Laisvės alėjoje praeiviai tapo apiplėšimo liudininkais

Informaciniais lankstinukais, jautriais priminimais ir inscenizuotu plėšimu šiandien kauniečiai buvo kviečiami užjausti nusikaltimų aukas ir užkirsti kelią panašiems įvykiams.

Reikalinga kitų parama

Kaip padėti už sienos gyvenančiai kaimynei, kuri kenčia nuo sunkios vyro rankos? Kur kreiptis patekus į prekybos žmonėmis pinkles? Panašiais klausimais trečiadienio vidudienį policijos pareigūnai testavo Laisvės alėja skubančius praeivius. 

"Parama svarbi kiekvienam žmogui, kuris tapo nusikaltimo auka. Net jei nebuvo fizinės prievartos, patirta psichologinė trauma gali atnešti labai skaudžių pasekmių", – minutes iki akcijos, budinančios visuomenės sąmoningumą, skaičiavo Kauno apskrities vyrų krizių centro psichologė Dovilė Bubnienė. 

Prieš dvidešimt septynerius metus Anglijoje paskelbus nusikaltimų aukų chartiją, vasario 22 d. viso pasaulio žmonės raginami paremti tuos, kurie yra nukentėję nuo pačių įvairiausių nusikaltimų – pradedant smulkiomis vagystėmis ir baigiant smurtu artimoje aplinkoje.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai, Kauno vyrų krizių centras ir tarptautinė katalikiška organizacija "Caritas" surengė "Sąmoningumo didinimo" akciją, kurią iliustravo informaciniais lankstinukais, iškalbingais plakatais su nuotraukomis, plastikiniais manekenais ir smulkaus nusikaltimo inscenizacija: mobiliojo telefono vagyste iš įsimylėjėlių porelės.

Rėktų ir kviestų pagalbą

"O kaip jūs elgtumėtės tokioje situacijoje?" – atsisukusi į šalimais stovinčią garbaus amžiaus moterį pasiteiravo D.Bubnienė. Žilstelėjusi dama nei kiek nesutriko. Užpuoliką ji esą vytų masyvia rankine ir garsiai šauktų, o vėliau apie įvykį praneštų policijai.

"Kažkada autobuse man perpjovė rankinę. Netekau piniginės su pinigais ir visais asmens dokumentais", – paklausta, ar kada nors teko būti nusikaltimo auka, atsakė Reginos vardu prisistačiusi moteris. Tąsyk ji taip pat kreipėsi pagalbos į policiją. Tiesa, atgauti piniginės su visu joje esančiu turtu nepavyko, tačiau net ir praėjus daugybei metų moteris gyrė Kauno pareigūnus už įdėtas pastangas ieškant kišenvagių.

"Nusikaltimų daugėja, pranešimų apie juos – taip pat. Ką tai reiškia? Manau, tai ženklas, kad auga žmonių pilietiškumas, sąmoningumas ir aktyvumas. Mažėja tų, kurie pamatę vienokį ar kitokį nusikaltimą, užmerkia akis ir neria į krūmus", –žmonių supratingumu džiaugėsi Kauno miesto bendruomenės pareigūnas Darius Joneikis.

Akcentavo saugią kaimynystę

Pakvietęs tapti policijos rėmėjais ir priminęs kiekvieno žmogaus svarbą aiškinantis bet kokį nusikaltimą, D.Joneikis akcentavo ir saugią kaimynystę, kuri iki šiol yra viena populiariausių ir sėkmingiausių kada nors egzistavusių nusikalstamumo prevencijos priemonių.

"Susibūrę su kaimynais ir bendradarbiaudami su policija, gyventojai daro savo aplinką saugesne ir geresne vieta gyventi, dirbti, pramogauti ar ilsėtis", – domėtis ne tik tuo, kas vyksta savam kieme, bet ir už tvoros kvietė bendruomenės pareigūnas.

Savo ruožtu D.Bubnienė ragino kiekvieną, kuris susidūrė su fiziniu ar psichologiniu smurtu, netylėti – kalbėti su artimaisiais ir nebijoti atverti specialistų kabinetų durų.

"Nemažai žmonių vis dar linkę nutylėti, kad tapo nusikaltimo aukomis. Vieniems gėda, ypač, kai kalbama apie išprievartavimus. Kiti paprasčiausiai netiki, kad nusikaltėliui bus įvykdytas teisingumas, – tai, kad kiekvienas nusižengęs prieš žmogų ir įstatymą turi būti nubaustas, darkart patvirtino psichologė. – Suprantu tiek vienus, tiek kitus, tačiau tokiu atveju smurtautojai lieka nenubausti, o nebaudžiamumas nieko gero neišmoko."


Šiame straipsnyje: nusikaltimaismurtas

NAUJAUSI KOMENTARAI

klausimas

klausimas portretas
O ka daryti .kaip patyri smurta nuo smurtaujancio kaimyno,neaiskios busienos?Atsakymas tai ,kaip ir aiskus,bet-----/?Vadinasi saugi kaimynyste
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių