Kongresų rūmams parinko vietą prie Vytauto Didžiojo tilto

Kongresų konferencijų ir koncertų (KKK) rūmams tinkamiausia vieta išrinkta kitame Nemuno upės krante, ties salos smaigaliu. Manoma, kad naujas objektas pažadintų visos pakrantės plėtrą.

Atsitiktinai dūrė ten pat

Kelis mėnesius trukęs KKK rūmų statybos vietos parinkimo urbanistinio supaprastinto atviro projekto konkursas sulaukė 14 architektų komandų susidomėjimo. Vertinimo komisija išaiškino geriausiai įvertintų darbų eilę, tačiau jų autoriai paaiškės spalio 23 dieną, atplėšus vokus ir nustačius, ar autoriai atitinka keliamus reikalavimus.

Pirmoji vieta skirta projektui devizu „Kitas krantas“. Jo autoriai į į popierinį lėktuvėlį primenantį pastatą nutupdė ties H. Ir O.Minkovskių gatve, netoli Vytauto Didžiojo tilto. Šiuo metu teritorija yra neužstatyta, sklypas nesuformuotas. Teigiama, kad panaudoti jį visuomeninėms reikmėms nekiltų didesnių sunkumų. Antroje vietoje likusio darbo „Metropolitan ccK“ kūrėjai taip pat pasirinko šią vietą. Jų įsivaizduojamas pastatas yra tarsi nuo Aleksoto kalno atskilusi uola.

Ši vieta nebuvo viena iš šešių, kurios buvo pasiūlytos konkurso sąlygose. Jose buvo įrašytas sklypas toje pačioje H. Ir O. Minkovskių gatvėje, bet arčiau M.K.Čiurlionio tilto, priešais „Žalgirio“ areną. Architektai galėjo rinktis vietą ir savo nuožiūra, paaiškėjo, kad dvi komandos šovė ten pat.

Pastatai – tik įtikinimui

„Seniai Kaunas stengiasi peržengti Nemuną į Žemąją Fredą, pradėti ją plėtoti ir prijungti prie miesto centro. Kadangi visa teritorija neįsisavinta, diskutavome, kad geriausia objektą statyti jos smaigalyje, o ne viduryje. Jis gali funkcionuoti ir vienas, kol likusi teritorija dar neužstatyta“, – argumentavo vertinimo komisijos pirmininkė, konkursą organizavusios Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų tarybos direktorė Jūratė Merkevičienė.

Pasak jos, šį kartą vertinta vieta, o siūlyti pastatų projektai tebuvo motyvacija pasirinktai vietai. Ateityje turėtų būti rengiamas rūmų pastato projekto konkursas.

Šio konkurso premijoms iš Kauno miesto savivaldybės biudžeto planuojama skirti 50 tūkst. litų: 15 tūkst. litų pirmai, 12 tūkst. litų – antrai, 8 tūkst. litų – trečiai vietoms. Penkių paskatinamųjų premijų laimėtojams – po 3 tūkst. litų. Visi 14 darbų iki mėnesio pabaigos eksponuojami Kauno pilies muziejaus ketvirtame aukšte.

Vieša diskusija vangi

Vertinimo komisijos posėdžio išvakarėse surengtas viešas darbų aptarimas, tiesa, ne Kauno pilyje, bet Architektų namuose, nes pilies bokšte esą per šalta. Renginyje dalyvavo kelios dešimtys žmonių, daugiausia – architektai. Recenzentams pakomentavus konkurso darbus, keli architektai uždavė klausimų, tačiau platesnė diskusija neišsivystė.

Darbus recenzavęs urbanistas Algis Vyšniūnas bei architektas Lukas Rekevičius atkreipė dėmesį, kad konkursas pernelyg plačios apimties. Mat konkursas kvietė architektus išrinkti arba surasti vietą naujam stambiam objektui, spręsti esamas urbanistines problemas, sukurti pastatą – simbolį, pateikti menišką šio kūrinio vaizdą. A.Vyšniūno įsitikinimu, tokio stambaus objekto atsiradimas turėtų vykti etapais.

Apskritai, recenzento nuomone, vietą tokiam objektui turėtų nustatyti savivaldybė, išgvildenusi žemės nuosavybės ir kitus miestui aktualius klausimus, o šiuo atveju daug darbų autorių vietos parinkimą suprato kaip sklypo parinkimą.

 

A.Vyšniūnas kritikavo, kad Kaunas neturi vizijų, kurios nustatytų, kaip turi vystytis tam tikros miesto vietos, tuomet ir naują objektą komponuoti būtų protingiau, žinant, kas prie jo šliesis toliau vystysis.

Rūmai nušluotų „Britaniką“

Aiškaus „čempiono“ konkurse recenzentai neįžvelgė. Pasak A.Vyšniūno, kai kuriuose darbuose yra fragmentų, kuriais galima būtų pasinaudoti ir patarė stiprinti urbanistinių koncepcijų kūrimo etapą.

Be projektų kitame Nemuno krante, vienu geriausių darbų abu rencenzentai įvardijo darbą „Kaunas C 3“, kuriame KKK rūmus siūloma įtaisyti Naujamiestyje, nebaigto statyti „Britanikos“ viešbučio vietoje, dalinai jį nugriaunant. Tai esą būtų dviguba dovana miestui. Neliktų pastato vaiduoklio, atsirastų naujas traukos taškas, kuris galbūt sugrąžintų žmonių srautus į Laisvės alėją. Tačiau, kaip pastebėjo L.Rekevičius, įgyvendinti šį sumanymą būtų brangiau, nei kitus. Šiam projektui konkurse teko trečioji vieta.

Konkurso dalyviai savo projektuojamuose pastatuose turėjo numatyti įvairių paskirčių erdves, 700 ir 1,5 tūkst. vietų sales, maitinimo įstaigas, vietas automobiliams. Manoma, kad šio objekto statyba gali kainuoti iki 100 mln. litų.

Premijuojamų darbų eilė:

„Kitas krantas“

„Metropolitan ccK“

„Kaunas C3“

„Kablys“

„Sala_2030“

„Tėkmė“

„Baltoji salė“

„Razina Kaunui“.

Visų projektų vizualizacijas galite pamatyti paspaudę čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
... KuKluksKlanininkų (KKK) rūmai ? ...

V

V portretas
Visiskai nereikalingi.

kaunietis

kaunietis portretas
visai nereikalingi tie kongresu rumai. Geriau kapitaliai sutvarkytu visas miesto gatves, paleistu troleibusus i silainius
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių