatyti jusu visu akis ir sazine ir isgirsti, kodel VISI MEDZIAI kertami.
VISI KOMENTARAI 79

Galerijos

Daugiau straipsnių