Lietuvos advokatūra prašo ištirti pareigūnų veiksmus prieš protestuotojus Kaune

Lietuvos advokatūra ketvirtadienį pranešė prašanti ištirti pareigūnų veiksmus Kaune prieš medžių kirtimą protestavusių žmonių atžvilgiu.

Tarp sulaikytų protestuojančiųjų buvo ir advokatas Saulius Dambrauskas.

„Lietuvos advokatūra, reikšdama susirūpinimą dėl minėtų Kauno įvykių, ir siekdama užtikrinti visuomenės ir jos narių teises, stiprinti pasitikėjimą valstybe ir jos teisine sistema, valstybės institucijomis bei pareigūnais, prašo policijos generalinio komisaro Lino Pernavo inicijuoti tarnybinį patikrinimą dėl policijos pareigūnų, davusių nurodymus ir dalyvavusių pirmadienio įvykyje, veiksmų teisėtumo“, – teigiama pranešime.

Trys prieš medžių kirtimą Kauno A.Smetonos alėjoje protestavę asmenys sulaikyti pirmadienį. Jie gali būti nubausti administracine tvarka dėl nepaklusimo pareigūnams ir susirinkimų reikalavimų pažeidimo.

Į policijos komisariatą buvo pristatyti S.Dambrauskas ir dailininkai Auksė Petrulienė bei Vytenis Jakas. Dėl baudų jiems paskyrimo spręs Kauno apylinkės teismas.

 

 

Patikrinimo metu prašoma nustatyti, kokiu pagrindu ir tikslu policijos pareigūnai atvyko į įvykio vietą, kaip jie įsitikino medžių kirtimo teisėtumu ir įvertino teisėto bei gintino intereso buvimą, ar buvo užtikrintos įvykyje dalyvavusių piliečių teisės, ar pareigūnų veiksmai atitiko teisės aktuose nustatytus reikalavimus, pagrindus bei sąlygas.

„Ypač svarbu išsiaiškinti, ar pareigūnų veiksmai buvo būtini ir proporcingi – ypač dėl fizinės jėgos prieš minėtus asmenis panaudojimo bei jų laisvės suvaržymo“, – teigia advokatūra.

Valstybės paskirtis – užtikrinti žmogaus teises ir laisves, garantuoti viešąjį interesą.

Anot jos, pareigūnai sulaikė žmones panaudoję jėgą, o tai galėjo prieštarauti Konstitucijai, tarptautiniams įsipareigojimams ir įstatymams.

„Valstybės paskirtis – užtikrinti žmogaus teises ir laisves, garantuoti viešąjį interesą. Kiekvienas viešasis interesas tegali būti grindžiamas pamatinėmis visuomenės vertybėmis, kurias įtvirtina, saugo ir gina Konstitucija. Viešasis interesas, kaip bendras valstybės, visos visuomenės ar visuomenės dalies interesas, turi būti derinamas su individo interesais, nes asmens teisės taip pat yra konstitucinės vertybės“, – rašoma pranešime.

Trijų kauniečių, pirmadienį protestavusių prieš medžių kirtimą Kaune, administracinių pažeidimų bylą teismas gali nagrinėti rugsėjį.

„Apylinkės teismas spręs – tiksli data dar nėra numatyta, bet greičiausiai rugsėjo pradžioje, kokios tos piniginės nuobaudos“, – BNS sakė Kauno policijos atstovė Odeta Vaitkevičienė.

Advokatui S.Dambrauskui surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas už susirinkimų organizavimo tvarkos pažeidimą. Taip pat jam ir kitiems dviem protesto dalyviams surašyti protokolai už teisėtų pareigūno reikalavimų nevykdymą.

Už susirinkimų organizavimo tvarkos pažeidimą numatoma bauda nuo 140 iki 600 eurų, o už pareigūno reikalavimų nevykdymą asmenims gresia nuo 30 iki 140 eurų.

Sprendimas pasitelkti policiją protestams dėl medžių malšinti Kaune sulaukė kritikos: protestuodamas prieš tokius veiksmus kompozitorius Giedrius Kuprevičius paskelbė nebendradarbiausiantis su savivaldybe, o ketvirtadienį sprendimą kritikavo ir premjeras Saulius Skvernelis, teigiantis, jog tokios problemos mieste turėtų būti sprendžiamos dialogu, o ne policijos pagalba.

A.Smetonos alėjoje buvo baigiami šalinti paskutiniai penki ten likę medžiai. Savivaldybės atstovų teigimu, šių medžių šaknys yra pažeistos, o jie – pavojingi ir anksčiau vos neužkrito ant darbininkų.

Savivaldybės duomenimis, Kaune per kelis mėnesius iškirsta apie 600 medžių. Daugiausiai – 227 – jų iškirsta Vytauto prospekte, A.Smetonos alėjoje – 217. Dar keliasdešimt medžių iškirsta Zanavykų ir Miško gatvėse.

Savivaldybė teigia, kad kertami medžiai yra seni ir ligoti, jų nenukirtus neįmanoma sutvarkyti gatvių ir šaligatvių. Prieš šiuos kirtimus protestuojantys miestiečiai mano, kad kirtimo darbai vykdomi pažeidžiant įstatymus ir reikalauja juos stabdyti, kol jų skundus dėl šių darbų išnagrinės įvairios institucijos.

Miesto valdžia žada atsodinti dar daugiau medžių, nei jų iškirto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vids

Vids  portretas
O ką čia tirti. Nevykdė policininko nurodymo. kaip Grazulis ir nunešė. Gėda,kad advokatai nežino ir nesilaiko įstatymų. o po to dar isidirbineja. Kuo save laiko?

Anonimas

Anonimas portretas
ar tie zmones xuliganai ar apkoliojo policija.kodel taip su jais pasielge.kur demokratija kaune.jei galima arestuot zmones uz sedejima prie medzio tai kas musu laukia toliau.kaip gyvensim ispjaus azuolyna ispjaus laisves alejos liepas .prisodins tu pripirktu brangiai medeliu.kas bus.kur sveika mediena nupjautu medziu nuejo.arogantiska valdzia kam aiskintis kaunieciams

pamąstymas

pamąstymas portretas
Ką reiškia atsodinti? Atsodinimas yra nulis, nes jis sustabdo žmonių laiką. Tarkime išpjauta ir naujai atsodinta obelis reiškia, kad tu mažiausiai 12-15 metų negalėsi valgyti obuolių, pasigaminti žiemai jų sulčių. Ir jei tie 15 metų 25 metų jaunuoliui dar dar... nes būdamas 40-ites jis jų jau šiek tiek turės, tai 50-metis jų nebematys iki pensijos gilumos. Ar mūsų visuomenė pradėjo gyventi tik dėl ateities kartų?
VISI KOMENTARAI 49

Galerijos

Daugiau straipsnių