Lietuvius ir armėnus jungia panašios vertybės

Kaunietė Sima Kazarian jau aštuonerius metus gyvenimu dalijasi su vyru armėnu Simonu. Šiandien ji sako, kad armėniškos ir lietuviškos tradicijos turi daugiau panašumų, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio, o armėnų vyrų vaidmuo šeimoje – išskirtinis.

Lemtingos pažintys

Inžinierius ir žurnalistė augina dvi dukras – šešerių Mariją ir dviejų Idą. Simonas yra pusiau lietuvis, pusiau armėnas, o jo tėvai susipažino mažame Lietuvos kaimelyje per šokius – tėvas Avetis čia buvo atvykęs į svečius. Pamatęs lietuvaitę Gražiną jis negalėjo atplėšti nuo jos akių, o grįžęs į Armėniją taip ir nepamiršo, jie susirašinėjo, kol galiausiai nusprendė susituokti.

Daug metų šeima gyveno Armėnijoje, ten ir gimė Simonas, tačiau jis užaugo Lietuvoje.

"Susipažinome prieš aštuonerius metus, tiek metų jau ir esame kartu. Pamatėme vienas kitą dviračių žygio metu ir susidraugavome", – apie pažintį su būsimu vyru pasakojo Sima.

Moteris prisipažino: iki tol Armėnija jai buvo šalis, apie kurią nieko nežinojau. "Simonas tuo metu dar nebuvo gavęs Lietuvos pilietybės ir neturėjo paso. Atrodo, kad mūsų pirmasis pokalbis ir buvo apie tai. Jis pasakojo, kokių sunkumų patiria nelegaliai gyvendamas Lietuvoje, nes negalėjo turėti net banko sąskaitos, gauti vairuotojo pažymėjimo, stoti į universitetą", – kalbėjo moteris.

Susibūrę į bendruomenę

Dabar jie kartu su vyru yra aktyvūs Kauno armėnų bendrijos nariai. "Šią bendriją sudaro vieni kitiems padedantys ir vienas kitą palaikantys 50 narių. Kartu švenčiame Velykas, Kalėdas, paminime gimtadienius", – pasakojo lietuvaitė.

Kauno armėnai kiekvieną sekmadienį susitinka Kauno įvairių tautų kultūrų centre, kur šnekučiuojasi, vaišinasi, jaunimas šoka ir dainuoja, o didžiausia bendrijos pažiba ir pasididžiavimas yra armėniškų dainų ir šokių kolektyvas "Hayrenik".

"Jame dalyvauja tiek armėnų, tiek lietuvių jaunimas, kurie rengia išskirtinius pasirodymus. Repeticijoms yra skiriama daugybė valandų, žingsneliai ir numeriai kruopščiai derinami, siuvame ir kostiumus. Daugybė narių groja ir net ne vienu instrumentu, o tarp šokėjų yra siuvėja, kuri ir padeda kuriant kostiumus. Gyvenimas bendrijoje verda tiesiogine to žodžio prasme", – šypsojosi moteris.

Bendravimas ir tostai

Lietuvaitė pasakojo, kad iš tiesų armėniškos ir lietuviškos tradicijos turi daug panašumų. "Armėnija didžiuojasi, kad yra pirmoji šalis pasaulyje priėmusi krikščionybę kaip valstybinę religiją. Tai lėmė, kad mūsų šalių tradicijos nėra tokios skirtingos, kaip galėtų atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Be abejo, rytietiškas charakteris šiek tiek juntamas, vis dėlto Armėnija toli nuo Lietuvos",– pastebėjo S.Kazarian.

Ji pripažino, kad armėnams būdingas konservatyvesnis nei lietuvių požiūris į šeimą.

"Vyras turi būti vyriškas, stiprus, atrama šeimai, o moteris – moteriška, šeimyniška. Tačiau toks požiūris nereiškia, kad vyrai nepadeda žmonoms buityje. Puikiai prisimenu, kad gimus mūsų antrajai dukrai bendrijoje vyrai išreiškė požiūrį, kad vyras turi tiek pat prisidėti prie vaiko auginimo, vystyklų keitimo, kaip ir moteris, nes vaikas yra abiejų. Jie pasakojo, kad Armėnijoje, kai senovėje kartu gyvendavo kelios kartos, be to, dar ir tetos, pusseserės, būdavo paprasta vaikus palikti moterų priežiūrai – jų ten buvo daug. Šiomis sąlygomis palikti vaiką vien moteriai nebūtų sąžininga, nes šeimą dažniausiai tesudaro du žmonės", – apie vaidmenų pasidalijimą šeimoje pasakojo S.Kazarian.

Vyras turi būti vyriškas, stiprus, atrama šeimai, o moteris – moteriška, šeimyniška.

Lietuvių ir armėnų vertybės labai panašios, nes abi tautos vertina šeimą, darbštumą, kantrybę, kruopštumą – ne veltui armėnai nuo senovės garsėja kaip puikūs amatininkai. "Yra visokių lietuvių ir visokių armėnų, tačiau inteligentiški armėnai pasižymi subtilia bendravimo kultūra. Jie stengiasi apgalvoti savo žodžius, kad neįžeistų pašnekovo, o bendraujant daug reiškia žodžio laikymasis ir pagalba vienas kitam. Lietuviai mėgsta bendrauti aštriau, armėnų bendravimo tradicijos kiek kitokios", – atviravo dviejų dukrų mama.


Šiame straipsnyje: armėnailietuviaišeima

NAUJAUSI KOMENTARAI

tomazas

tomazas portretas
As tiras lietuvis o jis tikras mano pusbrolis turintis armenisko kraujo ir turbut daug didesnis lietuvos patriotas negu as ,puiki asmenybe ir grazi seimyna

Zbignew

Zbignew portretas
Simas molodec :)

As

As portretas
Asmeniskai pažįstu ši vaikiną - Dieve daugiau tokio žmogiškumo, kaip pas Simą ir visą jo šeimyna! Linkėjimai!
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių