Lietuva prisistatys pasauliui kauniečių sukurtame paviljone

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kitąmet Milane vyksiančioje parodoje "EXPO 2015" Lietuva prisistatys pasauliui kauniečių sukurtame paviljone. Vienas jo autorių –  Vyriausybės vadovo patarėjos sutuoktinis Virginijus Juozaitis.

Kitąmet Milane vyksiančioje parodoje "EXPO 2015" Lietuva prisistatys pasauliui kauniečių sukurtame paviljone. Vienas jo autorių –  Vyriausybės vadovo patarėjos sutuoktinis Virginijus Juozaitis.

Krenta žmonos šešėlis?

Aplinkos ministerijos rengto architektūros idėjų konkurso laurus nuskynė projektas "Balansas", kurį pristatė Kauno architektų studija "JAS", vadovaujama žinomo architekto V.Juozaičio. Tačiau pasigirdo kalbų, kad komisijos verdiktui įtakos galėjo turėti premjero Algirdo Butkevičiaus patarėja dirbanti V.Juozaičio žmona Jūratė Juozaitienė. Prieš tai ji dirbo aplinkos viceministre.

"Užkoduoti konkurso vokai, solidi komisija. Pabandykite dalyvauti tokiame konkurse ir laimėti. Pabandykite nuteikti tokią įvairialypę komisiją ir įtikinti visus narius pasirašyti ant bet ko. Tai tikrai neįmanoma", – mestą įtarimų šešėlį kategoriškai neigė pats V.Juozaitis.

Jis įžvelgė, esą tokias kalbas galėjo paskleisti netoli nuo laimėjimo likęs kitas konkurso dalyvis. "Architektas turi būti aukščiau intrigų", – į platesnius komentarus šia tema nesileido V.Juozaitis.

Architektas V.Juozaitis skandalingai išgarsėjo suprojektavęs vadinamąjį stiklainį, stovintį Laisvės al. šalia savivaldybės, tačiau yra jo darbų, kuriems kiti kolegos architektai negaili ir gerų žodžių.

"Menininkas irgi gali suklysti. Pablo Picasso taip pat yra sukūręs nevykusių paveikslų. Šį kartą V.Juozaičiui pavyko, už tai ir galime jį pagirti", – trumpai pakomentavo Kauno urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius.

Rodys subalansuotą Lietuvą

Savo idėjas, kaip turi atrodyti Lietuvos paviljonas pasaulinėje parodoje "EXPO 2015", konkursui pateikė 27 autoriai ar jų grupės. Lietuvai parodoje skirtas 11,5 a sklypas, kurio pusę galima užstatyti pastatais. Parodos tema – "Pamaitinti planetą energija gyvenimui".

"Kuo patikome komisijai, aš nežinau. Tikrai nesitikėjome laimėti, juolab kad šįkart tikrai neįdėjome tiek pastangų, kaip ruošdamiesi kitiems konkursams. Buvo didelių ir stiprių konkurentų, bet kai vyksta idėjinis konkursas, nebūtina būti patyrusiam architektui", – svarstė V.Juozaitis ir negailėjo gerų žodžių pasiūlymą konkursui rengusiems studijos "JAS" jauniems kolegoms. Architektas neabejoja, kad jaunimas gerokai kitaip viską mato ir nestokoja idėjų.

Konkursą laimėjęs pasiūlymas "Balansas" tikrovėje atrodys kaip du statiniai. "Užlipame į vieną statinį, pereiname į kitą ir nusileidžiame žemyn. Apačioje – sūpynės, simbolizuojančios laisvumą, betarpišką, laisvą bendravimą. Viename iš jų – tradicijos, tradiciniai valgiai, papročiai, kitame – naujovės: tai, kuo Lietuva garsi", – pasakojo architektas.

Pasak V.Juozaičio, sumanymų buvo įvairių, tačiau jauniesiems kolegoms pasiūlius, nuspręsta įkūnyti būtent balanso idėją. Ja norima parodyti pasauliui, kad Lietuva – subalansuota ir randanti sprendimų bei išlaikanti pusiausvyrą, kad ir kas nutiktų.

Galvojo ir apie pinigus

V.Juozaitis įsitikinęs, kad komisijos sprendimui įtakos galėjo turėti ir tai, kad "Balansas" – tikroviškas ir nesunkiai įgyvendinamas pasiūlymas. "Daug dėmesio kreipėme ir į sąmatą. Valstybė tam skiria 5 mln. litų, bet konkurse mačiau projektų, kurių praktiškai už tą sumą neįmanoma pastatyti", – pastebėjo konkurso laimėtojas.

Jis tvirtino besilaikantis nuomonės, kad kuriant paviljoną parodai "EXPO 2015" nereikia architektūros avangardo, nes tai jau daug kas daro. "Reikia pagauti idėją, kas ta Lietuva, kaip mes ją įsivaizduojame, – tai pagrindinis dalykas", – svarstė V.Juozaitis.

Jis prisiminė pasilankymą Diuseldorfe vykusioje parodoje, kur bene didžiausią įspūdį padarė patys paprasčiausi, bet su gilia idėja paviljonai: Islandija su į viršų šaunančiu didžiuliu geizeriu, Suomija, atvežusi savo gabaliuką žemės su nedideliu beržynėliu.

Reikėjo neužkliūvančio darbo

Dar prieš Vilniuje vyksiantį konkursą pasaulinei parodai siūlomas paviljonų idėjas galėjo apžiūrėti ir Kauno architektai bei dizaineriai. Architektas Linas Tuleikis "Kauno dienai" sakė itin unikalių darbų neradęs, bet kai kurios idėjos tuomet patraukė jo dėmesį.

Pasiteiravus, ar "Balansas" tikrai bus tinkamas prisistatyti Lietuvai pasaulinėje parodoje, L.Tuleikis atsakė diplomatiškai. "Tas darbas nėra iš tų, kai po konkurso pamatęs galvotum, kad tai visiška nesąmonė ir kaip jis galėjo išvis patekti į konkursą. Apie šitą darbą tikrai negalėčiau šitaip pasakyti, tik aš asmeniškai mačiau vertesnių", – savo nuomonę išdėstė architektas. Jo manymu, estetine prasme pasiūlymas yra lengvas, lengvai priimamas platesnei auditorijai, neieškančiai gilių idėjų.

Architektas prisipažino taip pat girdėjęs kalbų ir spėlionių apie galimas protekcijas konkurse, tačiau nėra linkęs tuo tikėti. L.Tuleikis įžvelgia, kad margaspalvė konkurso vertinimo komisija ir yra atsakas, kodėl būtent "Balansas" išrinktas geriausiu.

"Dažnai laimi darbai, kurie turi universalesnes idėjas ir labiau priimtini didesnei daliai komisijos narių. Mūsų visuomenėje labai sunkiai sekasi susikalbėti net tarp vienos profesijos žmonių, o kai tas ratas išplečiamas, susikalbėti dar sunkiau. Pati komisijos sudėtis užkodavo finalą: bus išrinktas darbas, kuris mažiausiai užklius kam nors, todėl V.Juozaičio laimėjimas atrodo dėsningas", – pastebėjo L.Tuleikis.

Anot jo, dabar paviljono sėkmė arba nesėkmė priklausys nuo to, kaip ta idėja bus įgyvendinta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zinant

zinant portretas
p.juozaitienes vingrybes ir gudrybes ,visko galibut.

Proveržis

Proveržis portretas
Vietoj vieno slojko-du slojkai.

airis

airis portretas
ar negeriau butu auksini sikinyka pasiusti?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių