Krikščioniškųjų gimdymo namų plėtros ministrė nekritikavo

Ministrė R.Šalaševičiūtė atkreipė dėmesį, kad jau daugiau nei septyniolika metų nesibaigia remonto darbai Respublikinės Kauno ligoninės Krikščioniškuosiuose gimdymo namuose.

"Respublikinė Kauno ligoninė yra pirmoji, kurią aplankiau šiame mieste, tapusi ministre. Noriu pamatyti ne tik vienos didžiausių laikinosios sostinės ligoninių skaudulius, bet ir susipažinti su gerąja patirtimi," – prisistatė Rimantė Šalaševičiūtė.

Sutrumpėjo ligonių eilės

Ministrė R.Šalaševičiūtė vizito metu domėjosi, kaip Respublikinėje Kauno ligoninėje sekasi trumpinti pacientų laukimo eiles pas gydytojus konsultantus.

Tai, pasak ministrės, viena opiausių sveikatos apsaugą kamuojančių problemų, kai pacientas pas gydytoją konsultantą negali patekti greitai ir sulaukti jam taip reikalingos pagalbos. Ministrė pripažino, kad ir pati yra turėjusi karčios gydymosi patirties.

Po pokalbio su Respublikinės Kauno ligoninės generaliniu direktoriumi docentu Linu Vitkumi ministrė pasidalijo savo įspūdžiais.

"Manau, kad ne viena sveikatos priežiūros įstaiga gali perimti Respublikinės Kauno ligoninės patirtį, kai įdarbinus daugiau gydytojų specialistų, pailginus Konsultacijų poliklinikos darbo laiką ir priėmus kitus vadybinius sprendimus pavyko sutrumpinti eiles", – pastebėjo R.Šalaševičiūtė.

Respublikinėje Kauno ligoninėje veikiančioje Konsultacijų poliklinikoje pas daugelį gydytojų konsultantų galima patekti per artimiausias kelias dienas. Tik esant išskirtiniams atvejams luktelėti gali tekti kiek ilgiau.

Senatvė ir psichika

Senėjančiai visuomenei vis dažniau reikalinga psichiatrinė pagalba.

Apsilankiusi ligoninės Psichiatrijos klinikos Marių sektoriuje, ministrė pritarė ligoninės administracijos pasiūlymams šiame sektoriuje kurti vyresnio amžiaus žmonių, turinčių psichikos sutrikimų, gydymo ir slaugos skyrių, plėtoti psichosocialinės reabilitacijos paslaugas bei prevencines programas.

Psichikos sveikatos ligomis sergantys žmonės po aktyvaus gydymo ir dėl savo ligos ypatybių neretai praranda tam tikrus socialinius įgūdžius. Psichosocialinė reabilitacija padeda juos atkurti, sugrįžti į visavertį gyvenimą.

Diskutuojant apie slaugos paslaugų plėtrą psichikos sutrikimų turintiems vyresnio amžiaus žmonėms Kauno regione, ministrė R.Šalaševičiūtė domėjosi jų įgyvendinimo galimybėmis. Ministrės nuomone, tokios paslaugos yra reikalingos, todėl būtina atlikti ekonominius skaičiavimus, papildyti įstatyminę bazę.

Pasak sveikatos apsaugos ministrės, taip pat reikia užtikrinti prevencinių programų įgyvendinimą, ypač nukreiptų į savižudybių skaičių mažinimą bei "baltąsias" priklausomybes, pavyzdžiui, azartiniams lošimams ir panašiai.

Pastatai ir jų poreikis

Ministrė R.Šalaševičiūtė atkreipė dėmesį, kad jau daugiau nei septyniolika metų nesibaigia remonto darbai Respublikinės Kauno ligoninės Krikščioniškuosiuose gimdymo namuose.

"Mus riboja ekonominiai ištekliai, todėl iš karto skirti 8 mln. litų, kurių trūksta šiems darbams baigti, gana sudėtinga. Be abejonės, bus ieškoma kitų išeičių, pavyzdžiui, pritraukti privačių lėšų, nes nesutvarkytos patalpos nėra efektyviai išnaudojamos", – pastebėjo ministrė.

Ji palaikė idėją iškelti Respublikinės Kauno ligoninės Vaikų tuberkuliozės skyrių iš Kulautuvos, kadangi daugiau kaip  5,5 tūkst. kv. m ploto pastate vidutiniškai per mėnesį gydoma tik 50–60 vaikų, sergančių tuberkulioze.

"Šį ligoninei priklausantį pastatą reikia prižiūrėti, žiemą – šildyti, todėl verta pagalvoti apie kitų medicininių paslaugų teikimą ir plėtojimą šiose erdvėse", – siūlė R.Šalaševičiūtė.
Ji pritarė ligoninės generalinio direktoriaus L.Vitkaus minčiai į Kulautuvą perkelti Vertebroneurologijos skyrių, kuriame būtų gydomi nugaros skausmų kamuojami pacientai. Be to, čia planuojama teikti reabilitacijos paslaugas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zodziu

zodziu portretas
nezinau kur cia krikscioybes yra, zmona prie 4 men gimde, tai mane labiausiai sokiravo kai anestozologe su sesele del pinigu susipese tiesiog operacineje.

pacientė

pacientė portretas
Juos reikia išvis uždaryti, tik vardas krikščioniški juos laiko, o nei priežiūros nei kultūros ten nerasta. pinigėlius į kišenę ima irgi kaip visur.

yrka

yrka portretas
kilinikos kaimieciams, ten pastoviai infekcijos.geriausi gimdymo namai-mazylio.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių