Ledinukų gamyba – ir verslas, ir kūryba

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kauno rajono verslininkas Gerdas Ptašnikas džiaugiasi teikdamas džiaugsmą smaližiams ir gamindamas daug kantrybės ir išradingumo reikalaujančius saldumynus.

Kauno rajono verslininkas Gerdas Ptašnikas džiaugiasi teikdamas džiaugsmą smaližiams ir gamindamas daug kantrybės ir išradingumo reikalaujančius saldumynus.

Įgyvendino svajonę

Mažosios bendrijos "Ledinukas" vadovas G.Ptašnikas nėra dirbęs nei kulinaru, nei konditeriu. Kauno technikos kolegijoje jis įgijo automobilių remonto specialisto, o Vilnius Gedimino technikos universitete – mechanikos inžinerijos specialybę. "Vis dėlto inžinerija niekada nebuvo mano gyvenimo dalimi, – pasakojo G.Ptašnikas. – Teko užsiimti įvairiais darbais: verčiausi medienos eksportu, buities technikos remontu ir prekyba, paskui dirbau samdomą vadybininko darbą buitinės technikos, telekomunikacijų srityse."

G.Ptašniko neapleido mintis sukurti savo verslą, kuris nebūtų vien komercinis. "Norėjosi užsiimti gamyba, ką nors kurti", – kalbėjo G.Ptašnikas.

Idėja gimė užsienyje

Galvodamas, kokia veikla galėtų užsiimti, G.Ptašnikas važinėjo į parodas, ten bandė atrasti, kas jį labiausiai domintų. "Idėja gimė užsienyje, kai prieš kelerius metus lankėmės su žmona pas vieną bičiulę Danijoje", – kalbėjo verslininkas.

Išėję pasivaikščioti po vieno miestelio centrą Ptašnikų šeima pamatė nedidelę saldumynų krautuvėlę. Joje buvo galima ne tik nusipirkti rankų darbo ledinukų, bet ir stebėti pro vitriną gamybos cechą. "Tai man paliko didelį įspūdį. Matėme, kaip  sudėliojus skirtingas karamelės masių spalvas išeina gražus saldainis su gėlyte viduje. Jį dar šiltą galėjome paragauti", – prisimena G.Ptašnikas.

Vėliau Ptašnikai prie puodelių arbatos dalijosi patirtais įspūdžiais ir ėmė svarstyti, kodėl to nepabandžius įgyvendinti Lietuvoje.

Iš pradžių minkė modeliną

G.Ptašnikas surado ledinukų gamybos verslininką Danijoje ir paprašė jo konsultacijų. Už pamokas reikėjo susimokėti, kurį laiką pagyventi Danijoje ir padirbėti ledinukų ceche. "Danų verslininkas šios gamybos technologijos paslapčių irgi mokėsi iš kito meistro ne už dyką. Be to, įsipareigojome nekonkuruoti su mokytoju Skandinavijos šalyse", – sakė G.Ptašnikas.

Sužinojęs pagrindinius ledinukų gamybos technologijos pagrindus, vyras toliau tobulino įgūdžius namuose. Iš modelino minkė karamelinių saldainių imitacijas. Ši technologija šiek tiek primena vyniotinių ar sušių gamybos būdus – įvyniojami skirtingų spalvų masės sluoksniai ir, juos supjausčius, bandoma išgauti saldainio imitacijos viduje kokį nors vaizdą. "Modelinas, skirtingai nei plastilinas, stingsta, todėl artimesnis karamelei ir geriau tiko praktikuotis nei plastilinas", – pasakojo G.Ptašnikas.

Paskui su žmonos pagalba namų virtuvėje eksperimentavo gamindami pirmuosius savo ledinukus. "Ne viskas iškart pavyko, teko išmesti ne vieną dešimtį kilogramų cukraus", – šypsojosi verslininkas.

Paskui G.Ptašnikas susirado auksarankį, kuris gerai išmanė maisto pramonės įrengimus. "Man reikėjo specifinių įrengimų, todėl buvo ir pigiau, ir paprasčiau juos užsakyti pagaminti Kauno rajone", – teigė jis.

Praėjusią vasarą išsinuomojęs patalpas gamybai Akademijos miestelyje, jis pradėjo gamybą. "Tada atsisakiau samdomo darbo ir atsidėjai šiai veiklai", – sakė vyras.

Dirba kaip juvelyras

G.Ptašnikas pats kuria nedidelių ledinukų dizainą, tobulina receptūrą. "Reikia daug dirbti, kad pagamintum ledinukus su gražiomis raidėmis, žodžiais, vaizdais. Kol kas matau, kad yra daug erdvės gerinti technologiją", – kalbėjo G.Ptašnikas. Antra vertus, nedidelių krautuvėlių pardavėjai sako, kad nelygios raidės ar grubesnių kontūrų atvaizdas pirkėjams yra tarsi papildomas įrodymas, kad tai ne stambiosios pramonės ir konvejerinės gamybos produktai.

"Stažuodamasis pas daną stebėdavausi, kaip galima padaryti karamelinį saldainį su gėlytėmis, uogomis, citrinos vaizdeliais ar net lėktuvo kontūrais, kai gavo oro uosto užsakymą, – pasakojo G.Ptašnikas. – Man aiškino, kad nėra nieko neįmanomo, tai tik įdirbio klausimas."

Kuria proginius saldumynus

Verslininkas sukuria ledinukus įmonėms kaip verslo dovanas, proginius švenčių saldumynus. Pavyzdžiui, artėjant Valentino dienai jis jau paruošė partiją ledinukų su širdelėmis, užrašais "Love", "Meilė". Vasario 16-ajai pagamino trispalvių saldumynų. Kai kurių viduje yra raidės LT, o aplink – trys Lietuvos vėliavos spalvos. "Juos noriai perka dovanų emigrantams", – sakė G.Ptašnikas.

Ledinukams gaminti jis naudoja daugiausia lietuviškas medžiagas. "Taip pat su Babtų daržininkystės ir sodininkystės institutu eksperimentuojame ir bandome iš lietuviškų ūkių uogų ir vaisių pagamintus dažiklius ir kvapus panaudoti gaminant ledinukus", – pasakojo verslininkas.

Jo produktais prekiauja kavinės, gurmaniškos krautuvėlės, prekybos tinklas "Majai".

"Vis daugiau žmonių susipažįsta su mūsų šeimos produkcija parodose. Sulaukiu ir Kauno rajono valdžios palaikymo – saldumynų galima įsigyti Raudondvario turizmo informacijos centre, juos savivaldybė pristato savo svečiams", – pasakojo G.Ptašnikas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

....

.... portretas
pas sita darbadavi kreipiausi del darbo, nepriieme, nes atseit, amzius netiko. o jau i 5ta dsimti ikopus,sako ieskau vyresniu :D

mucha cc

mucha cc portretas
Tame esme kad dazikliai yra naturalus! todel man vemti vercia nuo tavo komentaro. O tam kam diskaverio uztenka :DDDDD tai eikit ir pasigaminkite diskaveriai jus :DDD labai paprasta.

mucha cc

mucha cc portretas
Malaciai Jus tikri, kaip malonu skaityti jusu sekmes istorija :D daugiau tokiu zmoniu Lt
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių