Kova su alkoholiu – tik širma?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Ar garsiai besiskelbią kovojantys su priklausomybėmis žmonės yra idėjiniai ir visados laikosi principų, o gal kalba viena – daro kitą? Viename Kauno barų besilinksminantis užfiksuotas Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos (NTAKK) valdybos narys Donatas Zalepūga verčia rinktis antrą variantą.

Dirba statybose?

"Kauno dienoje" neseniai rašyta, kad naujojo sveikatos apsaugos ministro kauniečio Aurelijos Verygos patarėju gali būti D.Zalepūga – ypač Kaune tokios kalbos sklandė plačiai. Mat į Seimą išrinktas A.Veryga atsisakė NTAKK vadovo regalijų, o D.Zalepūga yra šios koalicijos valdybos narys, kuruojantis azartinių lošimų sritį. A.Veryga Kaune sklandančių kalbų nei paneigė, nei patvirtino.

Paties D.Zalepūgos tąkart rasti nepavyko – mobiliojo ryšio telefonas buvo arba išjungtas, arba juo niekas neatsiliepė. "Jis užsienyje, regis, Arabų Emyratuose dirba statybose", – galimą priežastį, kodėl kelias dienas nepavyksta pakalbinti koalicijos valdybos nario, tąkart aiškino A.Veryga.

Išgeria, kada nori ir kiek nori

Praėjus vos kelioms dienoms po nesėkmingos D.Zalepūgos paieškos ir publikacijos dienraštyje, elektroniniu paštu atskriejo kelios intriguojančios nuotraukos. Jose – besilinksminantis ir netuščias taures – vargu ar su vandeniu – kilnojantis D.Zalepūga. Įstaigos interjeras akivaizdžiai rodė, kad vyras linksminasi vos rugsėjo viduryje atidarytame ir populiariu tarp jaunimo tapusiame Kauno bare "Sandėlis".

"Sandėlio" anotacijoje teigiama, kad jo durys antradieniais – penktadieniais atviros nuo 17 val. iki ryto. Šeštadienį pusryčiai siūlomi nuo 12 val., o paskutinės prekės iškraunamos paryčiais. Taigi naktinio gyvenimo išsiilgusiesiems ne bėda: yra kur linksmai laiką praleisti.

"Koalicijoje žmonės yra idėjiniai. Jeigu norite susieti, kad koalicija formuoja ministrų kabinetą ir personalą, aš tvirtinu, kad tai gandai", – vos pakalbintas, D.Zalepūga ėmė neigti, kad būta realių kalbų apie jo paskyrimą naujojo sveikatos apsaugos ministro patarėju – nesiruošia juo būti ir nebūsiantis.

Paklaustas, ar vienu iš idėjinių koalicijos narių, kovojančių prieš alkoholį ir tabaką yra ir jis pats, D.Zalepūga sakė niekados neslėpęs šios nuostatos ir manantis, kad Lietuvoje žmonės išgeria per daug.

Pabandžius užginčyti, kad tikslios statistikos nėra, o sprendžiant pagal jos pasirodymą, atrodo, kad ją bus sukūręs pats A.Veryga, pašnekovas nebuvo linkęs svarstyti: "Tai gandų varinėjimas. Atsiverskite mokslinius tyrimus, pasiskaitykite. Kita vertus, užginčyti, kad vienu ar dviem litrais mes geriame mažiau... Gerai, mes mažiau trimis litrais geriame, negu teigiama statistikoje. Tačiau ką mums tai duoda? Vaikai mažiau kenčia? Jei nenorime matyti problemos, mes jos nematysime ir neišspręsime. Jei norime paslėpti problemą, sakykime, kad geriame mažiau, nei skelbiama."

Paklausus, ar, kaip NTAKK valdybos narys, į alkoholį nespjauna, esant progai vartoja, D.Zalepūga atviravo: "Taip, aš išgeriu. Sakykime, išgeriu alkoholio, kada noriu ir kiek noriu. Tačiau nemanau, kad mano gėrimas sukeltų problemų."

Tačiau pasiteiravus, ar toks atvejis "kada noriu ir kiek noriu" buvo ir neseniai "Sandėlyje", kokia šventė buvo minima su netuščiu bokalu rankoje, buvo galima suprasti, kad D.Zalepūgai ši tema nėra maloni – jis temą iškart pakeitė: "Nieko nešvenčiau. Buvo draugų susitikimas."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietis

Pilietis portretas
Užsakyti straipsniai žudo

Žurnalistas

Žurnalistas portretas
Žinomas "Respublikos" "žurnalistas", su savo išvedžiojimais, gautais iš konkrečių atsakymų. Gaila, kad šiais laikais žurnalistu gali būti bet kas.

nuomone

nuomone portretas
mano 17 meciui sunui alkoholi nuperka jo 18 metis draugas,apie pasakiau policijai,daviau telefona,jiems neidomu,tai apie kokia mes kova cia kalbam,deklaravimas,o veiksmu absoliutus nulis
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių