Kita pandemijos pusė: sustiprėjo kaimynystė

  • Teksto dydis:

Vasarą atlikta Lietuvos gyventojų nuomonės apklausa atskleidė kaimynystės svarbą. Kas antras šalies gyventojas pirmosios karantino bangos metu stengėsi palaikyti draugiškus santykius su šalia gyvenančiais kaimynais.

Bendravimui pasitelkė kūrybą

Minint Tarptautinę tolerancijos dieną Simona Savickaitė, įgyvendinanti projektus, susijusius su bendruomeniškumo skatinimu, dalijasi įžvalgomis, kodėl krizės akivaizdoje žmonės yra labiau linkę atsigręžti vieni į kitus, pamiršti kitoniškumą ir tarpusavio skirtumus.

"Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022" bendruomenių programos atstovės S.Savickaitės teigimu, esant suvaržymų, daugumai žmonių trūko įprasto tarpusavio bendravimo, tad jie patyrė sukrečiančią psichologinę būseną – poreikį priklausyti kuriai nors socialinei grupei. Karantino metu namie likę žmonės pamatė, kas jiems svarbu, ir ėmė galvoti ne tik apie save, bet ir apie šalia gyvenančius kaimynus.

"Itin gražios iniciatyvos pasirodė daugiaaukščių skelbimų lentose, kai kaimynai skelbėsi, kad gali padėti rizikos grupėje esantiems žmonėms parnešti maisto ar vaistų, kiti dovanojo apsauginių veido kaukių", – komentuoja S.Savickaitė.

Išryškėjo ir kitas poreikis – palaikyti vienas kito "bendrą dvasią", kad neliūdėtume, nenukabintume nosies, žvelgtume optimistiškai. Tokiam palaikymui, anot pašnekovės, kaimynai pasitelkė kūrybą ir išmonę.

"Žmonės sugalvojo būdų džiuginti šalia gyvenančiuosius – skaitė poeziją savo kieme, koncertavo ar rodė filmus. Gimė itin gražių iniciatyvų, skatinančių bendruomeniškumą ir didžiavimąsi savo gyvenamąja vieta", – pasakoja S.Savickaitė.

Kaimynai skelbėsi, kad gali padėti rizikos grupėje esantiems žmonėms parnešti maisto ar vaistų.

Padaugėjo kiemų švenčių

Pasak S.Savickaitės, šiuolaikiniam žmogui priklausymas bendruomenei yra labai svarbus gyvenimo kokybės atributas, kuris dėl įtempto gyvenimo ritmo dažnai būna prislopintas ar užmirštas.

"Žmogus pagal prigimtį yra sociali būtybė, tad nuoširdus ir betarpiškas bendravimas jam yra būtinybė, tačiau dažniausiai dėl įvairių darbų ar veiklų tai yra atidedama į šalį. Karantinas priminė žmonėms bendravimo svarbą. Pasibaigus pirmajam karantinui bendruomeniškumas tarp kaimynų itin išaugo – šiais metais kaip niekada buvo švenčiama itin daug kiemų švenčių ir organizuojami įvairūs kiemų susibūrimai", – pastebi pašnekovė.

S.Savickaitė priduria, kad priklausymas bendruomenei labai stipriai veikia žmonių emocinę būklę: "Kiek esu kalbėjusi su žmonėmis, labiausiai gyvenimo pilnatvę jaučia tie, kurie priklauso vienai ar kelioms bendruomenėms. Jose žmogus jaučiasi reikalingas, realizuoja save ir yra apsuptas bendraminčių."

Įtraukia gyventojus

Aktyvi ir įtraukianti kaimynystė yra vienas pavyzdžių, kai žmonės susiburia, jaučiasi atsakingi vieni už kitus, dalijasi idėjomis dėl bendros gerovės ar tiesiog ištiesia pagalbos ranką nutikus nelaimei, pamiršdami kitoniškumus. Pašnekovė mini, kad jai pačiai teko stebėti, kaip įvairios kaimynų iniciatyvos įtraukia pasyvesnius kaimynus: socialinio būsto gyventojus, neįgaliuosius, senolius, daugiavaikes šeimas.

"Žinau vieną kiemą, kurio aktyvistai tam tikra prasme išgelbėjo socialiniame būste gyvenantį, dažnai alkoholį vartojantį žmogų. Bendruomenė, pasitelkusi kūrybines veiklas ir norėdama spręsti kiemo problemas, taip stipriai įtraukė šį gyventoją, kad jis, realizuodamas save, pamiršo apie savo senesnius pomėgius. Dabar žmogus nebegeria alkoholio ir yra aktyvus bendruomenės narys, kadangi pasijuto reikalingas", – dalijasi įkvepiančiu pavyzdžiu pašnekovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių