LSMU profesorius dirba užsienyje dėl Lietuvos

  • Teksto dydis:

Už į Lietuvą įdiegtas mokslines inovacijas medicinos srityje "Globalios Lietuvos" apdovanojimas paskirtas profesoriui Feliksui Bukauskui.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kardiologijos instituto mokslininkų grupės, priklausančios Molekulinės kardiologijos laboratorijai, įkūrėjas profesorius F.Bukauskas per penktuosius "Globalios Lietuvos" apdovanojimus savo nominacijoje įveikė du dalyvius: Vilniaus universiteto mokslų daktarus Remigijų Gašką bei Fizinių mokslų ir technologijų centro nanoinžinerijos skyriaus vadovą Ramūną Valioką.

"Visada malonu, kai esi pagerbtas. Aš džiaugiuosi, kad tai įvyko. Sunku pasakyti, vertas aš šios nominacijos ar ne, bet manau, kad esu toks ne vienas, kuris dirba užsienyje dėl Lietuvos", – prezidentūroje atsiimdamas apdovanojimą pasakė  profesorius F.Bukauskas.

Jis Lietuvai, LSMU, padovanojo mokslinės aparatūros ir genetiškai modifikuotų ląstelių linijų, kurių vertė – 350 tūkst. JAV dolerių. Šia aparatūra yra tiriamos žmogaus epilepsijos ir kitos neuropatologinės būklės, širdies elektrinės anizotropijos įtaka ritmo sutrikimui atsirasti.

"Pagrindinis dėmesys skirtas ne konkrečioms ligoms gydyti, bet ligų mechanizmams nustatyti. Naudojant šią įrangą bandomi įvairūs vaistai ir vertinama, kuris būdas yra veiksmingas", – aiškino profesorius F.Bukauskas.

Jo vadovaujamos Molekulinės kardiologijos laboratorijos mokslininkų grupės darbo tematika – koneksinų ir jų formuojamų plyšinių jungčių kanalų savybės fiziologinėmis ir patologinėmis sąlygomis bei jų įtaka širdies ir nervinės sistemos veiklai. Pasaulyje gerai žinomo mokslininko F.Bukausko teigimu, darbas Amerikoje leido diegti naujoves Lietuvoje.

"Gerai, kai nesi susijęs su viena darbo vieta, ir galimybė dirbti Niujorke man leidžia daugiau naudos duoti Lietuvai. Visi ryšiai, kuriuos esu užmezgęs Italijoje, Vokietijoje ir Amerikos žemyne, išlieka, o bendradarbiavimo rezultatas su kitų šalių mokslininkais persikelia į Lietuvą", – pabrėžė F.Bukauskas.

Vienas iškiliausių mokslininkų

Profesorius F.Bukauskas yra Neuromokslų instituto prie Alberto Enšteino medicinos koledžo, kuris rengia biomedicinos krypties mokslų daktarus, mokslininkas. Nuo 2016 m. eina nuotolinio profesoriaus pareigas LSMU. Profesorius yra vienas iškiliausių mokslininkų, tiriančių tarpląstelinius ryšius per plyšines jungtis, ir šia tema yra publikavęs daugiau nei 100 straipsnių prestižiniuose pasaulio žurnaluose. F.Bukauskas yra JAV Nacionalinio sveikatos instituto grantų vadovas ir vykdytojas, sudarantis sąlygas Lietuvos mokslininkams ir doktorantams stažuotis laboratorijoje Niujorke ir padedantis diegti įgytas žinias LSMU, Vilniaus, Kauno technologijos universitetuose. Kartu su LSMU profesorius vykdo bendrus mokslinio tyrimo projektus ir vadovauja šio universiteto doktorantams.

"Globalios Lietuvos" apdovanojimai

Šiais apdovanojimais pagerbiami mūsų šalyje ir užsienyje gyvenantys žmonės, savo talentu ir darbu atveriantys Lietuvai pasaulines galimybes ir perspektyvas. Prezidentės Dalios Grybauskaitės teigimu, išskirtiniais talentais ir pažangiomis idėjomis pasaulyje garsėjantys profesionalai yra geriausi mūsų valstybės ambasadoriai. Jų sukaupta tarptautinė patirtis, prasmingi darbai ir tvirtai puoselėjami ryšiai su Lietuva leidžia globalizaciją priimti ne tik kaip iššūkį, bet ir kaip didelę galimybę mūsų šaliai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ar čia ne tas pats buvęs veikėjas, gavęs TSRS komjaunimo premiją?

Anonimas

Anonimas portretas
tssskant , vardan tos lietuvos ir jankiu doleriu ,darbuojasi niujorko institutuose ,yra ju mokslininkas ir visu mokslu garantas ..... padeda lietuvos protams nuteket y jankyna ... parodes didely spyga litchujanijos baudziauninkams ir uz tai gaves is nusigrybavusios lietuvioskos dalios srdena su neuzmirstuoliu vainikeliu....

Anonimas

Anonimas portretas
kokia grazi antraste... patys netikit ka paraset :D durniu laivas
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių