Laužus įdegti Kaune patikėta Jonams ir Janinoms

Ketvirtadienio vakarą Kaune netrūko laužų, muzikos, sveikinimų ir linkėjimų Jonams, Janinoms, Jonėms. Vienus renginių dalyvius šventės priviliojo dėl linksmos atmosferos, kiti ieškojo nors užuominų apie senąsias saulėgrįžos tradicijas.

Norintieji švęsti miesto centre buvo laukiami Kauno Senosios prieplaukos amfiteatre. Kol besirenkantiems renginio dalyviams koncertavo įvairios roko, folkloro grupės, nemažai kauniečių mieliau laiką leido vaikštinėdami paupiais ir praėję pro amfiteatrą traukė link Santakos.

Jonams ir Janinoms padedant įkurtas laužas į šventės vietą buvo ženklas, kad tuoj bus daugiau veiksmo. Tad tik tuomet suskubusieji į amfiteatrą pražiopsojo gražiausio Joninių vainiko rinkimus. Juose dalyvavęs vienas Jonų itin išsiskyrė iš kitų, nes į vainiką buvo įpynęs daug ryškiai raudonų gėlių. Šiais metais, pasak vyro, jam nuskilo, nes pagaliau gali švęsti Joninių išvakarėse. Ankstesniais metais vis sutapdavo, kad savo vardadienį turėdavo pasitikti darbe.

Geros nuotaikos nestokojo ne tik Jonai ir Janinos. Vainiku pasipuošęs penkiametis Mindaugas Aleksa vis laukė, kol bus uždegtas didysis laužas. Buvo pasiruošęs ir plukdyti vainiką su degančia žvakele. "Giminėje Jonų nėra, tad dalyvaujame bendroje miesto šventėje", - sakė berniuko mama Laura. Ši šeima dažnai laisvalaikį leidžia prie pilies ar Santakoje. Ateina ir iki prieplaukos.

Po dviejų savaičių šis mažasis Mindaugas su tėveliais ir visais pasaulio lietuviais vėl giedos Lietuvos himną. "Kasmet liepos 6-ąją giedoti himno važiuojame prie Kauno pilies", - kalbėjo L.Aleksienė, pataisydama sūnaus Joninių vainiką.

Ne ką prastesniais vainikais buvo pasipuošusios ir šešiametė Viltė bei tuoj ketverių sulauksianti Ugnė Vyšniauskaitės. "Čia vietoje pynėm. Surišom su žolėmis, kaip vaikystėje. Greitai prisiminėme, kaip tą daryti", - šypsojosi mergaičių mama Inga.

Kalbintos moterys džiaugėsi, kad šiemet per Jonines pasitaikė toks šiltas oras, nė lašelio lietaus, tad ir švęsti kur kas smagiau.

III Kauno tvirtovės forte Joninės pradėtos švęsti vos prieš trejus metus. Ketvirtadienio vakarą čia susirinko ne tik aplinkiniai gyventojai, bet ir gyvenantieji kur kas atokiau.

Visi atėjusieji buvo paraginti ne tik smagiai leisti laiką, bet ir į stebuklingos nakties laužus netiesiogiai sumesti visas negandas ir nemalonumus, kurių norima atsikratyti. Kiek vėliau paplukdžius vainikėlius pereita prie trankesnės muzikos - šokant greičiau išauš aušra.

Kol nesujudo bendruomenė, šis fortas buvo visiškai apleistas. Į teritoriją buvo sunku koją įkelti - per suvešėjusius medžius, krūmus, šabakštynus ir išaugusius kalnus šiukšlių, pasakojo seniūnaitis, III-iojo forto įgulos vadas Ovidijus Jurkša, vienas iš šios šventės organizatorių. Gretimos seniūnaitijos - Teleičių seniūnaitis Valdas Ivanauskas pasakojo, kad anksčiau gyvenvietės Joninių šventė būdavo rengiama tiesiog jo ir kaimynų sklypo gale, o dabar fortas pasitarnauja kaip puiki vieta ir šventėms, ir kitokiems gyventojus vienijantiems susibūrimams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O ką gi mums siūlo TS-LKD-istai?

O ką gi mums siūlo TS-LKD-istai? portretas
Didžiausia bėda švietimo įstaigose yra visiškai praradę sąžinę, patalogiškai įpratę vogti (ir iš vaikų!!!???) šių įstaigų veidmainystės ekspertės, sovietinės direktorės. Vežama mašinomis! Puikus pavyzdys Kauno Žaliakalnio lopšelis darželis. Buvome tesėsaugai ir savivaldybei nurodę kada ir kaip vežama. Jokios reakcijos! Už direktorės nugaros TS-LKD! Savivaldybėje aukštas "činas", sužinojęs, kad kyšininkė ona danutė gricienė yra TS-LKD-istė, taip ir pasakė: " O tai jau tikrai bus, kas užtaria"!!! Ir iš tiesų-teko bendrauti su minėto darželio dirbančiosiomis: viskas po senovei - kaip vilko taip ir velka - jokių pasikeitimų!!! Valytoja ar virėja viską mato, - atvažiuoja teisėsauga: "pažeidimų nerasta"!!! O kaipgi, - juk visa tai virsta pinigais, kurie kyšių pagalba keliauja švietimo skyriaus ir savivaldybės niekšams! Kokio lygio direktorės yra galit susipažinti straipsnyje: "Skandalingas susitarimas Kauno darželiuose..." 15 min. Na, viskas kaip pas onytę... Tad - būk TS-LKD-istu

tikros Joninės

tikros Joninės portretas
Tai Sudarge Nuostabu puiku tikrai senoviškai lietuviškai
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių