Profesorius A. Krupavičius: mūsų valstybė stovi ne ant kojų, o ant galvos

  • Teksto dydis:

„Ekonomika auga, o skurdas didėja. Kasdien iš mūsų šalies į vieną pusę išvyksta maždaug 140 jaunų žmonių, todėl 2025 m. pagyvenę žmonės sudarys beveik 31 proc. visų gyventojų. Tai daugiau nei katastrofa!”, – tvirtino Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Algis Krupavičius.

Antradienį Kauno rajono savivaldybės darbuotojams jis pristatė pagrindines 17-osios Vyriausybės programos gaisres. Žinomo politologo paskaita sutapo su Vyriausybės plano metmenų paviešinimu ir sukėlė nemažai diskusijų.

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas pabrėžė, kad Vyriausybės programa yra dokumentas, kuriuo turėtų vadovautis visos valdžios institucijos, taip pat ir savivaldybės.

A.Krupavičius apžvelgė ankstesnių nepriklausomos Lietuvos vyriausybių veiklą ir pastebėjo, kad dabartinė Vyriausybė susiduria su itin sudėtingais iššūkiais.

Kai kurie jų, pasak profesoriaus, jau laukia už artimiausio posūkio. Pavyzdžiui, robotizacija. “Pramonei jau dabar reikia vis mažiau darbuotojų, todėl jaunimui patarčiau rinktis kūrybos reikalaujančias profesijas, išmaniąsias technologijas”, – kalbėjo A. Krupavičius.

Lektorius atkreipė dėmesį ir į tai, kad Lietuvai vystytis trukdo didelė centralizacija ir socialinės atskirties didėjimas regionuose. Kartu jis pasidžiaugė, kad Kauno rajonas yra reta išimtis, nes čia labiau reikia ne senelių namų, o vaikų darželių.

A.Krupavičius tvirtino, kad ideologinėje plotmėje didelių ginčų tarp koalicijos partnerių Valstiečių ir žaliųjų sąjungos bei socialdemokratų neturėtų būti, nes abi partijos yra centro kairėje. Politologas pastebėjo, kad egzistuoja tam tikri skirtumai, pavyzdžiui, požiūryje į moralę, kur valstiečiai laikosi konservatyvesnių pažiūrų, o socialdemokratai yra liberalesni.

Vis dėlto didžiausias iššūkis, anot profesoriaus, yra susiformavusi situacija, kai šalies ekonomika auga, BVP didėja, o žmonės emigruoja dėl vis blogėjančių socialinių rodiklių. “Vieni mažiausių atlyginimų ES, vienos mažiausių pensijų, kosminės vaistų kainos, didžiausia emigracija, trumpa gyvenimo trukmė”, –vardijo Lietuvos skaudulius A. Krupavičius. – Mūsų valstybė stovi ne ant kojų, o ant galvos.”

Dėl susidariusios situacijos jis priekaištavo ne tik politikams, bet ir verslininkams, kuriems vis dar stinga civilizuoto požiūrio į samdomus darbuotojus.

Politologas teigiamai įvertino naujosios Vyriausybės programoje įtvirtintą valstybės raidos viziją, paremtą darnaus žmogaus, darnios visuomenės, darnaus švietimo ir kultūros, darnios ekonomikos bei darnaus valdymo principais. Kartu jis tvirtino, kad įgyvendinti šiuos principus reikia kompleksinių priemonių. “Būtina peržiūrėti visa sistemą”, – kalbėjo A. Krupavičius.

Pasako politologo, Vyriausybė kalba apie darną šeimoje, kai visuomenėje jau įsigalėjo smurtas, savižudybės, o patyčios iš buitinio lygmens persikėlė į žiniasklaidą. “Reikės labai daug pastangų ir konkrečių priemonių, kaip visa tai sumažinti ir sukurti šeimoms palankią aplinką”, – pabrėžė A. Krupavičius.

Profesorius pastebėjo, kad trečdalis savivaldybių atliekamų funkcijų daro įtaką žmonių sveikatai, todėl reikėtų decentralizuoti valdymą, savivaldai suteikiant daugiau autonomijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

programa

programa portretas
"Politologas A. Krupavičius teigiamai įvertino naujosios Vyriausybės programoje įtvirtintą valstybės raidos viziją, paremtą darnaus žmogaus, darnios visuomenės, darnaus švietimo ir kultūros, darnios ekonomikos bei darnaus valdymo principais". Kas iš tos programos, jinai tik popieriuje, bet visiškai nesugebama tos programos nei įgyvendinti praktikoje, nei nežinoma kaip ją įgyvendinti. Tai tik tušti žodžiai.

kaunietis

kaunietis portretas
Tai po velniu imkim pavyzdi is Estijos, juk estai kazkaip sugeba valdyti savo valstybe

be abejo

be abejo portretas
Saujelė susitvarkė taip, kaip jiems patogu. Gyvenk ir žvenk, kai pinigų kranelis atsuktas, mokesčius moka varginigiausias sluoksnis. Taip ir dygsta pilys valdišką darbą dirbančių operos ir baleto teatro direktorių, valstybinių įstaigų vadovų, kurie sugeba nupirkti šimtus kartų brangiau įvairaus šlamšto, o įvairios oligarchinės struktūros tyliai dirba savo labui toliau.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių