Kodėl stringa Įgulos bažnyčios remontas?

Po "Kauno dienos" rašinio ėmė aiškėti, kad Šv.arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios rekonstrukcijos planai stringa dėl viešosios įstaigos "Soboro projektai" neveiklumo ir dėl to Laisvės alėjos rekonstrukcija nebus stabdoma.

Patys miega?

"Klampojimas dėl Soboro atnaujinimo darbų prasidėjo jau nuo kadencijos pradžios, kai viešoji įstaiga "Soboro projektai" dėjo ant stalo kosmines fantastines sąmatas, kurių nerealu įgyvendinti. Vėliau, kai kviesdavome į pasitarimus, kitos įstaigos atnešdavo konkrečius padarytus darbus, planus, o "Soboro projektų" direktorius net nesiteikdavo užeiti. Dabar pasikeitė vadovė, kompetencijos lyg ir daugiau, bet klampojimas tęsiasi", – taip situaciją apibūdino Kauno vicemeras Simonas Kairys.

"Kauno diena" rašė, kad aplink Šv.arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčią klojamas naujas Laisvės alėjos grindinys, o žadėtos šventovės kapitalinės restauracijos dar teks palaukti, nors buvusi miesto valdžia tikino, kad bažnyčios renovacija prasidės kartu su Laisvės alėjos rekonstrukcija. Viešosios įstaigos "Soboro projektai" vadovė Renata Bagdonienė aiškino, kad dėl nesusikalbėjimo ir įstrigusio Šv.arkangelo Mykolo bažnyčios renovacijos projekto, prasidėjus pastato fasado tvarkymo darbams, teks ardyti naujai paklotą grindinį.

"Faktas, kad tų dviejų projektų tikrai nepavyks suderinti. Laisvės alėjos rekonstrukcijos tikrai nestabdysime dėl to, kad kažkas laiku nedaro namų darbų. O jeigu reikės palei bažnyčią nuardyti vieną kitą grindinio plytelę, taip ir padarysime", – kalbėjo S.Kairys.

Laukia dokumentų

Anot vicemero, tikrai yra aišku, kad per Kultūros ministeriją dviem Kauno objektams – kino teatrui "Romuva" ir Šv.arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčiai – bus skirta maždaug 2,5 mln. eurų ES paramos lėšų, proporcingai padalijant sumą abiem. "Mes tikrai neatsisakome savo įsipareigojimų ir kofinansavimo. Kad ir kaip būtų, dabar reikia susidėlioti darbus, kuriuos galima ir būtina padaryti už šiuos pinigus", – pridūrė S.Kairys.

Mero pavaduotojas gyrė kino teatrą "Romuva", kuris sparčiai juda pirmyn, kad taptų patraukliu daugiafunkciu kultūros centru, ir atkreipė dėmesį, kad šių dviejų viešųjų įstaigų suinteresuotumas tvarkytis už ES lėšas labai skiriasi.

Ar nenutiks taip, kad Soborui tvarkyti numatyta ES parama liks nepanaudota? S.Kairys nusiteikęs optimistiškai. "Viskas priklauso nuo "Soboro projektų" – kaip greitai ir kokybiškai jie padarys namų darbus. Laukiame dokumentų, o kaip savivaldybė gali prisidėti, jie puikiai žino. Buvome jiems skyrę lėšų ir per Visuomeninės paskirties objektų pritaikymo bendrajai kultūrai puoselėti programą. Konstruktyvaus dialogo tikrai trūko", – kritikos negailėjo vicemeras. Pasak jo, savivaldybei svarbu, kad finansinė parama būtų panaudota būtent šventovės fasadui tvarkyti, o rezultatu galėtų džiaugtis ir kauniečiai, ir miesto svečiai.

Žiūrėkime, kas būtina

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Romaldas Rabačius pastebėjo, kad šventovė yra paveldo objektas, ir sutvarkyti viską iš pagrindų atsieitų ne vieną milijoną eurų, tačiau šiuo metu nei savivaldybė, nei pati bažnyčia negalėtų surasti visos reikalingos sumos.

"Elkimės kukliau, žiūrėkime, kas reikalinga ir kas būtina. Gal neskubėkime dabar įrengti rūsių, kurie yra drėgni, ir ten reikalingos didžiulės investicijos. Tvarkykime patalpas viršuje, stogą, kad nevarvėtų, ir fasadą, kad pagražintų miestą. Tai aktualiausia", – įsitikinęs R.Rabačius. Jis priminė, kad tai kryptingas savivaldybės siekis, nes vien šiemet paveldo statinių fasadams miesto centre tvarkyti skirta 400 tūkst. eurų, tai bus daroma ir kitąmet.

Anot R.Rabačiaus, ir Soboro šventovei tvarkyti savivaldybė yra pasirengusi skirti 15 proc. kofinansavimą. "Tik didžiausias rūpestis – rasti kalbą su viešąja įstaiga "Soboro projektai", ir tai bandome daryti jau metus laiko. Tikrai esame geranoriškai nusiteikę. Skyrėme 60 tūkst. eurų Kauno šv.apaštalų Petro ir Povilo arkikatedros bazilikos vargonams užbaigti, bet ir jie tvarkosi – stogą keičia. Turi būti abipusis bendradarbiavimas, o ne vien noras gauti pinigų. Norint išlošti, reikia nusipirkti bilietą", – pajuokavo savivaldybės administracijos atstovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kaip visada Kaune nera bendro plano. Dabar valdininkams lengviausia kaltinti kazka! O baznycia ar ne miesto? Geda ir vel Kaunui. Tvarko viena gala o po to tures vel ardyti. Ir manau cia vel gerbiamo buvusio mero nuopelnai, nes jis pradejo staigiai laisves alejos rekonstrukcija pries kadencijos pabaiga, nepagalvojes placiau. Ir raso bele rasyt. Rusiai ten puikus, vyksta ten visas gyvenimas bendruomenes. Kam rasyt kad supelije??? Vel tik kad nusimest atsakomybe. Valdininkai neziuri placiau, nedaro bendro projekto, o bele pradekt ir saukt kad as padariau. Taip turetu imt bendra plana ir tvarkyt viena miesto gala ir toliau keliaut. O ne parka vienam miesto gale, stadiona kitam ir tt

Alina

Alina portretas
Pritariu p. Vytauto išsakytai nuomonei, nes pati gyvenu prie Ramybės parko. Visgi pokyčių mieste į gerą pusę yra - senamiestyje, jau kiek kitaip atrodo gatvė prie žydų ligoninės, gražėja kitos gatvės. Ir tai nuteikia pozityviai. Žinoma, atvira žaizda - daugelis tarpukarinių pastatų, kurie nyksta akyse.

vytautas

vytautas portretas
mano nuomone , pradejus remontuoti laisves aleja , taip pat reikejo pradeti remontuoti ramybes parka , one kalnieciu ar draugystes nors salia jo gyvenu . siandien perejau per ramybes parka ir pasibaisejau , o anksciau mineti parkai atrodo palyginus su ramybes yra geros busenos , bet ramybes parke nesibolotiruoja i seima nei vienas mero remiamas busimas seimo narys , mokyklu stadionai , manau remontuojami ten kuriuose bolotiruosis mero zmones. jeigu klystu atsiprasau
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių