Kol Kaunas trypčioja, Laisvės alėją įsirengs gruzinai?

Neseniai Kaune viešėję Gruzijos atstovai nepasikuklino pasakę, kad norėtų turėti Laisvės alėjos kopiją. Kauniečiai pažadėjo: žinoma, veltui gausite naująjį techninį projektą. Ar gruzinai neaplenks Kauno?

Užliūliavo komplimentais

Praėjusią savaitę Kaune viešėjo šiaurinės Gruzijos dalies – Šida Kartlio regiono delegaciją, kuri neslėpė susižavėjimo Laisvės alėja, dar nė nemačiusi, kaip ji turėtų atrodyti po planuojamos rekonstrukcijos.

„Goryje šiuo metu kuriasi daug komercinių rajonų. Viename jų labai norėtume turėti Laisvės alėjos kopiją – pėsčiųjų gatvę. Mieste taip pat galėtų atsirasti skverelis, pavadintas Kauno vardu", – šie Gruzijos ambasadoriaus Lietuvoje George Kerdikoshvili žodžiai cituojami savivaldybės interneto svetainėje patalpintame pranešime.

Jame taip pat buvo rašoma, kad Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas pažadėjo pasirūpinti, jog Gorio miestas gautų Laisvės alėjos techninį projektą.

„Kauno dienai“ pasiteiravus, ar išties žadama gruzinams padovanoti naująjį, dar neįgyvendintą Laisvės alėjos techninį projektą, meras tikino, kad to daryti neketinama. Jis pripažino, kad savivaldybės interneto svetainėje patalpintame pranešime šiek tiek nuklysta nuo tiesos, netrukus po pokalbio informacija pakoreguota.

„Kiekvienas miestas turi savas aplinkybes, pėsčiųjų gatvę gruzinai turėtų projektuoti patys“, – tikino A.Kupčinskas. Interesantams iš Gruzijos, pasak jo, galima būtų duoti susipažinimui kompiuterinius vaizdus, projekto technines sąlygas, bet ne tam, kad būtų aklai kopijuojama.

Kartą Kaunas prasnaudė

Svečiai, pastebėjo Kauno vadovas, namo parsivežė ne vieną Laisvės alėjos nuotrauką. Apie pačių kauniečių dažnai minimus dabartinius alėjos trūkumus – seną grindinį, tuščias vitrinas, aptriušusius fasadus – gruzinai, pasak mero, neužsiminė. Iš arti pamatyti alėją jie turėjo ne vieną progą, nes gyveno prie pat pėsčiųjų gatvės, netoli Soboro esančiame viešbutyje.

Kita vertus, meras prasitarė apie pavojų, kad gruzinai savo pėsčiųjų gatvę gali įrengti greičiau, nei Kaunas rekonstruos jau egzistuojančią alėją. Beje, panašų pokštą Laisvės alėja jau buvo patyrusi. Kadaise Kaunas pirmasis pasigyrė norintis įrengti pėsčiųjų bulvarą. Kol buvo prieita iki įgyvendinimo, Šiauliai ėmė ir 1975 metais pirmieji įrengė pėsčiųjų gatvę, tik trumpesnę.

Kaunas Laisvės alėjos projektą pradėjo 1977-aisiais ir įgyvendino per penkerius metus. Šiauliai jau yra atnaujinę savo pėsčiųjų gatvę, tuo metu Laisvės alėjos rekonstrukciją žadama pradėti ne anksčiau, kaip 2014-aisiais. Mat kol kas prioritetas teikiamas A.Juozapavičiaus prospekto bei Panemunės tilto rekonstrukcijoms.

Savo kūrinio negaili

Laisvės alėjos rekonstrukcijos autoriaus architekto Šarūno Kiaunės žinia apie techninio projekto padovanojimą gruzinams nė kiek nesuglumino.

„Gruzinams? Aišku, kad galime padovanoti jiems techninį projektą. Tik neįsivaizduoju, kaip būtų galima tokia dovana pasinaudoti, tai būtų beprasmė dovana. Nukopijuoti neįmanoma, juk kiekviena gatvė yra unikali“, – pusiau juokais, pusiau rimtai kalbėjo architektas. Kita vertus, šmaikštavo pašnekovas, būtų visai įdomu, jei Gruzijoje atsirastų identiška Laisvės alėja, kuri dar ir vadintųsi taip pat.

Š.Kiaunės nuomone, gruzinams turėtų būti įdomiau tai, kaip atsiradusi pėsčiųjų gatvė ir uždraustas transportas paveiktų aplinką.


Šiame straipsnyje: kaunasLaisvės alėja

NAUJAUSI KOMENTARAI

hj

hj portretas
Reikia Soborą perdažyti, visi dažai nusilupę. Dažniau šiukšles rinkti, nes dabar krūvos prie šiukšliadėžių. Na darbų tirkai daug, tik pinigų kaip visada nėra

Tas Kiaunė

Tas Kiaunė portretas
yra paaugliško mentaliteto ,,architektas'' svajojantis ,kad ,,bachūriukai važinėtų po Laisvę harlėjais ,britvomis ir bemvais,kad čia būtų daug fyfų ir grotų ,,bumčikai''. Taip tas berniukas įsivaizduoja ,,klestinčią'' Laisvės Alėją'', kurioje bus daug ,,gyvybės''. Manau, kad jis yra savotiškai paklaikęs.

jane

jane portretas
tegu tik meras su kiaunem nesugalvoja paleisti transporta laisves aleja.tada niekam dziaugsmo nebus.bus eiline siukslina gatve.turim kaunas kuo pasigirt pesciuju gatve.nuo soboro galim pesti eit i senamiesti.visi zavisi pesciuju gatve vilnius tokios neturi
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių