Liūtai sugrįžo saugoti Karo muziejaus

Kauno simboliu tapusios liūtų skulptūros kauniečių džiaugsmui vėl stovi Vytauto Didžiojo karo muziejaus prieigose. Beveik du mėnesius jas savo dirbtuvėse laikė restauratoriai.

Kauno simboliu tapusios liūtų skulptūros kauniečių džiaugsmui vėl stovi Vytauto Didžiojo karo muziejaus prieigose. Beveik du mėnesius jas savo dirbtuvėse laikė restauratoriai.

Anot Karo muziejaus restauravimo skyriaus vedėjos Ritos Malinauskienės, ilgiau kaip 75 metus muziejų puošiančios liūtų skulptūros buvo restauruojamos pirmą kartą.

Išlietos Sankt Peterburgo Aleksandrovo ketaus gamykloje, jos pirmiausia puošė Astravo dvarą, o 1938-aisiais grafo Jono Tiškevičiaus sūnaus padovanotos muziejui.

Kauno projektavimo ir statybos instituto atliekamus darbus prižiūrėjusi R. Malinauskienė pasakojo, kad liūtų skulptūros buvo nuvalytos, užtaisytos visos ertmės, paviršius padengtas naujais dažais.

Anot jos, nuo skulptūrų šalinant rūdis buvo išvalytos ir ertmės, žiojėjusios liūtų kojose ir šonuose.

„Vizualiai galėjo atrodyti, kad tos ertmės padidėjo, tačiau tai yra vienas iš restauravimo darbo procesų, tad profesionalių restauratorių neišgąsdino. Ertmės buvo užtaisytos, nušlifuotos, o liūtų figūros padengtos antikoroziniais dažais, artimais ketaus spalvai“, – pasakojo R.Malinauskienė, pridurdama, kad restauravimo darbai buvo atlikti laiku, kaip ir buvo planuota.

„Liūtai pabaigti restauruoti lapkričio pabaigoje, tačiau kol vyko muziejaus fasado remonto darbai, jie stovėjo neatidengti, kad neapdulkėtų, – sakė R.Malinauskienė. - Tik turbūt žmonėms labai tas laikas prailgo – tuščia ir nyko buvo be liūtų“.

Ar greitai liūtams prireiks dar vieno atnaujinimo? Anot muziejaus specialistės, žinant ketaus ilgaamžiškumą, galima teigti, kad liūtai galės ramiai saugoti muziejaus prieigas ir dar ilgai jiems restauratorių rankų neprireiks.

„Jeigu grafičių piešėjai bus sąmoningi“, – šypsojosi R.Malinauskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

utiata

utiata portretas
liutai grizo, medzius ispjove, kas dar naujo kaime?

NA PLIKBAJORIAMS

NA PLIKBAJORIAMS portretas
KURIE VERZIASI I SEIMA- ISVADINE KITUS BRUDAIS-LIUTAI SKAUDZIAI KAAAAS

nuostabu atgime LIUTAI

nuostabu atgime LIUTAI portretas
KAIP KRIKSTENU DVARE PAS PONA ALGIRDA
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių