Lukiškių aikštėje – pirmoji skaitykla po atviru dangumi

  • Teksto dydis:

Atsinaujinusioje sostinės Lukiškių aikštėje atidaryta unikali ir pirmoji Lietuvoje skaitykla po atviru dangumi. Projektas „Vilnius skaito“ sostinėje vyks visą vasarą, o jaukią mobilią skaityklą iki rudens bus galima aplankyti ir kitose Vilniaus erdvėse – kas mėnesį ji keliaus vis į kitą skverą, aikštę. Knygas galima skaityti patogiai įsitaisius ant sėdmaišių. Projekto „Vilnius skaito“ idėjos sumanytojai ir organizatoriai – bendrovė „Gera pramoga“. Projekto partneris – Vilniaus miesto savivaldybė.

„Simbolinė diena iš tiesų atgijusioje Lukiškių aikštėje, staiga tapusioje demokratine erdve, kur galima gulėti ant žolės, kur takai veda ten, kur žmonėms norisi. Ir šie takai šiandien veda į kultūrą, į jaukią knygų stotelę, kurioje ir prasideda tikrasis Vilnius. Kviečiu visus skaityti knygas čia, Lukiškių aikštėje, kuri tapo vilnietiškos dvasios išraiška. Aš pats į skaityklą atnešiau visą glėbį puikių knygų, kurių viena geriausių – R. Gavelio „Vilniaus pokeris“,  – sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Skaitykloje kiekvienas gali nemokamai skaityti naujausią, įvairaus žanro literatūrą. Specialiai skaitymui pritaikytoje erdvėje įvairaus amžiaus ir skonių literatūros mėgėjai ras net apie 1000 knygų, suskirstytų į temines lentynas.

Skaitykla yra atvira visomis prasmėmis: ne tik po dangumi, bet ir prieinama visiems – čia sau knyga ras ir suaugę, ir vaikai, ir užsienio svečiai.

Skaityklos po atviru dangumi atidaryme dalyvavo žinomi žmonės – skaitantys ar patys knygas rašantys žymūs vilniečiai. Savo mėgstamiausias knygas išsirinko Rolandas Kazlas, Aušra Maldeikienė, Paulius Ambrazevičius, Vytenis Pauliukaitis, Marius Povilas Elijas Martynenko bei kiti. Įsiamžinę su mėgstamiausiomis knygomis vilniečiai pažymėjo jas specialiais lipdukais, kad atėję paskaityti kiti knygų mylėtojai sužinotų, kokias knygas mėgsta visiems gerai žinomi žmonės.

„Šiandiena visai mūsų projekto „Vilnius skaito“ komandai yra labai džiaugsminga diena, nes pildosi mūsų svajonė – padovanoti miestui skaityklą. Šis projektas yra unikalus ir labai atviras. Skaitykla yra atvira visomis prasmėmis: ne tik po dangumi, bet ir prieinama visiems – čia sau knyga ras ir suaugę, ir vaikai, ir užsienio svečiai. Tikimės, kad ši erdvė taps puikia vieta bendrauti, kalbėtis apie knygas – tikra kultūros oazė, kurioje vyks kultūriniai renginiai, knygų pristatymai, literatūros skaitymai“, – džiaugėsi bendrovės „Gera pramoga“ vadovė Jovilė Broniukaitienė.

Didžiąją dalį knygų skaityklai paskolino pagrindinis projekto partneris – Vilniaus miesto savivaldybės centrinė biblioteka, naujausių knygų taip pat dovanojo leidyklos „Baltos lankos“, „Alma Litera“, „Sofoklis“, Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, „Kitos knygos“, „Vaga“ ir „Tyto alba“. Geriausių, iškiliausių Šiaurės šalių rašytojų knygas pristato Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje.

„Parinkti knygas šiai skaityklai mums buvo malonus iššūkis, kurį mielai priėmėme. Knygose yra įdėti skirtukai – jie tam, kad galėtumėte pasižymėti, kur baigėte skaityti ir vėl sugrįžti į skaityklą. Kuo daugiau Vilniuje bus skaitančių žmonių, tuo geriau visiems. Gero skaitymo!“, – linkėjo savivaldybės Centrinės bibliotekos direktorė Rima Gražienė.

Tai yra skaitykla, todėl knygos joje ir turi pasilikti. Skaityklos erdvė taip pat bus naudojama įvairiems viešiems miesto renginiams: susitikimams su rašytojais, literatūros, poezijos skaitymams, knygų pristatymams, bus rengiami „šeimadieniai“, kiti įdomūs su literatūra susiję renginiai.

Skaityklą padovanojusi „Gera pramoga“ praėjusiais metais Vilniaus miestui dovanojo  Vilniaus gatvės atidarymo renginį. Šįmet renginių organizavimo agentūra, pasitelkusi partnerius ir rėmėjus, globojama Vilniaus miesto savivaldybės, tęsia gražių darbų miestui tradiciją ir kviečia miestiečius prasmingai leisti laiką skaitant kokybišką literatūrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių