Ledainės vietoje vėl burzgia buldozeriai

Prie VII forto toliau griaunama istorinė ledainė. Verslininkai tikina, kad darbai vyksta teisėtai ir dar šią savaitę XIX a. Kauno tvirtovės statinys bus galutinai sulygintas su žeme.

Kilo skandalas

Konfliktas dėl vienintelės ledainės, patenkančios į valstybės saugomo kultūros paveldo objekto apsaugos nuo fizinio poveikio pozonį, kilo dar praėjusių metų gale. Tuomet buvo užfiksuota, kad darbininkai iškirto medžius ir motorizuota technika – ekskavatoriumi ir transporto priemone su pneumatiniu griovimo įrenginiu pradėjo ardyti autentišką šimtametį pastatą.

Į Žaliakalnyje esantį sklypą atvykę Kultūros paveldo departamento specialistai griovimo darbų sustabdyti negalėjo. Darbininkai ne tik nesutiko sustabdyti sunkiasvorės technikos, bet ir necenzūriniais žodžiais išplūdo specialistus.

Buvo kreiptasi į policijos pareigūnus, kurie laikinai sustabdė ledainę griovusius darbininkus. Deja, ledainė faktiškai buvo  visa sunaikinta. Įvykio vieta buvo apjuosta STOP juosta, pradėtas tyrimas.

Statinį liepė saugoti

Valstybės įmonė Turto bankas kiemo rūsiu įvardytą statinį ir beveik 4 a žemės sklypą Archyvo g. 52 praėjusių metų lapkritį vykusiame aukcione pardavė architekto Rimo Adomaičio vadovaujamai bendrovei "RA Development". Viešai skelbiama pradinė kaina – 15,2 tūkst. eurų.

Kultūros paveldo departamento (KPD) prie Kultūros ministerijos Kauno skyriaus vedėjo Svaigedo Stoškus anksčiau yra sakęs, kad visos institucijos žinojo, jog privatizuojamas sklypas ir jame esanti ledainė turi būti išsaugota. Dar 2010 m. Kauno miesto savivaldybės patvirtintame detaliajame plane buvo įrašyta, kad rūsys-ledainė yra Kauno tvirtovės VII forto viena iš vertingųjų savybių ir turi būti saugoma kartu su apsauginiu žemių sampilu ant viršaus, o sklypas patenka į nekilnojamojo kultūros paveldo objekto – Kauno tvirtovės VII forto – apsaugos nuo fizinio poveikio pozonį. Tiesa, į nekilnojamojo kultūros paveldo registrą statinys galbūt dėl valdininkų aplaidumo nebuvo įrašytas.

"Yra elektroninis susirašinėjimas su Turto banku, kad statinio negalima griauti. Visi viską žinojo ir nereikia meluoti, kad nebuvo žinoma", – vos tik pradėjus griauti ledainę piktinosi S.Stoškus.

Nieko nepažeidė?

Prieš keletą dienų kauniečiai pastebėjo, kad istorinė ledainė po pertraukos vėl griaunama – sunkiasvorė technika ties VII fortu darbuojasi nuo praėjusios savaitės. Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius sakė, kad iš pokalbio su sklypą valdančiu architektu suprato, kad prokuratūra nutraukė tyrimą ir leista toliau vykdyti ledainės griovimo darbus.

"Prokurorai išnagrinėjo situaciją ir neturi pagrindo kelti bylą. Kaip supratau, architektas viską apsigynė ir laimėjo ginčą. Klausinėjau jo, jis sakė, kad daug kas turi jo atsiprašyti ir reabilituoti", – apie situaciją kalbėjo N.Valatkevičius, tačiau tikino nežinąs, kas istorinėje vietoje galėtų atsirasti. Tai priklausys ir nuo paveldosaugininkų.

Apie laimėtą konfliktą kalbėjo ir sklypo, kuriame buvo ledainė, savininkas architektas R.Adomaitis. Jis tikino, kad prokuratūra devynis mėnesius nagrinėjo skundą, tačiau išvadoje rašoma, kad paveldas nebuvo naikinamas ir pažeidimų nėra.

"Gavome raštišką atsakymą, kad pažeidimų nenustatyta. Mums leido atnaujinti darbus, todėl šia savaitę išvešime griuvėsius, nuimsime tvoras ir gal kokią pievutę padarysime. Turėjome ir kitą problemą – seniūnas kėlė nekilnojamojo turto mokestį, nes sklypas nebuvo sutvarkytas. Tai mes ir valėme sklypą tam, kad negautume šių mokesčių ar vaikai nesusižalotų, nes buvo avarinė būklė", – kalbėjo bendrovės "RA Development" vadovas R.Adomaitis.

Architektas kol kas tolesnių planų neatskleidė. Jis tikino, kad per tuos devynis mėnesius, kai buvo sustabdyti darbai, įmonė investicijas nukreipė į kitus projektus. R.Adomaitis sakė, kad reikės visas vizijas aptarti su Kultūros paveldo departamento atstovais ir tik tuomet imtis statybų. Kas bus ledainės vietoje, galbūt paaiškės po kelių mėnesių.


Šiame straipsnyje: LedainėPaveldaskaunas

NAUJAUSI KOMENTARAI

paveldosauga

paveldosauga portretas
dirba ......... atsiraitojus rankoves

oioi

oioi portretas
Būtų juokinga, jei nebūtų graudu. R.Adomaičio, pasirodo, dar neaplankė vizija, kas bus statoma ledainės vietoje. Manau, kad vizija susicementavo jo galvoje dar prieš griaunant. Kokiai auditorijai skirti tokie paaiškinimai? Čia kaip ir Masiulio - "pasiskolino" 90000 EUR...

komedija

komedija portretas
Pritariu...reikia nugriauti visus art deco pastatus Kaune! Kad nesiutintų šiuolaikinių architektų - "stiklinių dėžių" specialistų! Beje, kodėl Europa taip pat neįvertina kaunietiškų "stiklinių batų dėžių"?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių