Kraujo prireikė dvigubai daugiau nei jo sulaukta iš donorų

Rugpjūčio pirmąją savaitę į Kauno klinikų Kraujo centrą užsuko vos 140 donorų. Per visą liepą – šiek tiek daugiau nei 800 donorų, tačiau ir iš tuomet surinkto donorinio kraujo pagamintų komponentų poreikis Kauno klinikose gydytiems pacientams buvo kur kas didesnis.

Per liepą  paruošta apie 65 proc., per pirmąją rugpjūčio savaitę – 50 proc. kraujo komponentų poreikio.

„Vasaros laikotarpiu visada jaučiamas sumažėjęs kraujo donorų aktyvumas, ypač rugpjūtį. Deja, ligos ir nelaimės neatostogauja”, – sakė Kauno klinikų Kraujo centro vadovė dr. Jolanta Jeroch.

Anot jos, liepą kraujo komponentų poreikis prilygo beveik vidutiniam.  „Donorinio kraujo komponentų – nepakeičiamos gyvybės išsaugojimo dovanos – prireikė daugiau kaip 400 pacientų“, – aiškino J.Jeroch.

Jiems perpilta daugiau kaip 1500 kraujo komponentų, t.y. per 1500 donorų kraujo. Vien 17 pacientų buvo panaudota nuo 15 iki 34 kraujo komponentų vienetų, vidutiniškai – po 21 donoro kraujo kiekvienam.

Labiausiai trūksta O (I) ir A (II) grupių kraujo. Kartais pritrūkstama ir retesnių grupių kraujo, kai pacientams prireikia didelio kiekio donorų kraujo, pavyzdžiui, įvykus nelaimingam atsitikimui, komplikuotam gimdymui, sergant sunkiomis širdies ir kraujagyslių, hematologinėmis, gastroenetrologinėmis ligomis, atliekant organų transplantacijas, kitas sudėtingas operacijas.

Kraujo donorais liepą ir rugpjūčio pradžioje Kaune tapo daugiau vyrų nei moterų (atitinkamai 53-52 ir 47-48 proc.). Apie pusė apsilankiusiųjų kraujo davė pirmą kartą.

Kai reikiamos grupės kraujo nebėra Kauno klinikų Kraujo centre, jis skubiai vežamas iš Vilniuje esančio Nacionalinio kraujo centro, asmeniškai kviečiami tokią kraujo grupę turintys ir tuo metu galintys jo duoti pastovūs donorai.

Vienos donacijos metu paimama standartinė kraujo dozė – 450 ml ir apie 30 ml privalomiems kraujo tyrimams, visa informacija apie donorą, jo sveikatą, kraujo tyrimų rezultatus yra konfidenciali.

Suaugęs žmogus iš viso turi apie 5 litrus kraujo. Kraujyje plazma sudaro apie 55 procentus, kraujo ląstelės – apie 45 procentus. Kraujo surinkimas trunka 6-12 min. 

Kraujo donoru gali būti kiekvienas sveikas 18 - 65 metų amžiaus asmuo, kurio kūno masė ne mažesnė nei 50 kg., išskyrus atvejus:

jei hemoglobino kiekis kraujyje moterims mažiau nei 125 g/l, vyrams - mažiau nei 135 g/l, kūno masė mažesnė nei 50 kg;

asmenys, sergantys cukriniu diabetu, tuberkulioze, piktybinėmis ir infekcinėmis (hepatitu B, hepatitu C, ŽIV, sifiliu), sunkiomis širdies ir kraujagyslių, skrandžio, žarnyno, kvėpavimo, centrinės nervų sistemos, šlapimo ir kitų sistemų ligomis, linkę kraujuoti, daugelį kartų nualpę;

rizikos grupėms priklausantys asmenys: intraveninių narkotikų vartotojai, asmenys, dėl kurių seksualinės elgsenos kyla rizika užsikrėsti krauju plintančia sunkia infekcine liga.

Daugiau informacijos apie kraujo donorystę, kraujo davimo procedūrą rasite čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių