Kuriamas virtualus Garliavos štetlas

Tęsiasi Europos žydų kultūros dienų renginiai. Garliavos Jonučių progimnazijoje kuriamas virtualus štetlas ir interaktyvus spektaklis, ruošiamasi eitynėms, Babtuose vyksta filmų peržiūros, veikia parodos, rengiamasi tvarkyti žydų kapines.

Stato interaktyvų spektaklį

Garliavos Jonučių progimnazijoje siekiama šiuolaikiškai įamžinti miestelio žydus. Iki Antrojo pasaulinio karo miestelio gyventojų daugumą sudariusią tautinę mažumą, jos kultūrą siekiama pristatyti per kuriamą virtualų Garliavos štetlą (žydišką miestelį). Viena šio projekto dalių – interaktyvaus spektaklio sukūrimas. "Spektaklyje, kaip ir virtualiame štetle, turėtų atgyti praeities Garliava su žydų tradicijomis, šventėmis ir kasdienybe. Tam ruošiamės bendradarbiaudami su kitomis institucijomis: Kėdainių daugiakultūris centras padeda moksleiviams susipažinti su žydų religija, papročiais, maistu. Bendradarbiaudami su Vilniaus Gaono žydų muziejumi, ruošime istoriškai tinkamas, žydų kultūrą atspindinčias, meniškas dekoracijas spektakliui", – pasakojo Garliavos progimnazijos direktoriaus pavaduotoja Loreta Mikelionienė.

Bendradarbiaudami su istorijos mokytojais, gilindamiesi į istorinę literatūrą, moksleiviai turės paruošti kelių ryškiausių Garliavoje gyvenusių žydų tautybės asmenų pristatymus. Ši medžiaga bus panaudota interaktyviame spektaklyje, vėliau keliaus į virtualų štetlą. Jame turėtų atgyti tarpukario Garliava su vaistine, mokykla, batų taisykla, parduotuve ir kitomis įstaigomis.

Pristatys pirminį variantą

Ruošdamiesi spektakliui ir rinkdami medžiagą būsimai interneto svetainei, Jonučių progimnazijos aštuntokai praėjusią savaitę lankė su žydų istorija susijusias vietas Vilniuje.

"Vieną didžiausių žydų išminčių Elijahu Beną Salomoną Zalmaną, geriau žinomą kaip Vilniaus Gaonas, prisiminėme prie jo paminklo. Aplankėme buvusią Vilniaus didžiosios sinagogos vietą, choralinę sinagogą, buvusio geto teritoriją, Žydų kultūros ir informacijos centrą. Užsukome ir į beigelių – žydiškų riestainių – parduotuvėlę", – vardijo Jonučių progimnazijos istorijos mokytoja Lidija Laškova. Pasak jos, ekskursija kurią vedė Roza Bieliauskienė, buvo labai naudinga. "Nemažai daliai moksleivių tai buvo pirma žydų tautos atstovė, su kuria jiems teko bendrauti", – užsiminė aštuntokus į Vilnių lydėjusi mokytoja.

Šią savaitę progimnazijos mokinių taryba taip pat vyks į sostinę – lankys Šalomo Aleichemo gimnaziją. Tikimasi, kad lankydami žydų gyventas vietas, bendraudami su šios tautos atstovais, gilindamiesi į jų istoriją Lietuvoje, moksleiviai ne tik iš arčiau susipažins su žydų kultūra, bet ir paruoš interaktyvias užduotis spektakliui.

Pirminį šio spektaklio variantą išvys renginio, Garliavoje vyksiančio Lietuvos žydų genocido aukų atminties dienos išvakarėse, rugsėjo 22 d., dalyviai. Po jo vyks eitynės į senąsias Garliavos žydų kapines, iš čia – į žydų sušaudymo vietą Rinkūnų kaime.

Kviečia į filmų peržiūras

Šiandien Kauno rajono muziejaus Babtų filiale vyks dviejų filmų holokausto tema peržiūros, jų aptarimai. Dokumentinis filmas "Dėdė Chackelis" – tai pasakojimas apie kalbininko Chackelio Lemcheno (1904–2001) gyvenimą, jo ištvermės, orumo ir intelekto pergalę prieš genocidą, priespaudą ir asmeninę tragediją. Ch.Lemchenas pergyveno Rusijos revoliuciją, du pasaulinius karus, komunistinį režimą ir sulaukė meto, kada Lietuva vėl tapo nepriklausoma valstybe. Jo tėvai ir vaikai žuvo per holokaustą. Pats Ch.Lemchenas ir jo žmona išgyveno Kauno gete ir koncentracijos stovyklose, o Antrajam pasauliniam karui pasibaigus, grįžo gyventi į Lietuvą.

Filmas "Tai todėl, kad mes žydai" – žydų mergaitės Chanelės, išgelbėtos iš geto, gyvenimo istorija.

Europos žydų kultūros dienai skirta ir visą rugsėjo mėnesį Babtų kraštotyros muziejuje veikianti paroda "Dingęs sinagogų pasaulis". Tai Šiaulių "Aušros" muziejaus parengta kilnojamoji paroda, kurioje pristatomi visoje Lietuvoje veikę žydų maldos namai: eksponuojamos sinagogų, kurių nedaug išliko, senosios fotografijos, piešiniai, kita informacija.

Muziejuje veikia ir Babtų žydams atminti skirta ekspozicija.


Europos žydų kultūros dienų renginiai Kauno rajone

Rugsėjo 12 d.

12:00 val. – Babtų senųjų žydų kapinių tvarkymas.

Garliavoje

Rugsėjo 22 d.

9:30 val. – edukacinė programa "Garliavos štetlas" Garliavos Jonučių gimnazijos ir progimnazijos salėje (Vasario 16-osios g. 8, Garliava).

10.30 val. – eitynės į senąsias Garliavos žydų kapines. Mokytojos Ritos Pauliukaitienės pasakojimas apie Garliavos žydų gyvenimą.

11.25 val. – eitynės į žydų sušaudymo vietą Rinkūnų kaime.

12.00 val. – istorijos mokytojų Ričardo Gudaičio bei Vidmanto Vitkausko pasakojimai apie tragišką žydų likimą Garliavoje ir Europoje. Žuvusių Garliavos žydų vaikų vardų skaitymas, akmenėlių padėjimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Pavažinėjus po Lietuvą gali pagalvoti , kad čia buvo žydų naikinimo poligonas. Vien nuorodos į žydų kapines.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių