Kokia kultūra įdomi Kauno jaunimui?

Visuotinai priimta manyti, esą šiuolaikiniam jaunimui kultūra neįdomi. Iš dalies šį teiginį patvirtina ir Kauno miesto jaunimo politikos strategijoje paminėta vietos jaunimo situacijos studija. Pastarojoje Kauną miestu, turinčiu intensyviausią kultūrinį gyvenimą, besąlygiškai laiko tik 7 proc. jaunų kauniečių.

Kultūringo laisvalaikio stoką Kauno mieste strategijos ekspertai laiko viena svarbiausių jaunimo problemų. Teigiama, kad mieste stinga kultūrinių renginių, todėl jo įvaizdis yra nepatrauklus studentams – jaunuoliai nelinkę savo ateitį sieti su Kaunu.

Ko Kauno kultūros lauke pasigenda jaunieji kauniečiai? Gal stinga tik noro ir laiko išgirsti, pamatyti, dalyvauti kultūros renginiuose? Atsakymų ieškojome kartu su Kauno moksleiviais.

Idomu viskas

Į pirmąją diskusiją apie kultūrą "Santaka" pakvietė dvi "Saulės" gimnazijos dvyliktokes Aureliją ir Gabiją bei tapytoją Ainę Jacytę. Pasisekė, kad savo mintimis pasidalyti sutiko tos merginos, kurios aktyviai domisi įvairiomis kultūros sritimis.

Merginos neslėpė: paskutiniais mėnesiais prieš brandos egzaminus domisi daugiausia tais renginiais, kurie leidžia pagilinti abitūrai reikalingas žinias. "Dabar daugiausia lankausi spektakliuose ir muziejuose, kurie padės per egzaminus. Į kiną, kurį rodo "Akropolyje", neinu, nes ir taip po to viešojoje erdvėje jį gali pamatyti, o į "Romuvos" kino teatrą eidavau, tik dabar laiko nelabai yra. Seniau nelabai buvo įdomu, o dabar nėra kada", – sakė Aurelija. Abiturientė prisiliečia prie meno ir tiesiogiai: yra išbandžiusi ir fotografiją bei piešimą.

Gimnazistė Gabija taip pat yra pabandžiusi į pasaulį pažvelgti pro fotoaparato objektyvą, tad stengiasi apsilankyti ir profesionalių menininkų parodose. Merginai patinka įvairios kultūros sritys, nes tai suteikia tobulėjimo jausmą.

"Reikia mokėti priimti bet kokį meną. Senųjų paveikslų tobulumas yra ne tik tai, kad gražu, bet ir pats atlikimas, kuris kartais palieka didesnį įspūdį nei pats kūrinys. Esu aktyvi kultūros vartotoja, nes kultūra mūsų gyvenimą padaro mažiau nuobodų. Tiek muzika, teatrai, knygos, filmai daro gyvenimą šiek tiek kitokį, ir iš kiekvieno gali pasiimti dalelę sau ir taip susiformuoti savo asmenybę. Manau, kuo daugiau žmogus domisi, tuo jis yra turtingesnis", – tęsė abiturientė.

Jaunos kaunietės įsitikinusios: menas žmonėms nebėra toks reikalingas, nes nuo pat mažų dienų jie nėra pratinami lankytis kultūros erdvėse. Gabiją mama nuo vaikystės vedė į spektaklius, kartu skaitė knygas, todėl tai ir tapo gyvenimo būdu, tačiau daugeliui žmonių tai yra antraeiliai dalykai. Merginos teigimu, dabar žmonėms reikia darbo ir pinigų, jie susitelkę į kitus dalykus, tad žmones kultūra galėtų privilioti naujomis formomis, didesne sklaida.

Turi šokiruoti

Diskusijos metu išryškėjo įdomi jaunųjų kauniečių pozicija, kad dabartinė kultūros pasiūla yra labai didelė. Vis dėlto norint pritraukti kuo daugiau žmonių, reikia kurti tokį meną, kuris sukeltų drastiškas emocijas.

"Menas ir yra skirtas šokiruoti. Talentą turintys kūrėjai ir siekia sukelti žmonių emocijas, priversti pakeisti nuomonę, ir šokas yra viena iš tų priemonių. Jei menas nenori šokiruoti, jis dažniausiai nublanksta", – savo nuomonę išsakė Gabija.

"Saulės" gimnazijos atstovės įsitikinusios, jog tai, kas yra tiesiog gražu, irgi gali būti menas, bet jis neverčia susimąstyti. Jų nuomone, daugelis ir taip žino, kad pasaulis yra gražus, ypač dabar, kai socialiniuose tinkluose gausu gražių nuotraukų. Tas grožis pabosta. Geriau sukelti šoką, baimę, kad patirtume kitokį jausmą, nei dabar visi įpratę matyti internete.

"Blogai, jog dabar keliama idėja, kad viskas turi būti gražu ir tobula, kaip nulieta, nors iš tikrųjų taip nėra. Todėl smagu, kad kai kurie menininkai į tai atkreipia dėmesį ir parodo kitaip. Tie, kurie perteikia savotišką pasaulio grožį, nors ir netobulą, sukuria tikrus dalykus", – įsitikinusi Aurelija.

Požiūris į menininkus

Merginos įsitikinusios, kad menininku gali vadintis tas žmogus, kuris turi talentą, o ne išmokęs techniškai taisyklingai kurti. Abiturienčių nuomone, galima daug dalykų išmokti, tačiau tai nebūtinai paliks pėdsaką kieno nors kito gyvenime.

"Talentas yra tai, ką atsineši. Gali gerai mokėti savo amatą, bet kiti tarsi kažką žmoguje palieka. Tie žmonės, bent jau mene, turėtų daug daugiau pasiekti. Manau, kad žinomesni Lietuvos menininkai tikrai talentingi, o tie kurie tiesiog išmano amatą, nepadaro didelio įspūdžio ir jie nėra tokie žinomi. Jie nebūtinai nepripažinti, tiesiog taip nepakeičia kitų ir jie nėra kažkuo išskirtini. Savo srities menininkų toks žmogus gal ir bus pripažintas, nes jis gerai atlieka darbą, tačiau visuomenei reikia kažko daugiau, nei vien gera atlikimo technika", – kalbėjo Gabija.

Kaunietei svarbiau ne menininko pavardė, o jo darbai, todėl įvardyti mėgstamiausio favorito ji nesiryžo. Vis dėlto diskusijos dalyvės pripažino ir kitą problemą, dėl kurios menininkai Lietuvoje yra nuvertinami, tai – švietimo ir mokslo sistema.

"Šiais laikais menas labai nuvertinamas. Viskas sutelkiama į technologijas, tiksliuosius mokslus, o menų mokslai, galima sakyti, valstybės nefinansuojami, tad meniškiems žmonėms gali dingti motyvacija ką nors daryti, o tie, kurie išdrįsta, tie ir tampa garsūs. Manau, jei valstybė labiau remtų menininkus, situacija gerokai pasikeistų. Gal ir pati visuomenė kitaip į juos žiūrėtų, nes dabar vyrauja nuomonė, kad jie keisti", – savo mintimis pasidalijo Aurelija.

Jai antrindama Gabija pastebėjo, kad dabar dauguma menininkus laiko nepritapusiais, atsiskyrusiais žmonėmis. Jei šie dažniau rodytųsi viešoje erdvėje, galbūt taptų daugumai labiau priimtinesni, svarstė mergina.

Pasigenda reklamos

Tapytojai A.Jacytei paklausus merginų, ar viešos parodos gali keisti visuomenės nuomonę į meną ir kūrėjus, jos suabejojo. Visuomenė esą per daug panirusi į savo kasdienybę, todėl retas kuris pastebi viešoje erdvėje įrengtas parodas ir susimąsto apie meno reikšmę. Vis dėlto abiturientės tikino, kad situacija pasikeistų, jei dalis meno persikeltų į socialinius tinklus.

"Menas visada turėjo būti žmonių. Kadangi dabar visas jaunimas keliasi į interneto erdvę, tad tie, kurie valdo technologijas dabar labiau vadinami menininkais. Žmonėms patogiau nepakelti akių nuo telefonų, nei eiti į parodas. Manau, kad šiuolaikiniam žmogui menas turi skleistis socialiniuose tinkluose ar internete", – sakė Gabija.

Abi "Saulės" gimnazijos moksleivės prisipažino, kad jei būtų daugiau reklamos ten, kur lankosi jaunimas, kultūros vartojimas gerokai išaugtų. Dvyliktokės tikino, kad ir dabar yra daugybė puslapių, kuriuose skelbiama informacija, tačiau ji nepasiekia jaunų žmonių. Pirmiausia patys menininkai ir kultūros įstaigų darbuotojai turi būti suinteresuoti pasikviesti jaunus lankytojus – šiandien susidaro įspūdis, kad jiems auditorija nerūpi. Tai patvirtina ir mėnesius neatnaujinama informacija, nemezgami glaudesni ryšiai su žmonėmis.

"Informacija turi būti greitai skleidžiama, nes tada atsiras vienas, kuris pasiims draugą, ir taip apie tai sužinos daugiau žmonių. Nemanau, kad daug jaunų žmonių specialiai eina į galerijos puslapį, kad sužinotų apie renginius. Viskas turi būti čia ir dabar", – nedvejodama atsakė Gabija.


Šiame straipsnyje: kauniečiaikultūramenas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kai žmogus labai nori, tai susiranda tos kultūros. Kad ir kaip betobulėtų menas ir šiuolaikinės technologijos, nieko ypatingai šiuolaikiško tikrai neišras. O ir be to kaip gali būti menas malonus jei jame nėra žmogiškos rankos prisilietimo su meile? Kūriniai ir kultūra maloniausi tada kai skleidžia gėrį ir grožį, ir tik tuomet kai tai yra tikras penas sielai: knygos, muzika, paveikslai, fotografijos, siūti ir megzti, siuvinėti ir nerti rankdarbiai, spektakliai. Nesvarbu kokia tema, svarbiausia, kad kultūriniai renginiai būtų atliekami, kuriami žmonių norinčių iš širdies skleisti gėrį, grožį, šilumą ir meilę, tada tokie kultūriniai renginiai bus patrauklūs. Vartotojai juk jaučia kur net ir tie patys kultūros renginiai yra "kepami" dėl pinigų ir garbės, pripažinimo ir siekiant karjeros.

apie

apie portretas
kokia dar /runkeline/ kultura/ kalba jei kas 2 zodis /karoce/ ir dargi pilna tos svietines /kulturos ne tik jaunimo bendravime bet ir oficialioje spaudoje ir reklamose bei skelbimuose....

šuoliuokit

šuoliuokit portretas
abiturientės link ''akropolio'' ........ten ir reklamos ir bulkučių kultūringai prisikrausit į ''socialinius tinklus'' ...........
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių