Laisvės alėjoje – taikus protestas prieš karą ir skurdą

Ketvirtadienio pusdienį Laisvės alėjoje, prie fontano, skambėjo muzika ir kvėpėjo maistu. Šūkį „Food Not Bombs“ („Maisto – ne bombų“) fontane iškabinęs aktyvus jaunimas dalijo sriubą, protestuodamas prieš karą ir skurdą.

Ketvirtadienio pusdienį Laisvės alėjoje, prie fontano, skambėjo muzika ir kvėpėjo maistu. Šūkį „Food Not Bombs“ („Maisto – ne bombų“) fontane iškabinęs aktyvus jaunimas dalijo sriubą, protestuodamas prieš karą ir skurdą.

„Food Not Bombs“ – proga parodyti, kad karas, įsivaizduojamas ar tikras, tik slepia gilias skurdo, nelygybės ir prievartos problemas. Nemokamai gauti valgyti ir pajusti atsakomybę už save ir kitus galima ir be generolo majoro įsakymo“, – buvo rašoma renginio anotacijoje.

Pasak organizatorių, nežinome, ar bus karas, bet tikrai žinome, kad nuolat bus žmonių, atsidūrusių ties skurdo riba, todėl pamiršus gąsdinimus karu verčiau pasirūpinti vieni kitais.

Visi buvo kviečiami virti, valgyti arba tiesiog pasilinksminti gatvėje. „Išskyrus norinčius skatinti neapykantą tautybės, lyties ar seksualumo pagrindu, skelbti kokio nors režimo ar partijos propagandą: jie prie fontano nelaukiami“, – taip buvo skelbiama atvirame kvietime.

Todėl akcija nepatenkintų žmonių ir nebuvo. Tik pora vaikinų, greita eiga eidami pro šalį, mestelėjo: „Čia kažkokie debilai“.

„Ar čia menininkai?“, – paklausė pro šalį eidamas senjoras. Sužinojęs, kad į akciją susirinko įvairus jaunimas, kuriuos vienija taikos idėja, vyras padėkojo už iniciatyvą.

„Jei tokie dalykai vyksta, vadinasi, dar ne viskas prarasta“, – džiaugėsi jis.

Kiti vyresni praeiviai prašė išversti „Food Not Bombs“ užrašą ir rikiavosi į eilę prie sriubos. Iš vieno ar kito universiteto einantys studentai noriai jungėsi prie iniciatyvos ir bendravo klausydamiesi muzikos.

Visame pasaulyje populiari protesto prieš karą forma „Food Not Bombs“ atsirado JAV 9 dešimtmetyje. Dalindami maistą, dažniausiai paruoštą iš prekybos centrams ir kepykloms atlikusių, bet vartoti tinkamų produktų, aktyvistai ragina atkreipti dėmesį į skurdą. 

Akcija prie fontano taip pat buvo skatinama prisijungti prie įsivaizduojamos Kauno gatvės profsąjungos ir atkurti miesto viešąsias erdves.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mizantropas

mizantropas portretas
pasikartosiu. Ši akcija visai netinka Lietuvai, nei Kaunui. Mes visi už taiką, tai net demonstruoti nereikia, todėl neaiškus (arba , atvirkščiai tikrai aiškus) šios akcijos tikslas ir jos rengėjai. Ne Lietuvoje ši akcija reikalinga, o maskvoje, po putlerio langais. Tad gerai kad jaunimas toks taikus, bet ne mes užpuolame kitas valstybes, o pvz., ruskynas puola savo kaimynus, todėl, manau, kad ši akcija yra tikrai dviprasmiška. Ko gero putlerinės žiurkės to ir laukė, atseit, Lietuva kursto karą prieš avinėlį putlerį. Čia pamąstymui.

Lukaai

Lukaai portretas
Geriau jūs parašykit savo el. paštą čia, o jaunimas (arba "velnio vardais besivadinantys nevykėliai") pats jums parašys.

šaunuoliai!

šaunuoliai! portretas
džiuginat ir puošiat miestą - ačiū!
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių