Ligonines išvadavo nuo neblaivių benamių

Kauno ligoninių medikams ir pacientams nebeliko didžiulės naštos – tiesiog šilto prieglobsčio ieškančių benamių. Tačiau greitosios medicinos pagalbos darbuotojams ir toliau tenka dirbti neblaivių asmenų taksistais.

Ateina, bet pavieniui

"Šį rudenį mums gerokai ramiau", – džiaugėsi Respublikinės Kauno ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus vedėjas Gintaras Aukštakalnis.

Jis pateikė praėjusių metų pusmečio statistiką: per parą skyrius sulaukdavo apie 5–6 benamių, kurių dauguma, kaip paaiškėdavo, tik veltui gaišdavo medikų ir kitų pacientų laiką, nes jiems reikėdavo ilgiau laukti eilėje. Be to, šiuos benamius reikėdavo apnakvindinti ir juos stebėti.

Laimė, ir kituose miesto ligoninių Priėmimo skyriuose jau retokai galima išvysti gulinėjančius, šlitinėjančius benamius, tarp kurių pasitaikydavo ir agresyvių, mėgstančių šokdinti ne tik personalą, bet ir bauginti pagalbos belaukiančius pacientus.

Asocialūs lankytojai priimamajame nesibodi ir apsišlapinti, nosis visiems riečia nuo jų sklindanti aštri smarvė. Medikai, juos apžiūrėdami, turi naudoti specialias priemones ir drabužius, kad patys apsisaugotų nuo utėlėtumo ar pan. Po tokių pacientų apžiūros būtina dezinfekuoti, išvėdinti patalpas, o tai reikalauja papildomo laiko, lėšų, kuriuos būtų galima skirti pacientams, kurie tikrai nerimauja dėl savo sveikatos.

Jausdavosi kaip namie

Anksčiau kai kuriose ligoninėse neblaiviems benamiams netgi buvo įrengtos specialios palatos su pažemintomis lovomis – kad girti galėtų lengviau į jas įlipti, o krisdami iš lovų nesusižeistų.

Ieškodami vietos pernakvoti asocialūs asmenys, dėdamiesi ligoniais, šturmuodavo ir Kauno klinikinės ligoninės Priėmimo skubios pagalbos ir traumų skyrių.

"Dvejus metus nuolat beveik kas vakarą lankydavosi judėjimo negalią turintis benamis. Jis buvo netekęs kojos, judėjo su vežimėliu. Jį atveždavo greitoji ir jis kiekvieną kartą keldavo triukšmą, kad negauna tinkamos priežiūros, kad jo niekas neguldo į ligoninę", – pasakojo Kauno klinikinės ligoninės Priėmimo skubios pagalbos ir traumų skyriaus vedėjas Artūras Šulnius.

"Į tuos kambariukus jie net aplenkdami registratūrą patys nueidavo. Turėjome jiems skirtas keturias vietas, bet jų sueidavo ir daugiau. Praleidę naktį patys išeidavo", – pasakojo A.Šulnius.

Personalui reikėdavo prižiūrėti, kad benamiai ligoninėje nesiautėtų, nelėbautų. Neretai nepavykdavo jų sutramdyti be policijos pagalbos.

Į ligonines ieškodami šilto prieglobsčio benamiai ateidavo patys, kaip taksi išsikviesdavo greitąją medicinos pagalbą.

Dirba kaip taksi

Nuo spalio vidurio neblaivūs asmenys apnakvindinami ne ligoninėse, o Nakvynės namų padalinyje "Saugi nakvynė" Petrašiūnuose, R.Kalantos gatvėje.

100 kv. m ploto patalpose vienu metu atskiruose kambariuose po du ar penkis gali nakvoti iki šešiolikos žmonių.

Į Respublikinę Kauno ligoninę sveiki benamiai, atsidarius šiems nakvynės namams, dar bandydavo užeiti, bet jie būdavo nukreipiami į naująjį objektą. "Greitoji, atvežusi benamį, palaukia, kol įvertinsime jo sveikatos būklę. Jeigu mūsų pagalba jam nereikalinga, tas pats ekipažas nuveža į Saugios nakvynės namus", – teigė G.Aukštakalnis.

Nuo praėjusio sekmadienio iki ketvirtadienio į Kauno klinikinės ligoninės Priėmimo skyrių kreipėsi tik du benamiai. Jie atėjo patys, tačiau ilgai ten užsibūti nepavyko.

Po apžiūros, nustačius, kad jiems nereikalinga gydytojų pagalba, buvo iškviesta policija, ši juos nuvežė iki Saugios nakvynės namų. "Pareigūnai mums labai padeda", – sakė Kauno klinikinės ligoninės Priėmimo skubios pagalbos ir traumų skyriaus vedėjas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha

Cha  portretas
Nemeluokit,veža greitoji asocialius girtus nekvepiancius asmenis i buvusios 2 ligonines priėmimo skyriu kaip vezus,kažin kodel?!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių