Lietuvos karinės oro pajėgos švenčia 20-metį

Pirmadienį Kauno Vytauto Didžiojo karo muziejuje vykusioje konferencijoje aviatoriai ir istorikai paminėjo Lietuvos karo aviacijos 93-ąsias metines ir Lietuvos karinių oro pajėgų 20-metį, prisiminė vieno pirmųjų Lietuvos karo aviacijos lakūnų kapitono Prano Hiksos nuopelnus.

Lietuvos karo aviacijos ištakos siekia 1919 m. Tų metų sausio 30 d. pradėta formuoti Inžinerijos kuopa, kurios sudėtyje buvo ir Aviacijos būrys. Kovo 1 d. jis buvo reorganizuotas į kuopą, o jau kovo 12 d. kuopos pagrindu sudaryta Aviacijos dalis. Jos vadu paskirtas karininkas Petras Petronis, o tą pačią dieną įsteigtos Aviacijos mokyklos viršininku – K.Fugalevičius.

Tarp pirmųjų karo lakūnų buvo P.Hiksa. Pradėjęs tarnybą carinės Rusijos kariuomenėje, kilus revoliucijai P.Hiksa grįžo į Lietuvą ir 1919 m. buvo paskirtas į karo aviaciją. Tų pačių metų vasarį į Kauną buvo atvežti Vokietijoje pirkti aštuoni nauji LVG C VII lėktuvai, kurie jau kovo mėnesio pradžioje buvo išmėginti ore. P.Hiksa dalyvavo Nepriklausomybės kovose prie Panevėžio, Ežerėnų (dabar Zarasai), Utenos, Suvalkų.

Pasak Karinių oro pajėgų vado brig. gen. Edvardo Mažeikio, dabartinė karinė šalies aviacija prieš 20 metų atkurta ant tarpukariu sukurtos aviacijos pamatų. „Jeigu nebūtų 50 metų išbraukta iš mūsų istorijos, šiandien Lietuvos karinė aviacija prilygtų kitų Europos valstybių aviacijai. Deja, istorija nežino tariamosios nuosakos. Vis tik mūsų pilotai yra gerbiami kaip geri savo srities žinovai tiek karštuosiuose taškuose, tiek atliekant NATO saugumo misiją Baltijos šalių pasienyje", – sakė E.Mažeikis.

Konferencijos pranešėjai apžvelgė Lietuvos karo aviacijos istoriją 1919-1940 m., karo aviacijos raidą Šiaurės Lietuvoje, Vilniaus Gedimino technikos universiteto Antano Gustaičio aviacijos instituto indėlį į Lietuvos kariuomenės KOP plėtotę, KOP ryšius su socialiniais partneriais. Taip pat prisiminti ir pagerbti šiandieniniai didvyriai-lakūnai, gelbėjantys žmones, suteikiantys pagalbą įvairių stichinių nelaimių metu.

„Kaune formavosi karinių oro pajėgų tradicija, būtent šiame mieste buvo kuriama aviacijos istorija, kurios didelę dalį išbraukė okupacija", – kalbėjo Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

Šventinės konferencijos pabaigoje atidaryta paroda „Atkurtoms Lietuvos karinėms oro pajėgoms – 20". Joje eksponuojamos atkurtų Karinių oro pajėgų nuotraukos, dokumentai, apdovanojimai, asmeniniai plk. Zenono Vegelevičiaus ir plk. Jono Patašiaus daiktai, KOP išleistos knygos apie aviaciją, oro policijos misiją vykdžiusių Prancūzijos ir Danijos karo lakūnų dovanos muziejui.


Šiame straipsnyje: KOPkarinės oro pajėgos

NAUJAUSI KOMENTARAI

kokios

kokios  portretas
dar čia oro pajėgos ? Pora kukurūznikų ir keli malūnsparniai ?

666

666 portretas
Lietuva tai nesvencia o liudi del tokiu kariniu pajegu , o ten tie dykaduoniai tai speju kad kekviena diena svencia uz dyka alga gaudami

Vieni kitus

Vieni kitus portretas
apdovanoja , ir taip -visus 20 metų.Už kokius nuopelnus?
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių