Laisvės laužai suliepsnojo be Kauno valdžios

  • Teksto dydis:

Vakarėjant Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje suskambo varpai ir tautinės dainos, suliepsnojo laisvės laužai.

Renginys „Būkime kartu!“ pakvietė susiburti kauniečius ir tylos minute pagerbti Sausio 13-osios aukas, prisiminti prieš 26-erius metus Lietuvą sukrėtusius įvykius.

1991 m. sausį sovietų kariuomenė jėga mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990-ųjų kovo 11 d. paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo SSRS. Žuvo 14, buvo sužeista daugiau kaip tūkstantis beginklių žmonių, tačiau laisvė buvo apginta.

Ne vienam kauniečiui šiandien kilo klausimas, kodėl minėjime nebuvo Kauno miesto vadovų. Renginį vedė savivaldybės ryšių su visuomene specialistas Tomas Jarusevičius, bet pats meras Visvaldas Matijošaitis, kaip ir pernai, šiai svarbiai datai skirtame susibūrime nedalyvavo. Nebuvo matyti ir vicemerų.

Oficialioje mero darbotvarkėje nurodyta, kad sausio 12 d. vakarą jis buvo suplanavęs žiūrėti Lietuvos rusų dramos teatro spektaklį „DreamWorks“.

Šiandien, per Laisvės gynėjų susitikimą istorinėje Kovo 11-osios salėje Vilniuje, pirmasis nepriklausomybę atkūrusios šalies vadovas Vytautas Landsbergis tvirtino, kad viena didžiausių Lietuvos ydų ir silpnybių – svarbiausių pamatinių dalykų neskyrimas nuo antraeilių.

„Mūšis laimėtas, kova nebaigta... Vaikai, susiimkit už rankų ir ginkitės nuo suaugusiųjų abejingumo. Jau net popiežius apie tai prabilo. Abejingumo nuodėmė. Tegu vaikas padeda vaikui,  žmogus žmogui, ir gyvenimas  bus apgintas. Lietuvos gynėjai, būkite gyvenimo gynėjai“, – savo kalboje sakė V. Landsbergis.

Portalas kauno.diena.lt primena Sausio 13-ajai skirtus renginius, kurie vyks rytoj:

8 val. Pilietinė akcija „Atmintis gyva, nes liudija“ miesto ugdymo įstaigose.

9–12 val. pamokos Tito Masiulio atminimo kambaryje Kauno Tito Masiulio jaunimo mokykloje (Pramonės pr. 35).

10 val. Šv. Mišios už žuvusius Laisvės gynėjus Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje.

10.40 val. Vaikų ir moksleivių laisvalaikio rūmų meno kolektyvų koncertas „Vardan Lietuvos“ Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje. Dalyvaus tautinių šokių ansamblis „Malūnėlis“, merginų dainavimo studija „Lyra” ir klasikinio dainavimo studijos solistės Augustė Nombeko Khotseng ir Ugnė Alijevaitė.

11.30 val. vykimas į Petrašiūnų ir Romainių kapines pagerbti žuvusių Laisvės gynėjų Tito Masiulio ir Juozo Vaidoto atminimą. Autobusas lauks Laisvės alėjoje už Įgulos bažnyčios.

12 val. Laisvės gynėjo Tito Masiulio pagerbimas Petrašiūnų kapinėse. Dalyvaus Kauno Tito Masiulio jaunimo mokyklos bendruomenė.

12 val. Varpų muzikos koncertas Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje.

18 val. Jono Meko filmo „Lietuva ir SSRS žlugimas“ peržiūra Kauno menininkų namų salėje (V. Putvinskio g. 56).

18 val. Koncertas, skirtas Laisvės gynėjų dienai paminėti, Kauno kultūros centre „Tautos namai“ (Vytauto pr. 79). Dalyvaus Ieva Narkutė su grupe. Įėjimas nemokamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Labai gerai, kad nebuvo.Prievarta mielas nebūsi.Kam apsimetinėt.Kiekvienas žmogus turi savo pažiūras.

taip

taip portretas
Ko jus norite is komunistiniu veikeju, o dabar milijonieriu, juk jiems laisves diena yra gedulo diena. Vien pavadinimas VIENINGAS KAUNAS yra pasiskolintas is Kremliaus pagrindines partijos JEDINNAJA ROSIJA ir yra tik vertinys.

Tam pb

Tam pb portretas
Tu geriau savim susirupink - ar esi dar zmogum , ar tik pavidala bedevi....
VISI KOMENTARAI 38

Galerijos

Daugiau straipsnių