Kitokie Petrašiūnai: vieno kiemo istorija

Daugelį vargu ar įtikintum, kad Petrašiūnai gali tapti patrauklia vieta gyventi: pramoninis rajonas, sovietiniai namai. Kelių T.Masiulio gatvės daugiabučių gyventojai neigia tokį atgrasų mitą.

Būsimas labirintas

Tik išsukus iš T.Masiulio gatvės atsiveria žalia ir ramybe dvelkianti daugiabučio kiemo erdvė. Ji tarsi paneigia Petrašiūnams lipdomą pramoninio rajono, kur gyvena daug socialiai remtinų asmenų, etiketę. Nuo suolelio iš alyvų paunksnės pakilusios moters šypsena išdavė – ji yra kitokios nei įprasta daugiabučiams kiemo erdvės kūrimo iniciatorė. Paunksnėje likęs kavos puodelis, dubenėlis su sausainiais leido suprasti, kad tokie pasisėdėjimai šiame daugiabučių kieme nėra retenybė.

"Tik pernai pradėjome čia tuos apželdinimo darbus. Dar toli gražu iki to vaizdo, kurį siekiame sukurti", – ekskursiją po kuriamą kiemo želdyną pradėjo vieno iš renovuotų daugiabučių gyventoja Jurgita Rancevienė. Moteris neatsitiktinai kalbėjo daugiskaita, nes jos pradėtu kiemo puoselėjimu jau užsikrėtė daugybė namo ir šalia esančių daugiabučių gyventojų.

Ėmusi po truputį gražinti visų bendrą aplinką, J.Rancevienė sulaukė ne tik moralinės paramos. "Žiūrėkite, štai po krūmu palikti maišai su gėlėmis. Tiesiog atveža ir palieka", – susiklosčiusiais įpročiais džiaugėsi kaunietė.

Žalioje kiemo vejoje nuo praėjusio pavasario atsirado atskiri įvairiomis gėlėmis ir krūmais apsodinti ploteliai, juostos, bangos. Vizijose šie krūmų ir gėlių deriniai turėtų tapti lyg labirintais augančiai mažųjų kauniečių kartai.

Dar toli gražu iki to vaizdo, kurį siekiame sukurti.

Gal per drąsu būtų sakyti, kad daugiabučio kiemas jau pasikeitė neatpažįstamai, bet nepastebėti teigiamų pokyčių galėtų tik tam kategoriškai prieštaraujantieji. J.Rancevienė pabrėžė, kad be kaimynų palaikymo vargu ar galėtum taip eksperimentuoti. Jei kaimynai neprisideda darbais, tai bent jau neprieštarauja, todėl nuo nedrąsių pirmųjų klombų idėjų realizavimas užėmė gana didelį žalią kiemo plotą.

Provanso vizija

"Argi negerai, kai vakare grįžę po darbų namo gyventojai gali išeiti į kiemą ir pailsėti tarp augalų. Nebūtinai čia ką nors kiekvienam daryti. Bet kartais čia vyksta ištisi piknikai, vaikų balionų šventės ir kitos linksmybės", – besikeičiančiais Petrašiūnų daugiabučių gyventojų įpročiais džiaugėsi kaunietė.

Vaikams ši kiemo gražinimo idėja ir darbai tapo savotiška edukacija. Jie čia susirenka ne tik pažaisti. Pasak J.Rancevienės, vaikai mielai sodina augalus, juos laisto. Diemedžai, alyvų krūmai, bergenijos, rožės ir daugybė įvairiausių gėlių sėkmingai peržiemojo ir pasirengę žiedus šią vasarą padovanoti daugiabučio gyventojams.

Svarbiausia tai, kad kiemo gražinimo darbai tapo namo gyventojų draugystės kaltininkais. Pateikti naujas idėjas ir sulaukti pritarimo jiems įgyvendinti kaskart tampa lengviau. Kai kurie gyventojams nereikalingi namų apyvokos daiktai randa vietą kuriamos oazės plotuose. Pavyzdžiui, po namo renovacijos likusios nereikalingos senos rūsio durų grotos puikiai praverčia kabintis vijoklinės rožės šakelėms, dekoruota kiaura plastikinė statinė virto dideliu vazonu gėlėms, nereikalingos plytos – tvora, prie konteinerių paliktos padangos – klombomis.

"Turėtų būti fainas balaganas. Mūsų gatvė labai perspektyvi. Čia pat Pažaislio vienuolynas, šilas, Kauno marios. Petrašiūnai gali tapti kurortine miesto dalimi", – vaikštinėdama aplink augalus juokėsi J.Rancevienė. Išvaikščiojusi savo gyvenamosios vietos teritoriją, moteris įžvelgia galimybę ją paversti Petrašiūnų provansu. Esą tam yra visos galimybės, tereikia gyventojų iniciatyvos ir miesto valdžios pritarimo.

Kiemo renovacija

Tvarkančių savo gyvenamąją aplinką gyventojų nestabdo žinia, kad visa tai gali būti laikina. Petrašiūnų mikrorajono daugiabučiai pateko į miesto rengiamą kvartalinės renovacijos projektą. Projekte numatytos ir vaikų žaidimų, krepšinio aikštelės, požeminiai atliekų konteineriai.

Mūsų gatvė labai perspektyvi. Čia pat Pažaislio vienuolynas, šilas, Kauno marios. Petrašiūnai gali tapti kurortine miesto dalimi.

Susipažinę su preliminariais kvartalinės renovacijos planais, gyventojai nustebo, kad rengėjai su jais nesitarė, nesidomėjo, kur ir kas būtų patogiau čia gyvenantiems žmonėms.

"Pasiūlėme savivaldybei, kad į darbo grupę, rengiančią projektą, būtų įtraukti namų atstovai. Kas kitas, jei ne mes patys, žinome, ko mūsų kieme labiausiai reikia", – į pokalbį įsitraukė kitas T.Masiulio gatvės daugiabučio gyventojas Deividas Šatikas.

Vyras tvirtina buvęs maloniai nustebintas, kad savivaldybės atstovai išgirdo gyventojų pageidavimus ir pritaria jų pasiūlymams. "Preliminariame kvartalinės renovacijos plane viduryje kiemo buvo numatyta vaikų žaidimo aikštelė, tačiau ji atsidurtų ties tarp namų esančiu tarpu, per kurį sklinda gatvės triukšmas. Taip atsirado mintis tarpą tarp namų izoliuoti apsaugine sienele", – vienu iš teigiamų postūmių džiaugėsi Petrašiūnų gyventojas.

Iniciatyvos ir laimėjimai

Didžiausiu laimėjimu D.Šatikas vadina besikeičiantį daugiabučių gyventojų požiūrį, kad niekas neateis ir nepadarys kažko, o tik jie patys gali sukurti savo gerovę net ir daugiabučio kieme.

D.Šatikas rėmėsi kai kuriais jau padarytais darbais prie daugiabučio, kuriame pats gyvena. Viena – gyventojai draugiškai sutarė kieme prie pat namo nestatyti automobilių. Kol kas šio sutarimo pavyzdingai laikosi.

Bendru sutarimu gyventojai įsirengė namo kiemo apšvietimą. Tai atsiėjo apie 130 eurų. Šio namo bendruomenė pernai buvo išrinkta viena aktyviausių saugios kaimynystės bendruomenių ir už tai gavo piniginį prizą. "Prizas buvo panaudotas LED prožektoriui įrengti. Prožektorių išlaikyti kiekvienam butui atsieina 1,22 euro per metus, o patenkinti visi", – rezultatu džiaugėsi D.Šatikas.

Iniciatyvių gyventojų žvilgsnis krypsta ir už daugiabučių kiemų ribų. Šiandien tuščias ir apleistas aplinkines teritorijas gyventojai būtų linkę pritaikyti vietos bendruomenės poreikiams. Anksčiau čia buvusios mokyklos krepšinio aikštelė galėtų tarnauti daugiabučiuose gyvenančių vaikų užimtumui, o į Petrašiūnų biblioteką vedantis platus kelias jų vizijose išsiskleidžia miela pasivaikščiojimų vieta.


Šiame straipsnyje: PetrašiūnaiT.Masiulio gatvė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Leonora

Leonora portretas
Taip dabar Petrasunai labai pasikeite,nera sunkios pramones imoniu.Gatves ir saligatvei sutvarkyti.As gyvenau kai sis rajonas buvo paskendes gamyku dumuose:Janonio popieriaus,fabrikas,Centrolitas,Bitukas ir t.t.Dabar teko apsilankyt nustebau lengviau eina kviepuot ,o cia augusi ir 15vid.m-la lankius .Tik gaila kai kuriu vietu,va Kauno mariu ,buvusi prieplauka ir apgriuves stiklinis pastatas,kur apsisukineja troleibusai,bet tikiuos ir cia bus sutvarkyta.Va Pazaislio vienuolynas aptvarkytas.Sekmes ir toliau taip tvarkytis

40-mete

40-mete portretas
Saunu, kad tvarkosi gimtieji Petrasiunai! Tai be galo dziugina! Atrodo taip jauku ir zalia namu kiemeliuose, apaugusiuose senais medziais ir krumais, lyg vaikystes laikais. Ten buvo islakstytos visos vaikystes vasaru gatveles ir kiemai. Pamenu ir as ta nama prie poliklinikos, kur buvo galima pasiimti misinukus vaikams, tempdavau ir as rezginele su buteliukais savo broliui namo :) Idomu, kas dabar tame pastate salia vaiku darzelio, kur buvo infekcine ligonine vaikams? Mano vaikystes vasaros prabego Laimos gatveje pas senelius, kai tada dar buvo visa gatvele privaciu namu su sodais, kiemais, priristais sunimis ir stankietu tvorelemis (pries pastatant ten daugiaaukscius namus). Tai buvo tikra pasaku gatve, gaila, jog jos nebeliko- taciau ji visada bus mano ir toje gatveje uzaugusiu vaiku atmintyje.

titas

titas portretas
saunuole birute
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių