Konstitucijos žinių patikrinimas: kaip sekėsi kauniečiams?

Šiandien kauniečiai kartu su visos šalies gyventojais laikė Konstitucijos egzaminą. Geriausių žinovų laukia prizai ir priėmimas Prezidentūroje.

Pasitikrinti šio svarbiausio valstybės dokumento žinias į Kauno miesto savivaldybės Didžiąją salę susirinko įvairaus amžiaus žmonių. Per 45 minutes jiems buvo užduoti 30 klausimų.

Vieni po egzamino buvo kiek nusivylę – atrado daug spragų, kiti teigė, kad atsakymus žinojo beveik į visus klausimus.

„Buvo lengviau nei tikėjausi“, – tikino Vytauto Didžiojo universiteto antrakursis Rokas Hasenaitis. Būsimasis mados dizaino specialistas Konstitucijos egzaminą laikė pirmą kartą. „Tiesiog norėjau išbandyti savo jėgas“, – sakė vaikinas. Jo nuomone, yra būtina bent dalinai išmanyti Konstituciją taip kaip ir mokėti susikalbėti lietuviškai.

Vienais sunkesnių klausimų jis įvardijo apie senąsias šalies Konstitucijas. Tos pačios nuomonės buvo ir kitas vienas ilgiausiai prie egzamino lapų sėdėjęs Kauno miesto tarybos narys Domas Sirgedas.

„Šiemet buvo sunku. Pernai – lengvesni klausimai. Buvau nuėjęs iki paskutiniojo turo“, – kalbėjo D. Sirgedas.

Jis apgailestavo, kad į Konstitucijos egzaminą susirenka mažokai žmonių. „Norėtųsi, kad būtų daugiau dalyvaujančių“, – sakė tarybos narys. Jis pasigedo daugiau sklaidos ir pačių kauniečių iniciatyvos. „Galėjo ir savivaldybės Teisės skyriaus specialistus atsiųsti laikyti šio egzamino“, – šyptelėjo D. Sirgedas.

Egzaminą Kaune kuruojanti Kauno miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Asta Paliokaitė skaičiavo, kad jį laikyti salėje buvo susirinkę 28 žmonės. Užsiregistravę buvo 52 kauniečiai, tad kai kurie arba apsigalvojo arba egzaminą laikė internetu.

Atskirose grupėse rungėsi mokiniai, teisinį išsilavinimą turintys bei teisinio išsilavinimo neturintys asmenys, aklieji ir silpnaregiai, nuteistieji.

Geriausiai pasirodžiusieji bus pakviesti dalyvauti antrajame ture. Konstitucijos egzamino 2017 laimėtojai bus pasveikinti 2017 m. spalio 25 d. per iškilmingą ceremoniją Prezidentūroje.

„Džiaugiuosi, kad vis daugiau žmonių prisideda prie šios iniciatyvos, domisi Konstitucija ir puoselėja joje įtvirtintas vertybes! Šių metų egzaminas ypatingas, nes minime ilgiausiai galiojančios Lietuvos Respublikos Konstitucijos 25-metį. Ši Konstitucija šimtametes konstitucines tradicijas jungia su dabarties reikalavimais“, – sakė Konstitucinio Teismo ir Konstitucijos egzamino vertinimo komisijos pirmininkas profesorius Dainius Žalimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tiop tiopas

Tiop tiopas portretas
Davai davai, mulkinkit ir toliau žmones valdžios padlos.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių