Maironio gimtadienį mokiniai paminėjo susikibę rankomis

Į Kauno rotušės aikštę penktadienį perpiet sugužėjo daugiau kaip 700 miesto moksleivių. Čia jie originaliai paminėjo lietuvių tautos dainiaus Jono Mačiulio-Maironio 150-ąsias gimimo metines.

13 val. skambant varpams jie visi susikibo rankomis, sudarydami gyvą grandinę nuo Kauno Maironio universitetinės gimnazijos, pro Kauno Šv. apaštalų Petro ir Povilo arkikatedrą baziliką, Kauno kunigų seminariją iki Maironio lietuvių literatūros muziejaus.

Laukdami akcijos pradžios, mokiniai pravažiuojančius automobilius sutikdavo šūksniais ir mojuodami vėliavėlėmis. Ne vienas vairuotojas, nors ir sutrikęs, atsakydavo šypsena ir pamojuodamas atgal.

Po to mokiniai aikštėje sustojo taip, kad sudarytų jubiliejinį skaičių – 150.

Kauno „Aušros“ gimnazijos dešimtokės Ernesta Jančauskaitė ir Rugilė Andrijauskaitė sakė susiviliojusios renginiu, nes Maironis paliko daug kūrybos, kurią skaito per pamokas.

Kauno Maironio universitetinės gimnazijos dešimtokas Ernestas Pravilionis apie poetą išgirsta ne tik mokykloje. Lietuvos maironiečių draugijos narys labiausiai džiaugiasi galimybe per tautos dainių pažinti Lietuvos kraštą, kai su draugijos nariais leidžiasi vis į naujas keliones.

Šioje gimnazijoje besimokanti dešimtokė Eglė Valančiauskaitė ne tik dalyvauja Lietuvos maironiečių draudijos veikloje, bet ir pati kuria eiles, dalyvauja konkursuose. „Man patinka, kad Maironis skatino patriotiškumą“, – sakė ji.

Lietuvos maironiečių draugijos Kauno skyriaus vadovė Judita Sakalienė teigė, jog draudijos veikla yra alternatyva šou kultūrai, jos veikla tikrai nenuobodi. „Pavyzdžiui, vyksta maironiečių krepšinio turnyrai, o vieną lapkričio savaitgalį nakvojame Pažaislio vienuolyne. Ten rengiame gitarų vakarą“, – pasakojo vadovė.

Minėjimo renginiai penktadienį vyko visą dieną. Po Kauno Šv. apaštalų Petro ir Povilo arkikatedroje bazilikoje vykusių Šv. Mišių, maironiečiai su menine programa rinkosi prie Maironio kapo. Vėliau buvo rengiama ekskursija „Maironis Kaune“.

Renginiuose taip pat dalyvavo M.Mažvydo, „Versmės“, „Vyturio“, J. Basanavičiaus, A. Smetonos, „Saulės“, Šančių, S. Dariaus ir S. Girėno, Julijanavos, Šv. Kazimiero mokyklų ir gimnazijų mokiniai.

Be to, Kauno „Vyturio“ katalikiškos vidurinės mokyklos tūkstantinė bendruomenė šiandien dainavo pagal Maironio eiles sukurtą dainą „Kur bėga Šešupė“. Drauge dainavo ir šią dainą aranžavęs dainininkas Ovidijus Vyšniauskas.

1932 metais miręs Maironis palaidotas Kauno arkikatedros šventoriuje.


Šiame straipsnyje: Maironispoezijatautos dainius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Blondinė

Blondinė portretas
Tai tikrai šauniausia gimnazija Kaune. Čia tikrai gera mokytis - fantastiški mokytojai, puiki administracija, draugiški mokiniai.

Rima

Rima portretas
Retorinis klausimas: ar jeigu nebūtų valdžioje konservatoriai ir Maironis nebūtų buvęs kunigu, būtų dabar skiriams toks dėmesys ir finansavimas jubiliejui? Manau ne. Ir pagrįsiu-matėm kaip buvo prieš metus su Čiurlionio jubiliejumi. Ir mano dukrą penktokę veda į Maironio muziejų edukacinį užsiėmimą. O Maironis toks "sunkus" poetas. Pati jaunystėje labai domėjausi jo kūryba. Nesupranta ir neturi suprasti penktokėliai Maironio eilėraščių, čia ne Salomėja Nėris. Gerabiu poetą, bet šitas masinis "minėjimas" , nu kam to reikia?

Fe

Fe portretas
Man neįdomu, kartojasi scenarijai," apjuoskim", "apsikabinkim"," žygiuokim".... Fe, kaip senais laikais.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių