Kuo investuotojus į Kauną vilios politikai?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Likus mažiau nei savaitei iki tarptautinės nekilnojamojo turto ir investicijų parodos Kanuose, Prancūzijoje, Kauno valdžia, tarsi studentai paskutinę naktį, dėlioja projektus, kuriais vilios investuotojus.

Likus mažiau nei savaitei iki tarptautinės nekilnojamojo turto ir investicijų parodos Kanuose, Prancūzijoje, Kauno valdžia, tarsi studentai paskutinę naktį, dėlioja projektus, kuriais vilios investuotojus.

Veš penkis projektus

Kitą antradienį Kauno politikų ir valdininkų delegacija sukiosis Kanuose. Tik vakar skubiai sušaukta Strateginio planavimo komisija palaimino, ką šioje parodoje miestas parodys.
Jau nuspręsta, kas turėtų važiuoti į Kanus vilioti turtingų investuotojų. Paaiškėjus, kad meras Andrius Kupčinskas negali vykti į Prancūziją, o po svarstymų nuspręsta nesiųsti ten ir vicemerų. Kaunui atstovaus penki politikai ir tiek pat savivaldybės administracijos atstovų.

"Kanų parodoje nuspręsta pristatyti miesto projektus, kurių vertė didesnė nei 20 mln. litų. Tam yra rengiami kompiuteriniai vaizdai", – sakė Kanų parodai besiruošiančiai darbo grupei vadovaujantis tarybos narys Marijus Panceris.

Šiemet parodoje Kaunas ketina pristatyti planuojamus statyti Kauno kongresų, konferencijų ir koncertų rūmus bei infrastruktūros plėtros idėjas Fredoje iškėlus Karinių oro pajėgų postą. Investuotojus ketinama vilioti Laisvės al. rekonstrukcijos ir Laisvosios ekonominės zonos projektais, taip pat automobilių stovėjimo aikštelių statybos ir operavimo pasiūlymais Vienybės a. ir šalia Prisikėlimo bažnyčios.

Oficialiai skelbiama, kad kelionės į Kanus tikslas – rasti potencialių partnerių projektams įgyvendinti, susipažinti su naujausiomis pasaulinėmis miestų plėtros, architektūros tendencijomis. Kaunas prisistatys viename stende su Vilniumi.

Pasak M.Pancerio, kongresų rūmai gerai atrodo architektūriškai, be to, yra patrauklūs, nes gali generuoti pajamas. Kol neparengtas rūmų techninis projektas, pasiūlymų dėl techninių sprendimų tikimasi ir iš potencialių investuotojų.

Politikas neslėpė, kad daug vilčių dedama į 35 ha teritorijos Fredoje projektą, kurį ketinama įgyvendinti iškėlus Karinių oro pajėgų sraigtasparnių bazę.

"Tai didžiausia per nepriklausomybės laikotarpį – apie 200 mln. eurų – planuojama investicija Kaune. Ten numatyta gyvenamosios paskirties statyba, sporto ir laisvalaikio zonos, komerciniai ir visuomeninės paskirties objektai. Ne bet kas tokią investiciją gali įgyvendinti, todėl ir norime Kanuose parodyti Kaune atsiveriančias galimybes", – pasakojo M.Panceris. Jis pripažino, kad apie šios teritorijos panaudojimą ir plėtrą dar būtina diskutuoti su architektais ir urbanistais.

Investicijos neplūsta

Vasario pradžioje Kauno miesto taryba nusprendė, kad savivaldybė dalyvaus tarptautinėje nekilnojamojo turto ir investicijų parodoje MIPIM-2014 Kanuose. Miesto biudžete šiai išvykai atriekta 180 tūkst. litų.

Paskutinėmis dienomis imta ieškoti verslininkų, kurie norėtų prisistatyti Kanų parodoje. Tarp minimų projektų – "Respublikos" viešbutis, "Lituanicos", "Merkurijaus", "Pergalės" koncerno teritorijos, kairiojo Nemuno kranto upių prieplaukos sutvarkymo projektas.

"Respublikos" viešbutis ir "Pergalės" koncerno teritorija kartą jau buvo pristatyti šioje parodoje. Kiti trys bus rodomi pirmą kartą", – džiaugėsi M.Panceris.
Ar galime tikėtis, kad po dalyvavimo MIPIM parodoje, į Kauną ims plūsti investuotojai? Savivaldybės Investicijų ir strateginio planavimo skyriaus specialistų teigimu, sunku apčiuopti dalyvavimo Kanų parodose naudą. Bene didžiausiu pasiekimu laikoma, kad būtent Kanų parodoje buvo užmegzti kontaktai su Airijos pigių skrydžių kompanija "Ryanair", vėliau nusprendusia atidaryti savo bazę Kauno oro uoste.

Priminė kuriozines išvykas

Gana skubotas savivaldybės ruošimasis į Kanus kelia abejonių ne vienam opozicijai priklausančiam miesto tarybos nariui. Baiminamasi, kad pasaulinėje parodoje Kaunas nebus deramai pristatytas.

"Manau, kad nėra tinkamai paruoštų projektų. Nematau reikalo švaistyti pinigų, jeigu važiuojama tik kaip į ekskursiją. Fantazuojame apie kongresų rūmus, kai miesto gatvės duobėtos, senamiestyje prie Maironio literatūros muziejaus riogso nuodėgulių krūva. Į tokį miestą mes kviesime rimtus investuotojus?" – stebėjosi miesto tarybos frakcijos "Dirbam Kaunui" seniūnas Gintautas Labanauskas.

Politikas ironiškai priminė ankstesnes aukštas pareigas savivaldybėje užimančių asmenų komandiruotes, kurios Kaunui garbės tikrai nepadarė. "Kai kas važiavo į Vilnių pažiūrėti, kaip gatvės valomos ar pasiklydo ministerijų koridoriuose. Kai kas važiavo pagerti į Charkovą. Kažin ko dabar važiuoja į Kanus?" – ironizavo G.Labanauskas.

Idėja be konkurso?

"Pažiūrėjus į delegacijos sudėtį atrodo, kad A.Kupčinskas kelionėmis atsidėkoja lojaliems koalicijos bičiuliams ir partneriams. Partijos "Tvarka ir teisingumas" narės Aušra Ručienė ir Loreta Kekienė važiavo į komandiruotę Kinijoje. Ar kas nors žino, kokia iš to nauda Kaunui? Dabar A.Ručienė važiuos į Kanus. Ji visada lojali valdantiesiems. Į Prancūziją siunčiamas ir socialdemokratas Židrūnas Garšva – naujasis koalicijos gelbėtojas", – pastebėjo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Rimantas Mikaitis.

Jo nuomone, norint prisistatyti tokio lygio parodoje, reikėjo pradėti ruoštis dar pernai rudenį, o ne paskutinę savaitę. "Nebuvo nei viešų aptarimų, negirdėjome specialistų vertinimų, ką verta ten vežti, o ko ne. Liko savaitė iki parodos, o Strateginio planavimo komisija, kurios narys esu, dar nežino, kaip paruošti pristatymai, kokia jų kokybė", – piktinosi R.Mikaitis.
Politikui sukėlė abejonių savivaldybės užmojai Kanuose rodyti, kas bus iškėlus Karinių oro pajėgų sraigtasparnių bazę. "Kol kas niekas nežino, kas bus Fredoje. Atrodo, kad į parodą vežama be jokio konkurso kažkieno sugalvota viena idėja", – stebėjosi R.Mikaitis.

"Nesėjęs nepjausi – tokia patarlė šauna į galvą pamačius, kaip savivaldybė ruošiasi Kanų parodai. Bandoma per kelias savaites parengti užsienio investuotojams patrauklius pasiūlymus. Esu Kauno strateginio planavimo komisijos narys, tačiau tik likus savaitei iki parodos meras pristatė, kaip atrodys į Kanus skraidinamas sraigtasparnių posto teritorijos projektas. Pribraižyti namelių galima, bet ar nevertėtų šios teritorijos plėtros perspektyvų aptarti viešai?" – negailėjo kritikos "Vieningo Kauno" frakcijos seniūnas Povilas Mačiulis. Jo nuomone, tokius projektus pirmiausia reikia aptarti Kaune, o ne Kanuose.

"Esu įsitikinęs, kad architektai ir urbanistai pateiktų įdomių minčių, kurios nešauna miesto vadovams uždarame savivaldybės pastate", – šyptelėjo P.Mačiulis.


Komentaras
Gintaras Prikockis, Lietuvos architektų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas

Į Kanus vežamų projektų sąrašo aš nemačiau, bet dauguma projektų yra žinomi. Kongresų ir koncertų rūmų projektas išrinktas geriausiu konkurso metu. Kokios jis dabar stadijos, aš nežinau. KOP teritorijos Fredoje projektai dar nesvarstyti viešai, ir architektų bendruomenei nebuvo parodyti. Vienybės a. automobilių stovėjimo aikštelė – jau seniai architekto Eugenijaus Miliūno paruoštas projektas ir laukia investicijų, o Prisikėlimo bažnyčios automobilių stovėjimo aikštelės projektas taip pat buvo išrinktas konkurso būdu. Tikiuosi, kad būtent šis ir bus pristatomas Kanuose. Architekto Šarūno Kiaunės biuras jau seniai minko Laisvės al. rekonstrukcijos projektą ir visi kauniečiai jau seniai laukia tų permainų. Ar sulauksime investicijų iš užsienio? Čia jau prasideda politikavimas. Jeigu turime kažkokią teritoriją, kur gali atsirasti darbo vietos, galime tikėtis.

Jeigu kalbame apie miesto reprezentacinių aikščių tvarkymą, reikia tikėtis Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramos ir savivaldybės bei valstybės tinkamo požiūrio į antrąjį pagal dydį Lietuvos miestą. Privačių investuotojų tokiems objektams rasti sunkiau. Jeigu kalbėsime apie tokių projektų teikimą Europos Sąjungai, gal žingsnis ir geras. Manau, kad investicijų ieškojimas yra tas sunkus darbas, kuris sunkiai matomas, bet gerai, kad jis vyksta. Ar investicijos ateis į Kauną kaip Kanų parodos rezultatas ar kokiais kitais būdais – tai tik į gera miestui. Rodyti miesto gyvybingumą ir ambicijas svarbu įvairiais lygiais – tiek užsienyje, tiek Lietuvoje. Tie, kurie savivaldybėje atsakingi už plėtrą, turi jausti pulsą, kur ir kada pasirodyti ar ką pamatyti.


Delegacijoje – dešimt narių

Židrūnas Garšva, Socialdemokratų frakcijos seniūnas, Miesto ūkio komiteto pirmininkas
Anželika Banevičienė, Darbo partijos frakcijos narė, Biudžeto ir finansų komiteto narė
Aušra Ručienė, partijos "Tvarka ir teisingumas" frakcijos seniūnė, Miesto plėtros, investicijų ir turizmo komiteto pirmininkė
Marijus Panceris, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys, Biudžeto ir finansų komiteto narys
Gintarė Skaistė, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnė, Miesto plėtros, investicijų ir turizmo komiteto pirmininko pavaduotoja
Vygintas Grinis, Investicijų ir strateginio planavimo vedėjas
Sonata Senkienė, Investicijų ir strateginio planavimo vedėjo pavaduotoja
Kristina Krikštanaitė, Urbanistikos ir architektūros skyriaus vyriausioji specialistė
Lina Duobaitė, Tarptautinių ryšių ir protokolo skyriaus vedėjo pavaduotoja
Tomas Grigalevičius, mero patarėjas viešiesiems ryšiams su visuomene


Į Kanus – nuo 2004-ųjų

2004 m. kovo 9–12 d. Vilnius ir Kaunas pirmą kartą kartu dalyvavo tarptautinėje nekilnojamojo turto parodoje MIPIM'04 Kanuose, Prancūzijoje. Miestai pristatė bendrą strateginį plėtros projektą – dvimiestį bei naujausius Vilniaus ir Kauno investicinius projektus. Vilnius Kanų parodoje pristatė 26 investicinius projektus, Kaunas – 25.

Vėlesnėse parodose Kaunas dalyvavo viename stende kartu su kitais Lietuvos miestais: Vilniumi, Klaipėda, Panevėžiu, Elektrėnais ir Šiauliais.

2008 m. Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos miestai parodoje dalyvavo su šūkiu "Lithuania – investment axis" ("Lietuva – investicijų ašis").

2009 m. Kauno meras A.Kupčinskas norėjo pristatyti Kanuose kongresų, konferencijų ir koncertų rūmų statybos projektą, tačiau dėl ekonominės krizės ir besitraukiančios nekilnojamojo turto rinkos nuspręsta projektų nevežti. Penkerius metus iš eilės pasaulinėje nekilnojamojo turto parodoje MIPIM savo projektus rodę Kauno politikai 2009-aisiais nusprendė keliauti tik pasižvalgyti. Kelionė atsiėjo kone 80 tūkst. litų. Oficialiai skelbta, kad bus ieškoma potencialių koncesininkų Nemuno saloje pradėtai statyti arenai. Po šio vizito į MIPIM Kauno atstovai nebevyko.


Štai keli projektai, kurie bus pristatyti parodoje:

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

galetu priviliot

galetu priviliot portretas
filmu apie kara kurejus...

ZINOMA

ZINOMA portretas
Viliosim sukiu-Kaunas be korupcijos-mires miestas.

R.Mikaiciui

R.Mikaiciui portretas
Idomu, ar didysis teisuolis Mikaitis bnera buves Kanuose? O kitose komandiruotese? Ka konkreciai is ju parveze Kaunui?
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių