Kunigas R. Baltrušaitis: Velykos – laikas peržiūrėti savo tikėjimą

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

"Velykos – laikas peržiūrėti savo tikėjimą, suvokti, kad Jėzus – tai ne ant sienos pakabintas paveikslas", – sako Tabariškių Kristaus Karaliaus parapijos klebonas, Aleksandro Stulginskio universiteto (ASU) kapelionas kunigas Rimantas Baltrušaitis.

Akademijos ir Ringaudų seniūnijose įsikūrusios parapijos klebonas pastebi, kad šiais laikais būti krikščioniu nebemadinga. Tačiau, pasak kunigo, tai galbūt kaip tik suteikia galimybę tapti tikresniais krikščionimis. Ir didžiausią grėsmę krikščionybei kunigas mato ne kituose tikėjimuose, o žmogaus vidiniame gyvenime. "Žmogus nenori kovoti savo vidinių kovų – pasirenka lengviausią kelią, neieško tiesos, iškelia pats save kaip visa ko centrą. Galvoja: svarbiausia, kad aš būčiau laimingas, nesvarbu, kokiomis priemonėmis", – pastebi R.Baltrušaitis.

– Prasidėjo Didžioji savaitė. Ką jos metu turėtų nuveikti tikintieji, kad Velykų rytas būtų džiugesnis?

– Labai svarbus dvasinis pasiruošimas Velykų šventei. Tikrai galima suspėti švęsti Atgailos ir Sutaikinimo sakramentą – atlikti išpažintį.

Velykos – visų krikščioniškųjų švenčių pagrindas ir šerdis. Tai pirma šventė, kurią pradėjo švęsti Bažnyčia. Tokios šventės kartą per metus neužteko – kiekvieną sekmadienį švenčiame prisikėlimą.

Velykos – laikas peržiūrėti savo tikėjimą, suvokti, kad Jėzus – tai ne ant sienos pakabintas paveikslas ar kryžius. Didžioji savaitė – esminė savaitė Bažnyčios liturgijoje, kuri ne tik primena, bet ir sudabartina atpirkimo, išgelbėjimo įvykius. Tuo metu bažnyčioje pilna vienąkart per metus vykstančių apeigų. Gilių, prasmingų apeigų, kurios žinią apie kentėjusį, mirusį ir prisikėlusį Dievo sūnų bando perduoti žmogui. Ir ne tik priminti tai kaip buvusį įvykį, bet kviečia tai švęsti kaip dabarties susitikimo su Dievu tikrovę.

Tos apeigos susijusios su Velykų tridieniu, kuris prasideda Didžiojo ketvirtadienio vakarą, kai švenčiame Paskutinės vakarienės šv. Mišias. Jose švenčiame Mišių, kunigystės įsteigimą, ypač dėkojame už duonos ženklą, per kurį Dievas pasiliko tarp mūsų ir kviečia mus į savo artumą.

Didysis penktadienis – diena, kai nebūna Mišių, bet būna kartą per metus aukojamos Kristaus kančios, Kryžiaus pagerbimo pamaldos. Jų centre – kryžius, nes Didysis penktadienis – Kristaus kančios ir mirties diena. Ir paskui – Velyknaktis. Didžiojo šeštadienio vakarą prasideda Velyknakčio pamaldos, įvedančios mus į Velykų šventę. Jose prisimenami Senajame Testamente aprašomi įvykiai. Džiaugsmingai suskambus varpams, vargonams, jau šeštadienį, vėlai vakare, pradedame švęsti Velykas.

– Didysis penktadienis – katalikams privalomo pasninko, susilaikymo diena. Kaip šiais pertekliaus laikais jauniems žmonėms paaiškinate, ką reiškia pasninkas, susilaikymas ir kodėl jų laikytis verta?

– Pasninkas nėra visiškai svetimas dalykas šiuolaikinei visuomenei, tik jis pažįstamas visai kitokia prasme. Juk laikytis dietų, susilaikyti nuo maisto dabar net madinga. Bet Bažnyčioje pasninko prasmė yra visai kita. Pasninkas yra tarsi ženklas, kad aš noriu išmokti rinktis tai, kas svarbiausia, noriu savo širdyje palikti vietos Dievui, neužgriozdinti savo gyvenimo įvairiausiais dalykais, tarp jų – ir maistu ir noru kuo daugiau turėti. Tai ženklas, kad aš nenoriu sustoti vien tik prie darbo, bėgimo, skubėjimo. Noriu prisiminti, kad siela, dvasia alksta tiesos, meilės ir kad Dievas – to šaltinis.

Per pasninką nėra svarbu brangią mėsą pakeisti dar brangesne žuvimi. Svarbu valgyti mažiau, o tai, ką sutaupėme, panaudoti geram – pasidalyti su stokojančiaisiais.

Kai kurie žmonės sako: per pasninką susilaikysiu nuo tam tikrų blogų dalykų – nesikeiksiu, nesipyksiu, nerūkysiu. Tačiau nuo to reikia susilaikyti visada, ne tik per gavėnią.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algis

Algis portretas
Pagal antraste reikia perziureti tikejima .iseitu ,kad is kataliku gal i islamiskaji

Aš tai

Aš tai portretas
tikiu saulėgrįža, pavasariu, gamtos atgimimu, kas vyko ir tukstantmečius iki Jėzaus ir man smagu:))

komentatoriams

komentatoriams portretas
kodel este tokie pikti...? Sis kunigas regis nieko blogo nepadare,bet rasote po jo pokalbiu apie kazkokias taremas ar esamas blogybes...keistas zmoniu supratimas ir tiek.
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių