Kiek tariamų varguolių laukia socialinio būsto Kaune?

Kauno savivaldybėje išsinuomoti pigiau nei rinkos sąlygomis būstus laukia 3721 šeima ar asmuo. Pernai naujai išnuomoti 96 butai, užpernai – 50.

Kauno savivaldybėje išsinuomoti pigiau nei rinkos sąlygomis būstus laukia 3721 šeima ar asmuo. Pernai naujai išnuomoti 96 butai, užpernai – 50. Tarp laukiančiųjų socialinio būsto įrašyta ir Erikos Santos, verslininkės iš JAV, pavardė. Manoma, kad Kaune tokių būsto laukiančių "skurstančiųjų" gali būti nemažai.

Siūlė 2 ir 3 kambarių butus

Lengvatinėmis sąlygomis išsinuomoti savivaldybei priklausantį butą gali pretenduoti sunkiai besiverčiančios jaunos šeimos, neįgalieji, pilnametystės sulaukę našlaičiai, daugiavaikės šeimos. Jie negali turėti daugiau nei 13 860 litų pajamų per metus. Išsinuomojusių savivaldybės butus šeimų pajamos tikrinamos kasmet.

Penkis ir daugiau vaikų auginančios šeimos turi pirmenybę gauti socialinį būstą tarp kitų eilėje laukiančių daugiavaikių šeimų. Laisvų butų nėra daug, todėl ir čia susidaro atskira eilė, tik ji juda greičiau. Joje tarp kitų 15 gausių šeimų įrašyta ir E.Santos, kuri augina šešis vaikus. Jai jau kelis kartus buvo pasiūlyta išsinuomoti butus lengvatinėmis sąlygomis.

Paskutinį kartą ją kvietė apžiūrėti dviejų, paskui trijų kambarių būstus Medvėgalio g. bei Šiaurės pr. esančiuose daugiabučiuose. Pasak Kauno savivaldybės administracijos Gyvenamojo fondo administravimo skyriaus vedėjos Lauros Stankevičienės, informacija raštu apie atėjusią eilę išsinuomoti lengvatinėmis sąlygomis butą E.Santos buvo siunčiama jos nurodytu adresu Kaune.

"Ji nė karto neatvyko į savivaldybę, todėl šie būstai buvo pasiūlyti kitoms daugiavaikėms šeimoms. Būdama eilėje, E.Santos jos nestabdo, tik, atėjus jos eilei, tenka siųsti raštus, į kuriuos ji nereaguoja", – teigė vedėja.

Savivaldybės duomenimis, E.Santos ir jos vaikų gyvenamoji vieta iki šiol yra deklaruojama Kaune.

Prisistato verslininke

Bulvarinėse naujienose, laidose dažnai kalbinta ir aprašyta E. Santos šiuo metu gyvena JAV, Majamyje. Pramoginėmis temomis rašantys žurnalistai nepamiršta apsilankyti jos socialinio tinklalapio profilyje, aprašyti jos publikuojamas seksualias nuotraukas, įvykius, gerbėjų komentarus. Paskutinį kartą minėta, kad ji Naujuosius metus sutiko su draugais pramogų laive.
Šešis vaikus auginanti E.Santos gerbėjų giriama, kad neprarado gražios figūros, o po skyrybų su užsieniečiu vyru tebetrykšta optimizmu.

Savo socialinio tinklalapio profilyje ji prisistato drabužių ir avalynės prekybos įmonės "Bellux Fashion Empire" prezidente. Bendrovė siūlo įvairius madingus dizainerių sukurtus drabužius, batus, aksesuarus vyrams ir moterims. E.Santos yra teigusi, kad šis verslas gana sėkmingas.

Išbraukti negalima

Kai kurie miesto politikai, sužinoję apie tai, kad į socialinį būstą pretenduoja save kaip sėkmės lydimą verslininkę pristatanti E.Santos, pasiūlė įtraukti šį klausimą į vakar vykusį Kauno tarybos posėdį ir išimties tvarka išbraukti ją iš eilės. Tačiau tai dvelkia tik populizmu, nes dabartiniai įstatymai to padaryti neleidžia.

Kauno savivaldybės Socialinių, sveikatos ir šeimos reikalų komiteto pirmininkė Loreta Kudarienė teigė, kad komitetas nesiūlys atskiro sprendimo dėl E.Santos.

"Tai nėra geras dalykas, kai užsienyje gyvenantys žmonės tebestovi eilėje kartu su čia gyvenančiais socialiai remtinais žmonėmis, bet socialinio būsto gavimo tvarką nustato Vyriausybė, ten ir turi būti tobulinami įstatymai", – aiškino L.Kudarienė.

L.Stankevičienė pritarė, kad savivaldybės tarnautojai neturi teisės vienašališkai išbraukti stovinčių eilėje žmonių iš sąrašų. "Manau, kad tokių šeimų, kurių finansinė situacija pasikeitė ar jos išvyko gyventi ir dirbti į užsienį, yra gana daug. Tačiau mes neturime įgaliojimų to tikrinti", – sakė vedėja.

L.Stankevičienė teigė, kad savivaldybė yra pateikusi savo pasiūlymų Socialinių reikalų ir darbo ministerijai. Siūloma įpareigoti stovinčiuosius eilėje kasmet teikti pajamų ir turto deklaracijas, taip pat leisti išbraukti iš sąrašų tuos, kurie neatvyksta į savivaldybę, kai ateina eilė gauti socialinį būstą.

"Manau, kad tada eilė sumažėtų maždaug tūkstančiu", – įsitikinusi L.Stankevičienė.

Naujiems būstams nuomai įsigyti pernai Vyriausybė skyrė 2,5 mln. litų.


Komentaras

Romas Lazutka
Sociologas

Sistema, kai Vyriausybė kasmet skiria savivaldybėms milijonus butams pirkti nėra gera. Socialinį būstą gavę žmonės neretai praranda interesą ieškoti didesnių pajamų, nes praras pigios nuomos galimybę. Tokia sistema skatina juos slėpti pajamas. Manau, kad būtų efektyviau skirti nuompinigių kompensacijas socialiai remtiniems žmonėms. Sutartis su būstų savininkais tokiu atveju turėtų sudaryti savivaldybės, kad nuomotojas būtų ramus dėl savo turto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
My brother recommended I might like this website. He was totally right. This post actually made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this info! Thanks! Here is my weblog ... how to save a relationship

Anonimas

Anonimas portretas
Everything is very open with a really clear clarification of the issues. It was definitely informative. Your website is extremely helpful. Many thanks for sharing! Feel free to surf to my web site ... best protein powder for building muscle

Anonimas

Anonimas portretas
Everything is very open with a really clear clarification of the issues. It was definitely informative. Your website is extremely helpful. Many thanks for sharing! Here is my weblog; best protein powder for building muscle
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių