Medikų seminare Kaune – rūkymo žala ir pasiūlymai, kaip ją sumažinti

  • Teksto dydis:

Visame pasaulyje dėl kvėpavimo sistemos ligų hospitalizuojami milijonai pacientų per metus.

Didelė dalis kvėpavimo sistemos bėdų įkaitais tapusių žmonių yra pakliuvusieji į lėtinės obstrukcinės plaučių ligos (LOPL), kuri ima vystytis nemačiomis, ir apie save aiškiau praneša tada, kai jau būna gyvybiškai svarbių pažeidimų. Ne išimtis ir Lietuva.

Būtent todėl Kaune surengtas seminaras apie LOPL aktualijas, skirtas šeimos gydytojams, bendrosios praktikos slaugytojoms, išmaniosios slaugos slaugytojoms ir kitų specialybių gydytojams bei rezidentams.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos akademijos Šeimos medicinos klinikos vadovas prof. Leonas Valius teigė, kad pats pacientas ligai esant dar ankstyvoje fazėje apie ją greičiausiai nieko neįtaria. „Kai žmogų pradeda varginti ilgalaikis lėtinis kosulys, skrepliavimas, sunkumas krūtinėje būtina kreiptis į gydytoją ir išsakyti savo nerimą dėl minėtų simptomų“, – vardijo pašnekovas.

Labai gaila, tačiau didžiajai dalį sergančiųjų šia liga LOPL yra diagnozuojama gana vėlai, ligai jau gerokai pažengus. Tai iliustruoja ir statistika, kad net apie 90 proc. visų tokių pacientų be vaistų, kurie apdraustiesiems, tiesa, yra visiškai kompensuojami, jau neapsieina.

Seminare dalyvavęs svečias iš užsienio – bendrovės „Philips Morris International“ Mokslo ir inovacijų padalinio medicinos direktorius Francesco Sergio pateikė statistiką, kad apie 40–50 proc. rūkančiųjų visą gyvenimą suserga LOPL, o iš nerūkančiųjų rato ši liga išsivysto kas dešimtam. LOPL dažniau serga vyrai nei moterys.

„Pirmiausia, ką reikia padaryti – atsisakyti rūkymo. Čia negali būti jokių diskusijų“, – akcentavo F.Sergio ir kiti kalbinti seminaro dalyviai.

F.Sergio vardijo, kad rūkymas sukelia priklausomybę ir daugybę kitų labai rimtų ligų, tačiau kalbant apie cigarečių žalą pagrindinė ligų ir mirčių priežastis yra ne nikotinas, o tabako dūmuose esantys toksinai ir kancerogenai. 

Kaip vieną, jo teigimu, sėkmingą žalos mažinimo variantų jis paminėjo mažesnės rizikos bedūmes alternatyvas ir gaminius, „prie kurių rūkantieji galėtų visiškai pereiti, jei vis dėlto nuspręstų nemesti rūkyti“.

Jis kalbėjo apie eilę atliktų mokslinių klinikinių ir cheminių tyrimų, kuriais vertinta tabako kaitinimo sistemų poveikis ir jo skirtumai lyginant su cigarečių poveikiu. Anot svečio, tyrimai parodė, kad naudojant tabako kaitinimo sistemas išsiskiria mažiau kenksmingų medžiagų, tačiau be abejo, geriau apskritai nerūkyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių