Kraujo donorų palapinė keičia požiūrį

Muzikinio teatro skvere vėl pasirodė Nacionalinio kraujo centro (NKC) palapinė – kviečiama neatlygintinai paaukoti kraujo.

Pasaulinės sveikatos organizacijos reikalavimu, iki 2020-ųjų  apmokamų kraujo donorų turi nebelikti.

NKC vadybininkė Ilona Vyšniauskienė pasakojo, kad Kaune situacija nėra tokia prasta "Per pastaruosius metus 65–72 proc. aukojusių kraują žmonių buvo neatlygintini donorai", – pastebėjo specialistė.

Norint pasiekti šimtaprocentinę ribą, teks dar nemažai padirbėti.

"Su apmokamais kraujo donorais viskas yra daug paprasčiau, nes turime ką jiems pasiūlyti. O neatlygintinas kraujo donoras pasirodo, kai turi laiko ar nuotaikos. Iš savo patirties galiu pasakyti, kad žmonės po truputį tampa sąmoningesni. Turbūt prie to prisideda ir mūsų savanorių palapinės, nes nuolat stengiamės pasirodyti viešumoje, – sakė I.Vyšniauskienė. – Panevėžys ir Klaipėda jau yra pasiekę beveik šimtaprocentinę neatlygintiną donorystę. Tačiau kituose miestuose padėtis yra daug sunkesnė, todėl dar negalime visiškai atsisakyti atlygintinos donorystės."

Aktyviausi neatlygintini donorai yra 18–30 metų jaunimas – tai sudaro net 53 proc. Nors ir nelabai aktyviai, kraują neatlygintinai aukoja ir vyresni žmonės. 15 proc. aukojančių yra iš 41–50 metų amžiaus, 10 proc. – 51–65.

Palapinės populiariose miesto erdvėse yra bene vienintelis būdas NKC būti pastebėtiems vasarą.

"Žiemą važiuojame į biurus, universitetus, prekybos centrus. Vasarą žmonės atostogauja, todėl dažniau leidžia laiką lauke, miesto centre", – pasakojo specialistė.

Šiais metais NKC jau septintą kartą rengia turą po Lietuvą, kurio metu aplankys ir mažiausius Lietuvos miestelius. Pasak I.Vyšniauskienės, tokios kelionės nėra lengvos.

"Mažuose miesteliuose žmonės yra įpratę už kraujo donorystę gauti pinigų, todėl tenka įdėti daug darbo ir pasitelkti autoritetingus žmones, kad mažų miestelių gyventojai suprastų neatlygintinos kraujo donorystės reikšmę ir svarbą", – sakė ji.

NKC palapinėje Laisvės alėjoje budėjusi savanorė Lina papasakojo, kad per dieną čia net 50 žmonių paaukoja kraujo. "Norinčiųjų būna ir daugiau", – užsiminė savanorė.

Kaunietė Rūta pirmą kartą paaukojo kraujo: "Kelias dienas prieš tai vis praeidavau pro palapinę, bet dar nebuvau pasiruošusi. Šiandien eidama pro šalį, pagalvojau, kad privalau tai padaryti būtent dabar. Be abejo, aukosiu ir kitą kartą."

Pirmą kartą kraujo donore tapo ir Ieva. Mergina džiaugėsi padariusi gerą darbą: "Seniai norėjau tai padaryti ir pagaliau išdrįsau. Labai malonu daryti gera, todėl, jei viskas bus gerai, kraujo paaukosiu ir dar kartą."


Šiame straipsnyje: kraujo donorystėsveikata

NAUJAUSI KOMENTARAI

Petriukas

Petriukas portretas
Skaityti daugumos ankstesnių komentarų neverta. Jų autoriams linkiu, kad gydytojai, prieš perpildami kraują nelaimės atveju, pateiktų nukentėjusiems sąskaitas ir kol jų neapmokės, tol nebus pilamas nei kraujas, nei suteikiama kita skubi pagalba. Nes Jūs per protingi, kad suprastumėt, kad kad pinigais sveikatos kartais nenupirksi. už tokiu žmones, deja, gėda.

ole

ole portretas
as uz viska moku niekas neduoda dykai tai kodel dabar krauja duoti nemokamai

meilė

meilė portretas
as aukoju nemokamai žmogui,juk kai krauja perpila ligoniui iš jo neima pinigu,,,,
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių