Kuo užsiima būsimieji žurnalistai?

Žurnalistai paprastai tiek daug dirba, kad neturi kada žmoniškai pabendrauti tarpusavyje, pasidžiaugti vienas kito pasiekimais, dalykiškai aptarti profesines problemas.

Žurnalistai paprastai tiek daug dirba, kad neturi kada žmoniškai pabendrauti tarpusavyje, pasidžiaugti vienas kito pasiekimais, dalykiškai aptarti profesines problemas.

Diena be technologijų

Tik ne mes – Raudondvario žurnalistikos studija (RŽS), nuo lapkričio mėnesio prisiglaudusi Raudondvario kultūros centre. Ir nors neformalaus ugdymo būrelių vaikams veikia nemažai, bet mūsiškis toks – vienintelis Kauno rajone.

Kai praėjusį birželį atsisveikinome su raudondvariečių bendruomenės dėka gimusia dienos stovykla – Žurnalistikos studija, buvo liūdna, nes nežinojome, ar dar susitiksime. Šiemet puikiai įrengtoje stovyklavietėje prie Nevėžio tvyrojo visai kitokia nuotaika. Diena be technologijų – taip pavadinome mūsų RŽS sezono pabaigtuves. Z kartos atstovams skausmingas laikinas atsisveikinimas su telefonais, bet išimčių nėra. Vienybė ir draugiškumas – mūsų komandos siekiamybė.

Studiją lanko 8–16 metų vaikai ir paaugliai. Per septynis mėnesius parengti du fotoreportažai, devyni videoreportažai, 22 straipsniukai. Be to, surengėme penkias ekskursijas (iš kurių įspūdingiausios – į Vilniaus knygų mugę ir LR Seimą), dalyvavome 26 renginiuose, mini pamokėlėse, mini konferencijose, diskusijose.

Renka informaciją knygai

Kelios mergaitės padeda rinkti informaciją knygai apie garsius raudondvariečius. Visą informaciją stengiamės skelbti www.raudondvaris.lt. RŽS įtraukta į tris Raudondvario kultūros centro ir Raudondvariečių bendruomenės projektus.

Žinoma, ne skaičiai, valandos ar programos svarbiausia. Mūsų studijoje svarbiausia yra ir bus vaikas. Besiformuojantis. Ieškantis. Klystantis. Kūrybiškas. Spalvingas. Emocionalus.

Žinoma, vaikai kartais labai triukšmingi, aktyvūs, sunkiai tramdomi. Jie visi puikiai išmano technologijas, bet sklandžiai kalbėti ar rašyti retas sugeba. Daugelis nori būti televizijos ar interneto žvaigždutėmis, bet kam reikia mokytis disciplinos, naujų įgūdžių, aiškiai dėstyti mintis, planuoti laiką, nelabai suvokia. Galbūt todėl ne visi 27 nariai, pradėję lankyti Raudondvario žurnalistikos studiją, pasiekė pergalingą finišą.

Stengiuosi neprikrauti į vaikų galveles faktų ir žinių, bet išmokyti savarankiškumo, bendravimo įgūdžių, pastabumo, atsakomybės  prieš komandą, pasitikėjimo, sugebėjimo analizuoti klaidas ir džiaugtis pasiekimais ir daugelio kitų dalykų. Mes patys sukūrėme narių etikos, elgesio, skatinimo ir drausmės sistemas. Ir tai veikia be jokio botago!

Pasiskirstę darbais

"Žurnalistas – žmogus, kuris dirba: rašo straipsnius, filmuoja videoreportažus, montuoja, fotografuoja vaizdus. Dažniausiai žurnalistas dirba kiaurą parą. Žurnalistai gali būti visi: ir maži, ir dideli. Žurnalistas turi mokėti lietuvių kalbą ir skaičiuoti", – rašo dešimtmetė Emilija. O kiti studijos nariai vardija kitus žurnalistų bruožus: protingas, išsilavinęs, daug žinantis, aktyvus, tylus, piktas, nekantrus.

Ką sužinojo apie žurnalistiką, rašė mažieji nariai, beje, kartais gražiai talkininkaujantys per renginius. O vyresnieji paprastai būna pasiskirstę darbais: Gintarė, Patricija filmuoja, Ernestas, Emilija ima interviu, Gustė rašo, Jolita, Enrika ar Skaistė fotografuoja, Gabrielė montuoja. Beje, visuomet yra daug norinčiųjų fotografuoti, nors tai nėra taip paprasta, kaip atrodo. "Reportažinės nuotraukos – visai kas kita nei meninės. O štai čia – žodžių kratinys su klaidomis, o ne sklandi informacija. Ir vėl užmiršai patikslinti pašnekovo pavardę", – baruosi. "Vadove, mes dar tik mokomės", – švelnina situaciją jie. Žino – nepykstu, bet už juos darbų nedarysiu.

Retas renginys ar reiškinys Raudondvaryje praeina be RŽS dėmesio. Stengiamės suspėti ar net užbėgti įvykiams už akių. Kaip tikri žurnalistai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ajai

ajai portretas
Kas taip parstai tuos zurnalistus nufotografavo? Jei dar juos sitaip ismokys ir fotografuoti, tai tikrai ne kas...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių