Laimė turėti globėjus nusišypso tik vienam iš dešimties vaikų

Kaune kasmet užregistruojama apie 500 vaikų, kuriems suteikiamas globotinio statusas. Šie skaičiai per paskutinius kelerius metus žymiai nesiketė. Tačiau naujos šeimos šie vaikai sulaukia pakankamai retai. Per metus Kaune globėjais tampa apie 50 porų ar pavienių asmenų.

Dažniausi globėjai – užauginę savo vaikus

„Būti globėjais yra labai atsakingas darbas, gal todėl nedaug šeimų ryžtasi šiam žingsniui. Informacijos, kaip tapti globėjais, matyt, yra per mažai, reikia daugiau reklamos, todėl kasmet yra rengiami mokymai būsimiems globėjams“, – pasakojo Kauno miesto savivaldybės vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjos pavaduotoja Nijolė Vizbarienė.

Mokymus būsimiems globėjams ar įtėviams rengia Šeimos santykių institutas, vaikų gerovės centras „Pastogė“, viešoji įstaiga „Aš ir mes“.

Globėju gali būti ne jaunesnis nei 21 metų neteistas asmuo, kuris privalo turėti nuolatinį pajamų šaltinį, kad galėtų išlaikyti ne tik save, bet ir vaiką.

Taip pat būtina turėti būstą. Jeigu butas yra nuomojamas, būsimas globėjas turi pateikti buto savininko sutikimą. Tapti globėju gali ir susituokusi pora, ir vienišas žmogus.

Vaikų gerovės centro „Pastogė“ Globojančių šeimų tarnybos vedėja Jolanta Žuvelienė teigia, kad dažniausiai globėjais pasiryžta tapti sutuoktiniai, kurie jau užaugino savo vaikus ir nori savo meilę padovanoti kitiems.

"Kartais globėja nori būti vieniša moteris, kuri neturi savo vaikų, tačiau trokšta džiaugtis motinyste", – pastebėjo pašnekovė.

Kai kurie išsigąsta atsakomybės

Šį rudenį vaikų gerovės centras „Pastogė“ rengia naujus įtėvių ir globėjų mokymus, kurie truks tris mėnesius. Bus organizuojami susitikimai grupėse, individualūs pokalbiai su socialiniais darbuotojais, kurie vertins, ar šeima yra pasirengusi priimti jau kartą tėvus praradusį vaiką.

Mokymus būsimiems įtėviams ir globėjams rengiame kasmet, paprastai pavasariop ir rudenį. Šeimoms padedame suprasti, ar jos gali įsivaikinti, globoti vaiką. Taip pat suteikiame specialių žinių, reikalingų tapus įtėviais ar globėjais“, – sakė J.Žuvelienė.

Jos teigimu, į netrukus prasidėsiančius mokymus jau užsiregistravo daugiau nei 10 šeimų. Potencialūs globėjai registruotis dar gali iki rugsėjo 17 dienos, o norintys tapti įtėviais – iki spalio 1-os.

Specialistė sako, kad ne visi žmonės, pareiškę norą dalyvauti mokymuose, vėliau tampa globėjais.

„Žmonės įvertina savo gebėjimus ir galimybes globoti vaiką. Kartais jie patys suvokia, kad dar nėra pasiruošę. Kai kurios šeimos neatitinka būtinų reikalavimų. Pasitaiko atvejų, kuomet užsiregistruoja, bet vėliau apsigalvoja ir neatvyksta“, – dėstė J.Žuvelienė.

Finansinė parama – 520 litų

Globojančių šeimų tarnybos vedėja priminė, kad kiekvienas valstybės globojamas vaikas kas mėnesį gauna 520 litų, be to, juo besirūpinantys asmenys taip pat gauna finansinę paramą.

„Mes labai džiaugiamės, kad jau porą metų galioja nauja tvarka, kuomet iš savivaldybės yra skiriama piniginė parama ir globėjams. Tai jiems didelė paspirtis“, – teigė J.Žuvelienė.

Tačiau tokią paramą gauna tik tie globėjai, kurie augina vaiką nuo gimimo iki 3 metų, nuo 12 iki 18 metų arba neįgalų vaiką. Šeimos, globojančios vaikus nuo 3 iki 12 metų, finansinės paramos negauna.

Paramos dydis yra toks pats, kaip ir vaikui skiriami pinigai – 520 litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

MAMA

MAMA portretas
NORS LABAI GRAŽIAI APRAŠOTE, TAČIAU SOCIALINIAI DARBUOTOJAI LABIAU LINKE, KAD VAIKUČIAI LIKTŲ PAS JUOS NEI SUSIRASTU GLOBĖJUS. NE VISI GLOBĖJAI GAUNA ŠĮ STATUSĄ DĖL PAVANDENINIŲ SROVIŲ JEI NESUSIMOKA. JUK TAI SOCIALINIU DARBUOTOJU VERSLAS IR LABAI NEGRAŽUS KADA ŽAIDŽIAMA VAIKŲ LIKIMAIS. NAUJAI PAKARTOTI ŠIO IŠBANDYMO TIKRAI NENORĖČIAU.

vida

vida portretas
ir vaikus myliu ir tikrai galeciau kazkam suteikti dziaugsma savo jau isauginau vaikus bet pradeti brokratini zygy nepradesiu nes daug vaikuciu turetu seimas butu mylimi bet yra bet neisaugina vaiku namai paruostu gyvenimui jie tik reikalauja gyvenime reikia viska paciam susikurti jie taip tuos vaikus nemoko gyvenimo taisykliu tik vienas kitas vaikas iseina i zmones dauguma tokie suluosinti ir lieka atima is tevu o poto vel ismeta i gatve neparuosia gyvenimui

klausimas

klausimas portretas
520 vaikui? O kiek globos namai gauna už jį?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių