Konsulato atidarymas pagardintas švediškais prieskoniais

Trečiadienį netoli miesto autobusų stoties naujuose namuose įsikūrė Švedijos karalystės garbės konsulatas Kaune. Tai jau antroji užsienio ambasados atstovybė Kaune. Pirmieji Kaune įsikūrė Norvegijos karalystės atstovai.

„Labai malonu būti čia ir oficialiai atidaryti šį garbės konsulatą. Vos prieš tris mėnesius atvykau į Lietuvą, tačiau jau spėjau pamatyti svarbiausią įvykį Lietuvos gyvenime – Europos krepšinio čempionato rungtynes – ir buvau sužavėta Kauno arena, kuri lyderiauja visame regione“, – sakė Švedijos karalystės ambasadorė Lietuvoje Cecilia Ruthström Ruin.

Ji pabrėžė, kad Kaunas – labai svarbus miestas Švedijai, todėl čia ir buvo nuspręsta prieš penkerius metus atidaryti garbės konsulatą, kuris dabar turės naujas patalpas Vytauto prospekte.

Pasak ambasadorės, šiemet sukanka 20 metų, kai Kaunas ir Švedijos miestas Växjö užmezgė artimus draugystės ryšius, tačiau svarbiausia, kad miestus sieja stiprūs verslo, mokslo, sveikatos apsaugos sričių saitai. Vienas jų – Dienos centras jaunimui Dainavos poliklinikoje, sukurtas pagal švedišką analogiškų centrų modelį.

Švedijos garbės konsulė Kaune Jurgita Grigienė pasakojo, kad pagrindinės Kauno konsulato funkcijos – aptarnauti Kaune gyvenančius Švedijos piliečius: keisti jų pasus, vairuotojo pažymėjimus. Taip pat į konsulės pareigas įeina įdomus, iš pirmo žvilgsnio keistai atrodantis darbas – ji turi patvirtinti, kad Kaune gyvenantis Švedijos pilietis yra gyvas.

Konsulatas taip pat teikia informaciją lietuviams apie emigraciją, Švedijoje galiojančius įstatymus. Lietuviško kapitalo įmonės dažnai teiraujasi apie mokesčių sistemą Švedijoje.

Po Švedijos ir Lietuvos himnų buvo atidengtas oficialus Švedijos ambasados ženklas, vėliau visi susirinkusieji – Kauno miesto ir rajono savivaldybių atstovai, Norvegijos konsulas, verslininkai – buvo pakviesti į šalia esantį restoraną paragauti nacionalinio švediško patiekalo.

Švedijos ambasados virėjos Daivos Leonavičienės ruošiami tradiciniai pietūs:

kreminė, trinta žirnelių sriuba su krevetėmis;

švediškas Balenburgeris – analogiškas lietuviškam veršienos maltinis su bulvių koše;

garnyrui pateikiamas spanguolių džemas ir voveraičių padažas;

desertui – tradicinis švediškas šafraninis pyragas plaktos grietinėlės apvalkale su džiovintais vaisiais.


Šiame straipsnyje: Švedijakonsulatas

NAUJAUSI KOMENTARAI

hm

hm portretas
Na galima nuvo pavadinime parasyt kad Kaune, o tai db, atrodo, kad VLN
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių