Kodėl Kaune neauga spalvingesnės gėlės?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Pavasarį įvairiaspalvėmis našlaitėmis sumirga gėlynas priešais savivaldybės pastatą, o visas miestas puošiasi tik sprogstančiais medžiais. Dabar jau sodinamos vasarinės gėlės, tačiau miestiečiai pasigenda jų įvairovės. Valdininkai atkerta: Kaunas – ne kurortas.

Pavasarį įvairiaspalvėmis našlaitėmis sumirga gėlynas priešais savivaldybės pastatą, o visas miestas puošiasi tik sprogstančiais medžiais. Dabar jau sodinamos vasarinės gėlės, tačiau miestiečiai pasigenda jų įvairovės. Valdininkai atkerta: Kaunas – ne kurortas.

Trūksta fantazijos?

"Niekaip nesuprantu, kodėl kiti miestai moka ir gali sukomponuoti šiuolaikiškas gėlių kompozicijas, derina skirtingų augalų rūšis, ieško spalvų derinių, o Kaune – lyg prieš 30 metų: kaip sodinome klombose pigius vienos rūšies serenčius ar vadinamuosius ledinukus, taip iki šiol nieko naujo ir nesugalvojame", – stebėjosi kaunietė Birutė Ivanauskienė. Moteriai kilo klausimas, gal toks didelis miestas neturi želdinių specialisto arba landšafto dizainerio, kuris patartų, kaip kurti akį traukiančius gėlynus.

Pasak Miesto tvarkymo skyriaus specialistės Birutės Zareckienės, augalus miesto gėlynams parenka ir juos komponuoja Miesto tvarkymo skyriaus specialistai, pasitarę su gėlininkais. Vadinasi, visas Kauno gėlynų grožis – valdininkų rankose.

Mieste kasmet pasodinama daugiau kaip 40 tūkst. gėlių sodinukų. "Šiuo metu gėlės jau žydi Santakos parke, prie Birštono g., jau sodinamos Laisvės al., artimiausiu metu pelargonijomis pasipuoš Steigiamojo Seimo a., baigti kabinti svyrančių pelargonijų vazonai Vilniaus g.  – iš viso buvo pakabinta 140 vazonų. Verslininkų iniciatyva gėlės kabinamos ir Savanorių pr.", – vardijo B.Zareckienė.

Miesto tvarkymo skyriaus specialistė džiaugėsi, kad šiemet įrengtas naujas gėlynas Senosiose Kauno kapinėse, kurias kauniečiai dar vadina Ramybės parku. "Maždaug 22 kv. m gėlyną nuo Trakų g. pusės apsodinome serenčiais", – pasakojo ji.

Išgirdusi priekaištų dėl skurdžios gėlių ir spalvų įvairovės mieste, B.Zareckienė su tuo nenorėjo sutikti. "Laisvės al. po liepomis tamsu, todėl ten negali augti bet kokios gėlės, pavyzdžiui, svyrančios pelargonijos. Sodiname tas, kurios atsparios pavėsiui. Supraskite, Kaunas ne koks kurortas", – aiškino savivaldybės atstovė.

B.Zareckienė pripažino, kad Kauno gėlynuose išties neauga pavasarį žydinčios tulpės ar narcizai. Pavasarinių gėlių žiedai karaliauja tik kauniečių kiemuose. Kaune, kol vasarinėms gėlėms dar per anksti, sodinamos našlaitės. Bet ne visuose miesto gėlynuose, kaip kituose miestuose, o tik prie savivaldybės pastato.

Kuria iš širdies

"Stengiamės, kad miesto gėlynai būtų spalvingi kuo ilgiau – nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens", – visai kitaip kalbėjo Alytaus gėlynais jau 15 metų besirūpinanti Alytaus savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vyresnioji specialistė Ramunė Zubrė.

Alytus jau ne pirmi metai garsėja įspūdingais gėlynais ir išmoningai prižiūrimais žaliaisiais plotais. Pasak R.Zubrės, savivaldybės specialistai kartu su želdinius prižiūrinčia viešąja įstaiga "Alytaus parkai" braižo gėlynų schemas, ieško patrauklių formų ir parenka gėles. "Gerai, kad mūsų skoniai sutampa", – šyptelėjo Alytaus savivaldybės atstovė.

Ji pasakojo kauniečiams pavydą keliantį dalyką: gėlės Alytaus miesto gėlynams parenkamos atsižvelgiant į vietą, kurioje jos augs. Vienur dera šalavijai, kitur sodinamos pelargonijos ar petunijos. "Kuriame ir pavasarinius gėlynus, kuriuose sodiname našlaites, tulpes, kurių žiedų ir lapų spalvos skirtingos – viena tulpė nužydi, lieka jos lapai, tada skleidžiasi kitokios spalvos tulpės. Žmonėms juk smagu, kai gėlynas kasdien atrodo vis kitaip", – įsitikinusi R.Zubrė.

Alytaus gėlynai puošiasi ne vien žydinčiomis gėlėmis. Anot savivaldybės darbuotojos, pastaraisiais metais ieškoma dekoratyvių krūmų, kurie žydi skirtingu metu. "Labai gražu, kai vieną žydintį krūmą keičia žiedais apsipylęs kitas, o nužydėjusių krūmų forma ir lapija suteikia savitumo gėlynams. Sodiname įvairiaspalvių smilgų, kurias deriname su žydinčiais augalais", – patirtimi dalijosi R.Zubrė. Ji atkreipė dėmesį, kad dekoratyvūs krūmai auga ne vienus metus, todėl ir gėlyno priežiūra atsieina pigiau, nei kasmet sodinant vasarinius žydinčius augalus. Alytaus grožiu besirūpinanti moteris įspėjo, kad miesto gėlynuose būtina sodinti daug vienos rūšies augalų, kitaip dideli plotai nebus išvaizdūs.

Karaliauja pelargonijos

"Pasitariame tarpusavyje, kad būtų gražu ir kad gėlės būtų atsparesnės sausroms bei liūtims. Pagal mūsų pajūrio klimatą labiausiai mylime pelargonijas", – aiškino Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo pavaduotoja Irena Nachčiunova. Anot jos, gėlynų grožį stengiamasi sukurti derinant skirtingų spalvų pelargonijas. Jos karaliauja ir Klaipėdos gėlynuose ant žemės, ir vazonuose ant stulpų.

"Pavasarį sodiname našlaites. Jos spalvingos ir puošnios, nebijo šalnų. Našlaites vasarinėmis gėlėmis keičiame atsižvelgdami į oro sąlygas ir tai, kada gėlių augintojai jau užaugina sodinukų", – sakė I.Nachčiunova. Dažniausiai Klaipėda vasariniais žiedais pražysta iki birželio vidurio.

"Pasitaiko, kad nemažai gėlių pavagia ilgapirščiai, nuniokoja chuliganai ar tiesiog kas nors gėlyną išguli. Tada reikia gėles atsodinti. Paprastai gėlynus atnaujiname prieš Jūros šventę arba po jos", – tikino Klaipėdos savivaldybės atstovė.

Pinigai gėlėms

110–120 tūkst. litų – tiek per metus Kauno savivaldybė skiria gėlių sodinukams pirkti.
225 tūkst. litų – už tokią sumą sodinukų miesto gėlynams perka Klaipėdos savivaldybė.
45 tūkst. litų – tokią sumą gėlėms kasmet skiria Alytaus savivaldybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vv

vv portretas
Mes,kaunieciai,saves tikrai nenuraseme. Mus nurase valdininkai su A.Kupcinsku priesakyje. Kol miesta "tvarko" konservatoriai - gero nelauk,galutinai nusmucins. Jau vien i Laisves aleja paziurejus,norisi juos visus spirti lauk! Nenori ar nemoka dirbti - koks skirtumas. Nereikalingi Kaunui tokie "vadovai"!

vv

vv portretas
Taip,pasodins prie savivaldybes,kad valdininkams butu grazu pro langa paziureti,o toliau po liepomis tik vienur-kitur pasodinta geliu ir tas pacias pasisodina priesais esanciu parduotuviu ar kaviniu darbuotojai,nes ne visi tusti plotai apsodinami,o kadangi Laisves al.labai apleista - tie seni suolai ir vadinamu klombu bordiurai taip pat seni,apsamanoje ir dar be geliu (su nutrypta zole),tai vaizdas tikrai nekoks. As vis stebiuosi,kodel Laisves al. neapsodina gelemis,vis butu grazesnis vaizdas. O kokios geles - serenciai,ledinukai ar kitos, ne taip svarbu. Svarbu,kad zydeti ir nebutu neapsodintu, isdegusia zole, tu "klombu" po medziais!

Aleksoto drugelis

Aleksoto drugelis portretas
Nors drugelis atsirado kaip privati iniciatyva, jis nuostabiai puošė miestą. Gaila, kad trumpažiūriai valdininkai jo nepuoselėja.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių