Lietuvos zoologijos sode apsigyveno Gražuolė

  • Teksto dydis:

Lietuvos zoologijos sodas kviečia pamatyti naujausią augintinį – dvikuprio kupranugario patelę, į Lietuvą atvykusią net iš Olandijos.

Lietuvos zoologijos sodas kviečia atvykti ir pamatyti naujausią augintinį – dvikuprio kupranugario patelę.

Kupranugario patelė, vardu Janik, į zoologijos sodą atvyko pagal mainų programą iš Olandijos zoologijos sodo. Iki šiol Lietuvos zoologijos sode gyveno du kupranugariai – patinas Feniksas ir patelė Maša. Atvežta kupranugarė yra jauniausia zoologijos sode iš kupranugarių bandos – jai pustrečių metų.

Dvikupriai kupranugariai turi dvi kupras, jų kūno ilgis siekia iki 3 metrų. Kailio spalva įvairi, nuo rusvai pilkos iki tamsiai rudos, o patys ilgiausi plaukai dengia kaklą. Žiema dvikupriams kupranugariams užauga tanki ir ilga vilna, tačiau pavasarį, kylant oro temperatūrai, jie labai sparčiai šeriasi, todėl Lietuvos klimato sąlygos šiems gyvūnams yra tinkamos. Dvikupriams kupranugariams būdingi didesni kūno temperatūros svyravimai nei kitiems žinduoliams, dėl to mažesnis tiek kūno perkaitimo, tiek peršalimo pavojus.

Kuprose šie gyvūnai kaupia ne vandenį, o riebalus. Riebalai kaupiami tuomet, kai gyvūnas ruošiasi atšiauresnėms klimato sąlygoms. Šie gyvūnai gali ilgą laiką išbūti be maisto ir vandens bei naudoti savo kuprose sukauptą riebalinį sluoksnį.

Praeityje dvikupriai kupranugariai buvo plačiai paplitę visoje Centrinėje Azijoje, įskaitant Šiaurės Rytų Kiniją. Tačiau jau trečiajame tūkstantmetyje prieš mūsų erą šie gyvūnai buvo prijaukinti. Šiuo metu tokių gyvūnų skaičius siekia 2,5 mln.

Lietuvos zoologijos sode apsigyvenusi patelė jau turi ir lietuvišką vardą – Gražuolė. Taip ją pavadino zoologijos sode dirbantys šių gyvūnų prižiūrėtojai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių