Kur įsikurs Kauno miesto muziejus?

Baigiantis nuomos sutarčiai, Kauno miesto muziejus kitąmet turės išsikraustyti, tačiau kur – nežinia. Muziejaus vadovė pageidautų įsikurti Centrinio pašto pastate. Savivaldybės vadovų požiūriu, tai būtų brangu, tačiau kitų vietų pasiūlyti negali.

Baigiantis nuomos sutarčiai, Kauno miesto muziejus kitąmet turės išsikraustyti, tačiau kur – nežinia. Muziejaus vadovė pageidautų įsikurti Centrinio pašto pastate. Savivaldybės vadovų požiūriu, tai būtų brangu, tačiau kitų vietų pasiūlyti negali.

Senamiestyje prie Katedros įsikūręs Kauno miesto muziejus patalpas dabar nuomoja iš Kauno arkivyskupijos. Nuomos sutartis baigiasi kitų metų rudenį ir jos neketinama pratęsti. Muziejaus direktorės teigimu, reikia skubėti dairytis naujų patalpų, ir ji siūlo muziejų perkelti į Centrinio pašto pastatą Laisvės alėjoje. Esą čia puikios erdvės ekspozicijoms ir įvairiems renginiams, tad muziejus galėtų tapti kultūros centru.

„Muziejams nereikia kabinetų, muziejams reikia ekspozicinių erdvių, kur mes galėtume rodyti, keisti, pateikti gyventojams naujus eksponatus, naujas ekspozicijas, nes dabar būtent muziejų politika yra tokia, kad eksponatas negulėtų saugyklose, o jis nuolat išeitų į viešumą, į erdvę, kad žmonės pamatytų, ką mes saugome“, – aiškina Kauno miesto muziejaus direktorė Rita Garbaravičienė.

„Lietuvos pašto“ atstovai patvirtino, kad jei savivaldybė norėtų nuomoti Centrinio pašto pastatą, jie būtų atviri deryboms. Kauno vicemeras sako, kad idėja muziejų įkurti pašte – puiki, tačiau ir labai brangi – esą be valstybės paramos savivaldybė neišsivers. O kitų vietų muziejui miesto vadovai kol kas nėra numatę.

„Nesibaigia problemos dėl pastato kainos, nes reikia galvoti, kaip ateityje išlaikyti ir kaip sutvarkyti eamą būklę, nes, mūsų žiniomis, jis nei šildomas dabar, nei kaip kitaip eksploatuojamas. Viena medalio pusė yra jo įsigyjimas, kita medalio pusė jo išlaikymas“, – sako Kauno vicemeras Simonas Kairys.

Garsaus architekto Felikso Vizbaro projektuotą ir 1930 metais statytą pašto pastatą architektūros istorikė Jolita Kančienė vadina vienu iš svarbiausių Kauno tarpukario statinių. Ji sako, restoranas ar naktinis klubas jame netiktų, o muziejui čia – puiki vieta.

„Galėtų būti skyrius, reprezuojantis tarpukario architekūrą, tuo labiau kad čia Kaunas, pagrindinis jo ženklas – tarpukario architektūra – ir net į UNESCO pretenduoja. Bandysime duoti paraišką, kad Pasaulio paveldo paminklu taptų“, – sako architektūros istorikė J. Kančienė.

Kur perkelti miesto muziejų, svarstoma ne vienerius metus – siūlyta jį kurti Ryšių muziejuje, buvusioje žydų ligoninėje ar prie Kauno pilies jam statyti atskirą pastatą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to Rugile

to Rugile portretas
jusu ziniai Centrinio knygyno centre jau nebera....... privatizuotas

kaunietiss

kaunietiss portretas
kam tas kauno muziejus? Niekas jame nesilanko. Karta ejau senamiestyje pro ta muzieju, tai jis uzrakintas buvo vasara karsta diena. Ten tik dirbtiniai etatai saviems darbuotojams. Nereikia to muziejaus

šalin rankas nuo pašto

šalin rankas nuo pašto portretas
VALIO DURNELIAI, BATŲ ALĖJA PASIBAIGĖ, PRASIDĖS MUZIEJŲ ALĖJA, o kas toliau? Valdininkų? Pusgalvių Alėjos?????
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių