Legendiniai „Kauno tiesos“ turnyrai

Boleslovas Rinkevičius Kėdainiuose jau gyvena pusę amžiaus, tačiau save laiko kauniečiu, nes gimė, augo ir mokėsi būtent Kaune. Ir iki šiol domisi Kauno gyvenimu, žino, apie ką rašoma 70-metį švenčiančioje "Kauno dienoje". B.Rinkevičius atsiuntė į redakciją garbės raštą, kurį jis gavo 1960 m., dalyvaudamas drauge su kitomis miesto komandomis "Kauno tiesos" laikraščio krepšinio turnyre. Tai kartu yra ir "Kauno dienos" istorijos liudijimas.

Anot Boleslovo, "Kauno tiesos" turnyrai buvo labai populiarūs. Į juos susirinkdavo daug komandų ir žiūrovų. Kadangi šeštajame XX a. dešimtmetyje pati geriausia buvo "Kauno audinių" atvira krepšinio aikštelė Gedimino gatvėje, būtent ten ir vykdavo krepšinio varžybos ("Žalgirio" aikštynas Parodos kalne buvo pastatytas vėliau). "Kauno audinių" aikštelėje anuomet žaidė geriausi to meto krepšininkai: S.Butautas, V.Sercevičius, J.Lagunavičius, S.Stonkus, A.Lauritėnas ir kiti, žaidusieji KPI (Kauno politechnikos instituto), KKI (Kauno kūno kultūros instituto), ŽŪA (Žemės ūkio akademijos), "Kauno audinių" fabriko, "Spartako" ir "Dinamo" ir kitose įmonių, fabrikų, aukštųjų mokyklų komandose.

1960 m. baigęs vidurinę mokyklą B.Rinkevičius žaidė krepšinį Kauno "Dinamo" komandoje. Ši komanda anuomet priklausė to paties pavadinimo SSRS draugijai ir todėl žaidėjai buvo aprūpinti kokybiška apranga, apavu, tuo negalėjo pasigirti kitos miesto komandos. Be to, Kauno "Dinamo" komanda dalyvaudavo įvairiose SSRS spartakiadose, stovyklose, kurios vykdavo skirtinguose miestuose. Tačiau, būdamas "Dinamo" draugijos narys, B.Rinkevičius neturėjo teisės žaisti nei savo šalies moksleivių rinktinėje, nei kurios nors aukštosios mokyklos komandoje, kurios priklausė "Žalgirio" draugijai.

Kaip patikslino žinomas sporto istorikas Algimantas Bertašius, pirmasis "Kauno tiesos", tiksliau, "Tarybų Lietuvos" (taip iki 1950 m. vadinosi "Kauno tiesa"), krepšinio turnyras įvyko 1948 m. Vėliau jis su nedidelėmis pertraukomis vyko net iki 1989 m., kai turnyre dalyvavo – dabar sunku būtų patikėti – 118 komandų. Pasak A.Bertašiaus, B.Rinkevičiaus išsaugotas diplomas byloja, kad jis 1960 m. "Kauno tiesos" krepšinio turnyre žaidė "Dinamo" komandoje, kuri finale 50:55 pralaimėjo "Bangai". Tuo metu minėtuose turnyruose dalyvaudavo 30–50 komandų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

JO

JO portretas
Sportas yra sportas, bet prie ko cia ta Tarybu Lietuva. Sportavo zmones, bet ne laikrastis.

Šiandien geriau

Šiandien geriau portretas
Šiandien pederastams reikia vedybų, ir įsivaikint. Šiandien reikia "ubyrat" normlią viuomenę, ir skleisti .. ką skleisti visi žinom.

Kaunietis

Kaunietis portretas
Skaitant straipsnį , prisiminiau įdomias tuo metu "Tarybų Lietuvos" skaitytojų asociacijas. Perskaitykite pirmąjį pavadinimo žodį nuo galo - gaunasi UBYRAT, t. y. rusiškai - PAŠALINTI. Už tokia interpretaciją ne vienas nukentėjo..
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių