Mažieji kauniečiai tikino, kad skaito knygas

Į akciją „Augu skaitydamas“, vykusią Rotušės aikštėje, susirinko apie šimtą mažųjų kauniečių, jų tėvų ir senelių. Kėdėse įsitaisiusius vaikus sudominti raidėmis ir knygomis iš pradžių bandė aktorių trio „Teatriukas“.

„Jeigu ir mūsų teatriukas mokėtų skaityti, iš jo užaugtų didelis teatras“, – agitavo vaikus aktoriai. Jų muzikiniai žaidimai mažiesiems labai patiko. Vienus domino užduotėlės ir jie varžėsi, kuris pirmasis pasakys kuo daugiau rašytojų pavardžių, atvirkščių klausimų (pvz., kodėl auskarai nešioja moteris?), kiti mėgavosi dainelėmis.

Beveik visi vaikai renginio organizatorius ir vedėjus tikino, kad pažįsta raides. Paklausus, ar moka skaityti, ranką kėlė ir tikriausiai net dvejų metukų neturinti mergytė.

Aktorius su gitara ir linksmomis dainelėmis pakeitus Kauno merui Andriui Kupčinskui, atėjo „Grybų karo“ metas. Būtent šį Justino Marcinkevičiaus nuotaikingą kūrinį miesto vadovas ir pasirinko skaityti mažiesiems miestiečiams.

„Aš turiu šitą pasaką!” – gyrėsi vienas berniukas, A.Kupčinskui spėjus perskaityti vos kelias eilutes. Kiti vaikai poemos klausėsi gana atidžiai, retkarčiais pasisukiodami ar su šypsena pakartodami jiems keistai nuskambėjusius žodžius.

Šis renginys yra projekto „Augu skaitydamas“, kuriuo siekiama padėti tėvams formuoti vaikų skaitymo įpročius ir tokiu būdu užtikrinti jiems geresnę ateitį, dalis. Jį inicijavo leidykla „Alma littera“, užsibrėžusi viziją „Lietuva – daugiausiai skaitanti šalis Europoje“.

„Užaugti – ne tik valgyti, žaisti, bet ir skaityti. Neskaitydamas nelabai ką pasieksi. Būsim dideli, bet nesuaugę. Skaitydami išmokstame naujų žodžių, svajojame, knygose susirandame tokių draugų, pabuvojame tokiuose pasauliuose, kurių niekur kitur nerasime“, – teigė leidyklos „Alma littera“ direktorė Danguolė Viliūnienė.

Anot jos, tyrimų duomenimis, kas antras suaugęs Lietuvoje neskaito knygų. Be knygos auga kas trečias vaikas, todėl ir kilo idėja inicijuoti projektą, skatinantį vaikus atrasti skaitymo džiaugsmą.

Gegužės mėnesį startavusi iniciatyva „Augu skaitydamas“ sulaukia vis daugiau verslo bendrovių, visuomeninių organizacijų ir gyventojų susidomėjimo ir pageidavimų prisijungti įgyvendinant šią iniciatyvą.

Iki šiol norą prisijungti prie projekto pareiškė ir jame jau dalyvauja 1306 Lietuvos miestų, miestelių ir kaimų bibliotekos.


Šiame straipsnyje: augu skaitydamasknygos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Hm

Hm portretas
Keista... kaip čia augsi skaitydamas, kai knygos nebeįperkamos, o tiražai mikroskopiniai? Įspūdis toks, kad kaip tik atvirkščiai: ne skatinti vaikus skaityti, o vis dar skaitančius nuo knygų atgrasinti visokeriopai stengiamasi. Net senųjų lietuvių autorių kūrinių naujuose leidimuose įsigudrinama klaidų pridaryti, o apie verstinę literatūrą net kalbėt nesinori... Tai kam tos akcijos?

Gana

Gana portretas
meluoti, susirinko vos 30 žioplių. Tie kurie skaitome, skaitome ir be jūsų ,,akcijų", kurios rengiamos tik dėl paukščiuko, gėda gėda - kur žingsnį žengsi, ten melas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių