Kol nevėlu, skubėkite į pievas

Sužinoti, kaip atskirti ir naudingai panaudoti įvairius augalus, kauniečiai gali dalyvaudami Žolinčių akademijos organizuojamose ekspedicijose ,,Gamtos vaistinė”.

Vasarą žydintys augalai ne tik traukia akį, bet ir gali padėti puoselėti grožį, sustiprinti sveikatą ar praversti kovojant su kenkėjais. Sužinoti, kaip atskirti ir naudingai panaudoti įvairius augalus, kauniečiai gali dalyvaudami Žolinčių akademijos organizuojamose ekspedicijose ,,Gamtos vaistinė”.

,,Skubėkite į pievas, rinkite žoleles”, – ragina Žolinčių akademijos prezidentė Danutė Kunčienė ir siūlo natūralų receptą, kuris padeda atbaidyti šiuo metu puolančius įkyrius vabzdžius.

Reikia išsivirti litrą vandens, tuomet įdėti žiupsnį pelyno arba kiečio, graikinių riešutmedžių lapų, įberti arbatinį šaukštelį cinamono, žiupsnį gvazdikėlių ir būtinai dvi ar tris citrinas bei apelsinų žievelių. Tuomet viralą patariama pavirti ant silpnos ugnies – tik nenuimti puodo dangčio, nes garai išsisklaidys.

,,Viralą palikite per naktį, kad gerai pritrauktų. Vėliau nukoškite, įpilkite į indelį ir purkškite ant savęs”, – moko D. Kunčienė.

Šis skystis, jos teigimu, ypač tinkamas naudoti uogaujant. ,,Rinkdami uogas miške žmonės mano, jog parsineš natūralių gėrybių. Tačiau pamiršta, jog rankos buvo išpurkštos cheminiu purškikliu nuo vabzdžių, kurio lieka ir ant uogų”, – perspėja pašnekovė.

Norintys natūraliomis priemonėmis apsaugoti augalus nuo amarų turėtų naudoti česnaką arba raugintas dilgėles. Kenkėjų padeda atsikratyti ir paprastoji bitkrėslė.

,,Skubėkite rinkti žemuogių lapus, jie puikiai tinka arbatai”, – siūlo biologas Povilas Vitkauskas. Jis rekomenduoja ir daugiau augalų, kurie pagardins įvairius patiekalus: tai pamiškėse auganti varpotoji glaudenė, kurios saldžios šaknys puikiai tinka salotoms su grietine, balandūnė, kurią galima naudoti vietoje špinatų, naudoti kokteiliams. Saldžialapės kulkšnės lapeliai, liepų lapai taip pat paskanina salotas.

Cikorija – įvairiai pritaikomas augalas. ,,Jį naudoju vietoje kavos pupelių, šokolado gaminimui”, – pasakoja D. Kunčienė. Augalas turi ir gydomųjų savybių: gerina kepenų veiklą, ramina nervų sistemą.

Plačialapis gyslotis, dilgėlių sėklos tinka hemoglobino kiekiui kraujyje padidinti. ,,Jei turite karpų, jas tepkite ugniažole”, – pataria D. Kunčienė. Tačiau tuoj pat perspėja, jog augalas skirtas tik išoriniam vartojimui, didelis kiekis ugniažolės sulčių gali būti nuodingas.

Miškinis česnakas tinka kraujagyslėms valyti. Jei jūsų gleivinė jautriai reaguoja į česnako preparatus, Žolinčių akademijos prezidentė siūlo pirma išgerti linų sėklų plikalo, o tuomet vartoti česnaką.

,,Pavargusiai nuo saulės odai gaivinti naudoju gysločių lapus”, – grožio patarimais dalijasi D. Kunčienė. Odą taip pat skaistina liepų žiedų, kiaulpienių arbatos.

Varnalėšų sėklos, sumaišytos su aliejumi, taip pat dilgėlių, beržų lapų viralai gelbėja gydant slenkančius plaukus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mėgėjas

mėgėjas portretas
labai jau tinkama vieta pasirinkta vaistažolėms rinkti; šalia geležinkelis, Piliakalnio gatvė,kurioj eismas labai intensyvus, vyksta statybos. Kažin kokią naudą turės tie žoliautojai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių